Μεγάλη Παναγία Θηβών και Παναγία Σουμελά του Πόντου

15 Αυγούστου στην Τραπεζούντα του Πόντου, μετά από 87 ολόκληρα χρόνια θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα από το Πατριαρχείο Ρωσίας και του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου από την Εκκλησία της Ελλάδος. Χιλιάδες προσκυνητές από όλοι την Ελλάδα και το εξωτερικό καταφθάνουν στην περιοχή για να ζήσουν αυτό το ιστορικό γεγονός στο μοναστήρι σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η εικόνα της Σουμελιώτισας Παναγιάς είναι μαζί με την εικόνα της Παναγίας των Θηβών έργα κατά παράδοση του Ευαγγελιστή Λουκά.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά αμέσως μετά την αγιογράφηση της τοποθετήθηκε σε ναό στο σημείο που βρίσκεται ο σημερινός ναός του Αγίου Δημητρίου ή Μεγάλης Παναγίας Θήβας. Ο τότε ναός ονομαζόταν Παναγία η Αθηναία ή Αθηνιώτισα Παναγία και η εικόνα έμεινε στη Θήβα μέχρι την εποχή του Θεοδοσίου του Α’.

Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία η Αθηνιώτισα (Σουμελά σήμερα) εμφανίσθηκε στο όνειρο 2 ανδρών οι οποίοι πούλησαν τα υπάρχοντα τους, έγιναν μοναχοί και ήρθαν στη Θήβα να προσκυνήσουν την εικόνα. Εκεί πήραν το μήνυμα να φύγουν και να την ψάξουν στο όρος Μελά της Τραπεζούντας. Οι δύο μοναχοί Βαρνάβας και Σοφρώνιος στην πορεία τους για τον Ευξεινο Πόντο πέρασαν από τα Μετέωρα, την Μονή Ιβήρων στο Αγιο Ορος, τη Μαρώνεια, την Κωνσταντινούπολη για να καταλήξουν πεζοπορώντας στα βουνά της Τραπεζούντας.

Σε μια αποκρυμνη μεριά του όρους Μελά εμφανίσθηκε μια μεγάλη σπηλιά όπου μέσα της βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας που είχαν προσκηνύσει στη Θήβα και στη συνέχεια έμελλε να αποτελέσει την ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού με την ονομασία Παναγία Σουμελά.

admin

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  75  =  78