Μεγάλη συνάντηση-γιορτή του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης Λυκόβρησης “Ιωνία”

Με ξεχωριστή επιτυχία και ιδιαίτερη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» την Κυριακή 27 Ιανουαρίου του 2013 το πρωί στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου «Μ. Αναγνωστάκης» στην Πεύκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Γαζεπίδης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για το δυναμικό «παρών» που έδωσαν στην εκδήλωση άρχισε την ομιλία του με τα λόγια της Διδώς Σωτηρίου «Τόσα φάρμακα, τόση συμφορά κι εμένα ο νους, να γυρίσει θέλει πίσω στα παλιά. Να ‘ταν λέει, ψέμα όλα όσα περάσαμε και να γυρίζαμε τώρα δα στη γη μας, στους μπαξέδες μας, στα δάση μας. Με τις καρδερίνες, τις κάργες και τα πετροκότσυφα, στα περιβολάκια μας με τις μαντζουράνες και τις ανθισμένες κερασιές, στα πανηγύρια μας με τις όμορφες… Πουλί Θαλασσινό, χαιρέτα μου τη γη που μας γέννησε!» Έτσι έλεγαν οι παππούδες μας οι γονείς μας, που γεννήθηκαν σε κείνη την ιερή γη, τη γη της Ιωνίας και γενικότερα της Μικράς Ασίας. Έτσι λέμε κι εμείς οι νεότεροι, που κρατάμε γερά στο νου και την καρδιά μας τις μνήμες και τις μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας γιατί ούτως ή αλλιώς πρέπει να γίνουμε συνεχιστές και ο συνδετικός κρίκος των ηθών, εθίμων και παραδόσεων ΕΚΕΙΝΩΝ.

Οι Τούρκοι έκαψαν τη Σμύρνη, αλλά δεν έκαψαν την ιστορία της μπόρεσαν να τη κάψουν. Οι Τούρκοι έδιωξαν τους πλούσιους πρόγονους μας ρακένδυτους από τα αρχοντικά τους, αλλά δεν κατόρθωσαν να ελέγξουν τον εσωτερικό τους πλούτο. Όλοι αυτοί οι διωχθέντες κατατρεγμένοι αρχοντάνθρωποι απλόχερα έσπειραν τον πλούτο τους, στη γη που τους φιλοξένησε.

Είμαστε υπερήφανοι για τις ρίζες μας και την καταγωγή μας. Ο νους μας γυρίζει πάντα πίσω στη Μ. Ασία. Έχουμε υλικό πλούσιο από την ευημερία αλλά και τον ξεριζωμό και την καταστροφή. Οι ξεριζωμένοι κουβάλησαν όμορφα αισθήματα και πολιτισμό σε μας τους κληρονόμους τους και την πατρίδα. Φύλαξαν την πίστη τους, προστάτευσαν τις οικογένειές τους και έκλεισαν με περισσότερο πόνο και λύπη τα μάτια αυτών που δεν άντεξαν τον ξεριζωμό και τις κακουχίες με αυτό θα απαντούσα αν μπορούσα θα έκλεινα τα κακά στόματα που τελευταία βρισκόμενα σε σύγχυση χαρακτήρισαν το διωγμό… συνωστισμό. Ο πολιτισμός που κουβαλάμε, αφήνει το άδικο στα χέρια του Θεού. Έχουμε λοιπόν ιερό καθήκον και υποχρέωση να κρατάμε γερά όσα οι προγονοί μας διαφύλαξαν και μας παρέδωσαν. Να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες και παραδόσεις και να τις κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές.

…Και κλείνοντας την αναφορά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε

Τα ιερά χώματα των προγόνων μας.

Την πίστη μας στον εαυτό μας, στην οικογένεια και τον συνάνθρωπό μας.

Η Μ. Ασία είναι εδώ και οι μικρασιάτες ενωμένοι, δεμένοι και δυνατοί και όλοι μαζί συνοδοιπόροι στη χαρά και τη λύπη.

Επιπλέον να θυμίσω ότι το λάβαρο της επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα ήταν κεντημένο από σμυρναίικα χέρια

Ευχαριστώ».

Η εκδήλωση άνοιξε μελωδικά με χριστουγεννιάτικα κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία του Δήμου Πεύκης ΠΕΑΠ με μαέστρο τον κο Στάθη Ουλκέρογλου.

