Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη Μικρασιάτικη βεγγέρα στην παραλία της Βούλας

Χορωδία Νέας Ερυθραίας


Μέσα σε ατμόσφαιρα  όπου οι μνήμες ζωντάνεψαν, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου η δεύτερη Μικρασιατική Βεγγέρα του Δικτύου ‘’Μικρασιάτης’’σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής ( Ο.Α.Π.Π.Α.) του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών ‘’Απολλωνία ‘’.

 

Στο κατάμεστο από κόσμο θεατράκι ‘’Σοφία Βέμπο’’ στην παραλία της Βούλας και με το φεγγάρι να πλαισιώνει πότε τις συγκλονιστικές αφηγήσεις της Μαριάννας Μαστροσταμάτη και πότε την αυθεντική εκτέλεση τραγουδιών  από την Τούλα Σιδέρη έζησαν όλοι μοναδικές και αξέχαστες στιγμές.

Ο Θοδωρής Κοντάρας υπεύθυνος του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού της Νέας Ερυθραίας και της παρέας των γυναικών που τους συνοδεύουν με τα τραγούδια τους,  ταξίδευε τους παριστάμενους με τις γνώσεις του πάνω στο μικρασιάτικο χορό και το τραγούδι.

Το μουσικό συγκρότημα ‘’Δήθεν’’ εκτέλεσε αυθεντικά τραγούδια από τις πέραν του Αιγαίου ανατολικές ακτές και οι χορευτές ζωντάνεψαν με το μπάλο, το συρτό και τον απτάλικο,  τις μικρασιάτικες εκείνες βεγγέρες όπως εκείνοι, πριν ο φριχτός μήνας Σεπτέμβρης του 1922 τους ξεριζώσει από τις πατρίδες τους.

«Είμαι σίγουρη πως αυτή τη στιγμή μας ακούν και μας βλέπουν» είπε εμφανώς συγκινημένη στον χαιρετισμό της η Μαριάννα Μαυραγάνη, πρόεδρος της ‘’Απολλωνίας’’ μιλώντας για την πρώτη εκείνη γενιά Μικρασιατών που δεν είναι πια κοντά μας, αλλά και για τους ίδιους δικούς της προγόνους.

Ο Δημήτρης Παντέλας, διαχειριστής του ‘’Μικρασιάτης’’ μίλησε για το έργο του Δικτύου που αυτή τη στιγμή ενώνει τους απανταχού απογόνους Μικρασιατών  και τους Συλλόγους σε όλον τον κόσμο. Ενώ ο Στέφανος Χατζηστεφάνου, κατέπληξε όλους με την ‘’στιχοπλοκή’’ των ποιημάτων  που έγραψε για την βραδιά και  καταχειροκροτήθηκε.

Το παραδοσιακό καροτσάκι με τα παγωτά που κερνούσε τους προσερχόμενους, τα γλυκά και τα ποτά του Συνεταιρισμού Γυναικών Προσφυγικού Συνοικισμου Θήβας, έδωσαν  μια νότα οικειότητας σ’ αυτή τη μικρασιατική φιλοξενία της βεγγέρας που όλοι τραγούδησαν και στο τέλος χόρεψαν σαν μια παρέα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Γλυφάδας Ε. Β. Β. και Β κ. Παύλος, Σμυρνιός στην καταγωγή από πατέρα, ο αντιδήμαρχος κ. Αργυρουδάκης Ελευθέριος, ο πρόεδρος του Ο.Α.Π.Π.Α. κ. Νιτερόπουλος Ιωάννης οι δημοτικοί σύμβουλοι κ Λυδία Αργυροπούλου και κ. Δημήτριος Δαδάκης καθώς και μέλη Δ.Σ. Μικρασιατικών Συλλόγων.

Το Δίκτυο Μικρασιάτης υπόσχεται να συνεχίσει και να βελτιώνει την πολιτιστική του συνεισφορά, με πρωτοβουλίες και δρώμενα υψηλής αισθητικής, δίνοντας την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους απογόνους Μικρασιατών να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και με όσους παράγουν και προάγουν την ιστορία και την παράδοση των αλησμόνητων Μικρασιάτικων πατρίδων.

Δείτε τα βίντεο της εκδήλωσης από το mikrasiatistv.gr

[nggallery id=54]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  17  =  25