You are currently viewing Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η υμνητική και θρηνητική θεατρική παράσταση “Οι πρόσφυγες”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η υμνητική και θρηνητική θεατρική παράσταση “Οι πρόσφυγες”

lamiaprosf1

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η υμνητική και θρηνητική θεατρική παράσταση «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ», που συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Μαγνησίας Λαμίας, με αφορμή την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Την παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως την Δευτέρα 29 Αυγούστου, παρακολούθησαν πλήθος πολύ, μεταξύ άλλων παρέστησαν η Βουλευτής Φθιώτιδος κα. Ελένη Μακρή, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, η Αντιδήμαρχος κα. Βίβιαν Αργύρη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Κλείτσακης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος κα Πατσινακίδου, Καθηγητές, οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Λαμίας, εκπρόσωποι τοπικών Φορέων και Αθλητικών Συλλόγων της Νέας Μαγνησίας.

lamiaprosf2

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας κ. Βίκη Μακρή, η οποία ετόνισε ότι η θεατρική παράσταση «Οι Πρόσφυγες» τιμά τους Μικρασιάτες, που έδειξαν σοφία, εγκαρτέρηση, αισιοδοξία και πίστη και θέλει επιπλέον να ενσταλάξει στις ψυχές όλων, κυρίως των νέων, μια μεγάλη αλήθεια: Πως η ζωή, πορεύεται μέσα από αγώνες και αγωνίες, πίκρες και χαρές, βάσανα μα και ελπίδες. Καταλήγοντας η κα Μακρή σημείωσε πως σήμερα που ο Ελληνισμός βρίσκεται σε μια ακόμα κρίσιμη καμπή, από την καρτερικότητα και δύναμη των Μικρασιατών προσφύγων μπορούμε να αντλήσουμε ελπίδα. Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο, ο οποίος συναισθανόμενος το ιερό χρέος της διατήρησης της Μικρασιατικής Μνήμης και Ιδέας, συναίνεσε στην παρουσίαση αυτής της παράστασης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς μας Πρωτοπρ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου. Ο π. Νεόφυτος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Η σημερινή εκδήλωση επιτελεί μια λειτουργία μνήμης. Οι ψυχές των ανθρώπων αναλίσκονται σ’ έναν ατέλειωτο αγώνα μνήμης ενάντια στη λήθη. Η ιστορία είναι ανάσταση του παρελθόντος. «Και των πατρίδων η ψυχή είμαστε εμείς που ζούμε, εμείς που αναπολούμε» γράφει ο Κωστής Παλαμάς. Η Μ. Ασία και ο πολιτισμός της δεν είναι για τους πρόσφυγες και τους προσφυγικής καταγωγής απλώς κληρονομιά. Είναι η ταυτότητά τους. Μια ταυτότητα, που κάθε στιγμή αναζητούμε και το αναζητούμενο αυτό το βρίσκουμε στην πάστρα της προσφυγικής ψυχής. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε στην ψυχή μας και τη συνείδησή μας το πάθος τους για τη ζωή και τη δημιουργικότητά τους».

Στο τέλος της παράστασης οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Λυκείου Λαμίας, το οποίο ευρίσκεται στη συνοικία της Νέας Μαγνησίας Λαμίας προσέφεραν στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας κ. Μακρή αναμνηστικό δώρο, για την προσφορά της στη διάδοση του Μικρασιατικού πολιτισμού.

Το θεατρικό έργο «Οι πρόσφυγες» έγραψε ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Τζήκας.

Ο καθηγητής κ. Σωτήριος Χούπας έκανε τη θεατρική προσέγγιση στο έργο. Τα τραγούδια που απέδωσε η χορωδία, επιμελήθηκε ο Χοράρχης – μουσικός κ. Δημήτριος Γκαραβέλης και συνόδευσαν οι Μουσικοί Γιώργος Μαυρομάτης και Τριαντάφυλλος Μπλούκας.

Έπαιξαν και τραγούδησαν άνθρωποι απλοί της συνοικίας και από τη Λαμία, Μικρασιάτες και Ρουμελιώτες, ερασιτέχνες και μη, που κουβαλούν την Μικρασία στην ψυχή τους.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ανάγνου.

[nggallery id=187]

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

87  +    =  95