Η κα Αικατερίνη Γιαννακοπούλου απήγγειλε το ποίημα του Θρασύβουλου Κορκολή (πρόσφυγα από την Σμύρνη) και της Μαρίας Βογιατζή (Πρόσφυγα από την Κωνσταντινούπολη)

«Προσφυγοπούλα»

Προσφυγοπούλα είμαι εγώ

Απ’ την Mικρά Aσία

που είδανε τα μάτια μου

μεγάλη απελπισία

Είδανε τούρκους με σπαθιά

Και τούρκους με μαχαίρια

Που σφ’αζανε του Χριστιανούς

Με τα έρημά τους χέρια

Δεν φθάνανε τα αίματα

Που τρέχανε σα λίμνη

Αλλά εβάλανε φωτιά

Και κάψανε τη Σμύρνη!

 

Όπως πετάει το πουλί

Και σχίζει τον αιθέρα

Έτσι πετάξαμε κι εμείς

Κι’ ήλθαμε στον Περαία

Αφήσαμε τα σπίτια μας

και τα νοικοκυριά μας

και όταν τα θυμόμαστε

ραγίζει η καρδιά μας.

 

Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τα προσφυγικά κάλαντα από την

κα Σμαρώ Ηλιοπούλου Αντιπρόεδρο του Συλλόγου.

Ἀρχιμηνιὰ κι ἀρχιχρονιὰ

δὲν ἔχουμε παρηγοριὰ

κι ἀρχὴ καλός μας χρόνος

ἐξορίστηκε o κόσμος.

 

Και κει που ήρθε ο Χριστὸς

ἦρθε κεμαλικὸς στρατός

μέσα στην Μικρά Ἀσία

καὶ μᾶς κάναν ἐξορία.

 

Καὶ ποὺ νὰ χτίσουμε φωλιὰ;

ὡσὰν τὰ ἔρημα πουλιὰ

ὅλοι τους μας κυνηγοῦνε

καὶ δὲν θένε νὰ μᾶς δοῦνε.

 

Στὴν πόλη στὴν Ἁγιὰ Σοφία

θὰ στήσουμε καμπάνες

νὰ βγοῦν τὰ μισοφέγγαρα

νὰ στηριχτοῦν λαμπάδες

νὰ βγοῦν οἱ τοῦρκοι ἀπ΄ τὰ τζαμιά

νὰ φύγουν κι οἱ χοτζάδες

νὰ ρθοῦν τὰ ἑλληνόπαιδα

μὲ τοὺς πατριαρχάδες

τότε θὰ ΄χομε ἐλπίδα

πὼς θὰ πᾶμε στὴν πατρίδα.

 

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους Μικρασιάτες, τη Χορωδία του Δήμου μας, τους φίλους του Συλλόγου μας, την Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ», το Σύλλογο Φίλων Σωτήρη Περράκη, τους Συλλόγους Μικρασιατικών περιφερειακών Δήμων, τον Αντιδήμαρχο κο Γ. Κωνσταντόπουλο, τον τέως Δήμαρχο Πεύκης κ. Ι. Θεοδωρακόπουλο, την Πρόεδρο του ΠΕ.Α.Π. κα Κ. Νικολαροπούλου, τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των Παρατάξεων και τους Συλλόγους του Δήμου μας: οι Πευκιώτικες Ρίζες, οι Κρήτες, οι Ηπειρώτες, η Πεύκη, ο Αριστοτέλης, η Αναγέννηση, η Ένωση Γωνέων κ.α.

 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» θα πραγματοποιήσει τη Μικρασιάτικη Χοροεσπερίδα, στην ταβέρνα ΤΑ ΠΕΥΚΑ, Χαϊμαντά 34, στην Άνω Πεύκη, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 20:00.

Σας περιμένουμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Πρόεδρος: Γαζεπίδης Γιώργος τηλ.: 210/80.56.800, 6973/805584

Αντιπρόεδρος: Ηλιοπούλου Σμαρώ τηλ.: 210/80.52.372, 6947/428586

Γεν. Γραμματέας: Παπάζογλου Ελισάβετ τηλ.: 210/61.22.925, 6976/786726

 

[nggallery id=77]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

20  +    =  27