You are currently viewing Με μεγάλη επιτυχία το 3ο Πανγεροντιανό Συμπόσιο

Με μεγάλη επιτυχία το 3ο Πανγεροντιανό Συμπόσιο

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 3ο Πανγεροντιανό Συμπόσιο των απανταχού απογόνων των προσφύγων του 1922 από το Γέροντα Μικράς Ασίας, το Σαββατοκύριακο 21-22 Οκτωβρίου 2017 στην Εστία Νέας Σμύρνης.


Μετά από σχεδόν ένα χρόνο προετοιμασιών ο Διδυμαίος Απόλλων του Γέροντα Καβάλας υποδέχθηκε στην Εστία Νέας Σμύρνης για τρίτη φορά τους απανταχού Γεροντιανούς. Το παρών έδωσε 60μελής αποστολή από το Γέροντα Νέστου, πολλοί Γεροντιανοί της Αθήνας και πατριώτες από Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Βόλο, Σάμο, Κω, Λέρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Αμοργό, Ρόδο, Αγ. Νικόλαο και Ηράκλειο Κρήτης καθώς και από το εξωτερικό από Ελβετία και Γερμανία.


Το διήμερο συνέδριο-συνάντηση με θέμα «Γεροντιανοί 1919-1922 Ιταλοκρατία-Διωγμός» -«Βίαιος ο Ξεριζωμός μας» ξεκίνησε με την υποδοχή στο φουαγιέ της Εστίας Νέας Σμύρνης από τα μέλη του ΔΣ, της οργανωτικής επιτροπής και των εθελοντών όλων των επισκεπτών με ένα λικέρ σπιτικό δωρεά από οικογένειες του Γέροντα Καβάλας, σπιτικά κουλουράκια από Γεροντιανές της Αθήνας και κουραμπιέδες προσφορά από το Ζαχαροπλαστείο Αλλοτινό. Παράλληλα η γραμματεία στην υποδοχή με την χρήση τριών υπολογιστών και μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας που είχε δημιουργήσει η οργανωτική επιτροπή κατέγραφε τους συνέδρους. Υπήρχε επίσης στην Εστία ομάδα ερευνητών από το ίδρυμα Σίμωνα Καρά με επικεφαλή τον κο Δημήτριο Ματζούρη η οποία κατέγραφε την λαογραφία του Γέροντα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έκδοση του μουσικού CD με τους σκοπούς και τα τραγούδια του Γέροντα Μικράς Ασίας.


Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Διδυμαίου Απόλλων κου Γιαννακη Α. Κυριάκο , στην συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Νέστου κος Τσομπανόπουλος Ευάγγελος, η Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων κα Μαστροσταμάτη Μαριάννα και ο κύκλος των χαιρετισμών έκλεισε με το μέλος της οργανωτικής επιτροπής, εμπνευστή της ιδέας των Συμποσίων κο Κώτσα Αριστογείτονα.
Η πρώτη ενότητα περιελάμβανε της ομιλίες του Ιστορικού κου Σταματόπουλο Κω/νου με θέμα «Η θύελλα και το μικρό χωριό , Ο Γέροντας στην δίνη Σαρωτικών εξελίξεων», αμέσως μετά ακολούθησε ο Ιστορικός κος Ανδριώτης Νικόλαος με θέμα «Οι διπλωματικές εξελίξεις 1919-1922, η μικρασιατική περιπέτεια και ο ρόλος της Ιταλίας» ενώ την πρώτη ενότητα έκλεισε ο φιλόλογος κος Κοντάρας Θεόδωρος με την ομιλία «Τα τάγματα εργασίας του Τούρκικου Στρατού ή αλλιώς τα τάγματα εξόντωσης των χριστιανών της Μικρας Ασίας» Μετά το διάλειμμα, όπου και προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες το τοπικό ούζο Χρυσούπολης ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ (ευγενική Χορηγία της Ποτοποιίας προς τον Σύλλογο) ακολούθησαν ερευνητές-μέλη του Διδυμαίου Απόλλωνα (Στέλιος Βαρυπάτης και Γιάννης Κολλιός) παρουσιάζοντας μέσα από το πολύτιμο αρχείο του συλλόγου και από αρχεία προσωπικής έρευνάς τους τα δραματικά γεγονότα του Ξεριζωμού των Γεροντιανών μέρα με την ημέρα, που λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης του Χωριού, διήρκησαν πέντε μήνες και περιελάμβαναν τρεις δραματικές καταδιώξεις-εξόδους και δύο μαζικές αποστολές σε Εξορία και Τάγματα Εργασίας, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 1922 και τελειώνοντας στη Σμύρνη τον Σεπτέμβρη.


Με το πέρας των ομιλιών έγινε η τιμητική απονομή Ευχαριστήριας Πλακέτας Ευγνωμοσύνης από τον Σύλλογο προς τους απογόνους τεσσάρων Γεροντιανών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο εκείνη την εποχή για την διάσωση των Γεροντιανών (Γιάννη Σπανού, Αλεξ. & Μιχ. Καίπα, Σταμάτη Δρόσου και του Ηρόδοτου Παξιμάδη, ο οποίος κολυμπώντας το 1922 ξέφυγε από τον κλοιό των Τούρκων, έφτασε μέχρι τη Σάμο και ειδοποίησε τον Ελληνικό στόλο σώζοντας πάνω από 1000 γυναικόπαιδα). Οι στιγμές ήταν συγκινητικές.
Μετά τον κύκλο των εισηγήσεων ακολούθησε μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Τα Χωριά μας, κι αυτά ξεψυχούσαν», καλλιτεχνικής επιμέλειας του Αρ. Κώτσα, και η βραδιά έκλεισε με ένα όμορφο Μικρασιατικό Γλέντι όπου οι Γεροντιανοί από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη χόρεψαν τόσο τα παραδοσιακά τους τραγούδια όσο και τα τραγούδια των μεγάλων Μικρασιατών προσφύγων συνθετών του Ρεμπέτικο τραγουδιού, με τον Γιάννη Νιάρχο και την Απόδημη Κομπανία.

Την επόμενη μέρα, αφού ολοκληρώθηκε το μέρος της εξιστόρησης των γεγονότων της Εξόδου από τον Αρ. Κώτσα με αναφορές στην Αιχμαλωσία τους και με προβολή βίντεο αρχείου με Γεροντιανούς Α’ Γενιάς που τους πήραν εξορία και διεσώθησαν και διηγήθηκαν. Μετά τον λόγο έλαβαν οι Γεροντιανοί από τα Νησιά οι οποίοι εξιστόρησαν τα γεγονότα της περιόδου αυτής όπως τα έζησαν οι πατριώτες που αποκαταστάθηκαν στην Κρήτη, στην Κω κλπ.. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των από την Σαλαμίνα απογόνων Γεροντιανών, οι οποίοι μάλιστα φέρουν και το επίθετο «Γεροντιώτου» αφού ήταν από τους λίγους που εγκαταστάθηκαν (τον 19ο αιώνα) στην Σαλαμίνα προερχόμενοι από τον Γέροντα.


Το 3 Συμπόσιο έληξε το μεσημέρι της Κυριακή έχοντας πετύχει στο μέγιστο τους σκοπούς του:
να εμβαθύνει στην ιστορία του Γέροντα και να αποκαλύψει άγνωστες μέχρι και πριν από ένα μηνα πτυχές των γεγονότων για την εν λόγω περίοδο τιμώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τους γονείς και τους παππούδες, τα πάθη τους και τον μόχθο τους
να ανταμώσει συγγενείς και πατριώτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας και τους εξωτερικού και να αποκαλύψει καινούρια «ξαδέρφια» και «ανίψια» για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, συσπειρώνοντάς τους γύρω από τον Σύλλογο «Διδυμαίος Απόλλων», ο οποίος, ως ο Σύλλογος της «Μητρόπολης των Γεροντιανών» στον Νέστο, συντονίζει το έργο της Ενιαίας Γεροντιανής Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη και τον Σεβασμό για τον Γέροντα και τα της καταγωγής στις νεότερες γενιές που με τη μεγάλη τους συμμετοχή στη διοργάνωση επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για τις ρίζες τους και τον Πολιτισμό μας
Και τέλος να δώσει την πολύ σημαντική ευκαιρία σε ανθρώπους με κοινές ρίζες και παραδόσεις να συγκινηθούν αντάμα, να τραγουδήσουν παρέα και να γλεντήσουν ΜΑΖΙ, «συγγενικά και πατριωτικά», στην Μνήμη και Τιμή των προγόνων τους.
Σημειώνεται επίσης, ότι στα πλαίσια της προετοιμασίας για το 3ο Συμπόσιο, ο «Διδυμαίος Απόλλων» εξέδωσε ένα ολοκληρωμένο βιβλίο με τίτλο «ΓΕΡΟΝΤΑΣ, ο Τόπος και οι Άνθρωποί του», με όλο το εισηγητικό, φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό υλικό από τα πρώτα δύο Συμπόσια.


Το ραντεβού ανανεώθηκε για το 4ο Πανγεροντιανό Συμπόσιο, που θα γίνει στον Γέροντα της Μικράς Ασίας, και θα περιέχει την πλήρη και αναλυτική, με μεγάλη λεπτομέρεια, αναβίωση κάθε πτυχής της ζωής του Χωριού από το 1900 έως το 1920, όπως αυτά είναι καταγεγραμμένα στα Αρχεία του Συλλόγου «Διδυμαίος Απόλλων» (Γερμανικά, Ρούλη, ΚΜΣ, μαρτυρίες) καθώς επίσης και σε Οθωμανικά αρχεία εποχής που περιγράφουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ για τη ζωή και τις συνήθειες των Γεροντιανών εκείνη την εποχή. ΜΕ χρήση ειδικών Χαρτών και αεροφωτογραφιών (!) πριν από το 1918 και με δεδομένο ότι τα σπίτια του Χωριού δεν έχουν γκρεμιστεί μέχρι σήμερα, η επιτόπια λαογραφική και ιστορική παρουσίαση της Ζωής του Γέροντα της Μικράς Ασίας θα αποκτήσει τότε ιδιαίτερο και συγκινητικό ενδιαφέρον.
Ευχαριστούμε τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής (Κυριάκο Γιαννάκη, Αριστογείτονα Κώτσα, Στέλιο Βαρυπάτη και Γιάννη Κολλιο) τα μέλη του ΔΣ του Διδυμαίου Απόλλωνα Πέτσαλη Σωτηρία και Κοντοστόλη Μάρια και όλους τους Εθελοντές που εργάστηκαν ακούραστα, την Εστία Νεας Σμύρνης, τον Δημαρχο Νέστου κο Τσομπανόπουλο Ευάγγελο για την υποστήριξη του αλλά και την παρουσία του στις εργασίες του Συμποσίου και προπαντός τους Γεροντιανούς Χορηγούς (οι οποίοι ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σε ανταπόκριση στο κάλεσμα του Συλλόγου για υποστήριξη στην προσπάθειά του).

Με εκτίμηση το ΔΣ και η Οργανωτική Επιτροπή του 3ου Πανγεροντιανού Συμποσίου

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  3  =