You are currently viewing Με επιτυχία η μεγάλη συνάντηση των Καππαδοκών στα Βούναινα της Λάρισας

Με επιτυχία η μεγάλη συνάντηση των Καππαδοκών στα Βούναινα της Λάρισας

DSC_0098

Το 18ο Γαβούστιμα των Καππαδοκώνστα Βούναινα της Λάρισας ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Ενα μικρό χωριό 200 μόλις κατοίκων στο οποίο οι κάτοικοι του είναι Μικρασιάτες Πρόσφυγες από το Υδατοπέδιο ( Σουλούτζοβα) της Καππαδοκίας και εγκαταστάθηκαν εκεί το 1924 μετά την Ανταλλαγή των Πληθυσμών και τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο τοπικός Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων ανέλαβε φέτος τη μεγάλη ευθύνη της πραγματοποίησης του 18ου Γαβουστίματος, της μεγάλης ετήσιας συνάντησης των Καππαδοκών. Μεσoλάβησε η περυσινή ατυχής συγκυρία με τα capital controls και η αναβολή του γαβουστίματος, αλλά φέτος σε πείσμα όλων ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων τα κάταφερε. Με τη βοήθεια εθελοντών,  των Μικρασιατικών Συλλόγων της Καππαδοκίας, χορηγών της τοπικής αυτοδιοίκησης,της Περιφέρειας και κυρίως του συντοπίτη του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου το 18ο Γαβούστιμα στα Βούναινα πέρασε στην ιστορία.

Στις καθιερωμένες διήμερες εκδηλώσεις  φέτος προστέθηκε και μια τρίτη, με βραβεύσεις μαθητών της περιοχής  σε διαγωνισμό δοκιμίου για τον ξεριζωμό και σημαντικές διαλέξεις του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου και του ιστορικού ερευνητή Κωνσταντίνου Νίγδελη, στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου που για τις ανάγκες του Γαβουστίματος στέγασε μια πολύτμιη λαογραφική συλλογή.

Η επίσημη έναρξη του Γαβουστίματος, στο οποίο φέτος συμμετείχαν συνολικά 12 χορετικά Συλλόγων έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στο χώρο δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την συνάντηση. Διαχρονικός παρουσιαστής του  Γαβουστίματος τα τελευταία χρόνια, ο ιστορικός Κωνσταντίνος Νίγδελης, βαθύς γνώστης της ιστορίας και λαογραφίας της Καππαδοκίας, ένας άνθρωπος αφιερωμένος στην αλησμόνητη πατρίδα με 57 βιβλία συγγραφικό έργο για την Καππαδοκία.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος  κ.Τιμόθεος, η υφυπουργός Μεταφορών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος και ο πρόεδρος της Κοινότητας Βουναίνων Ιωακείμ Μερτζανίδης. Από την πλευρά των Μικρασιατικών φορέων ο Γενικός Γραμματέας της ΟΠΣΕ Δημήτρης Παντέλας, ο πρόεδρος της ΠΕΚΣ Φάνης Ισακίδης και ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλογου Βουναίνων Ηλίας Αθανηλίδης, οποίος τίμησε τον καθηγητή Δημήτριο Κατσίκα, το ζωγραφικό έργο του οποίου αποτέλεσε την κεντρική αφίσα και κήρυξε την έναρξη του γαβουστίματος.

Ακολούθησε η βράβευση του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου, για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση του Γαβουστίματος και τα χορετικά των Συλλόγων παρουσίασαν  εντυπωσιακούς χορούς από περιοχές της Καππαδοκίας. Η βραδιά έκλεισε με γλέντι για όλο τον κόσμο από το μουσικό σχήμα Εμπειροτέχνες.DSC_0020

Η δεύτερη και τελευταία βραδιά ξεκίνησε φορτισμένη συναισθηματικά, καθώς με πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου Ηλία Αθαναηλίδη, αφιερώθηκε στη μνήμη του πρόσφατα θανόντα Καππαδόπη από τη Σινασό, ιστορικής φυσιογνωμίας του Μικρασιατικού κόσμου Σπύρου Ισόπουλου και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η βραδιά ξεκίνησε με βραβεύσεις των ευεργετών του Γαβουστίματος, Μάξιμου Χαρακόπουλου, Αννας Χατζησαβίδου και Αναστάσιου Πόποτη,  του καθηγητη Μάρκ Γιάνσεν  ο οποίος είναι λάτρης της Καπαδδοκίας και διάβασε κείμενα στα ιδιώματα του Μιστί και των Φαράσων.   Ολοκληρώθηκε με  τα χορευτικά των Συλλόγων, εντυπωσιακά δρώμενα και το καθιερωμένο γλέντι μέχρι τα ξημερώματα. Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε αριχερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στα Βούναινα και η συνέλευση των Συλλόγων του Γαβουστίματος, η οποία αποφάσισε το επόμενο να γίνει στα Φάρσαλα.

Φωτο από την πρώτη ημέρα 19-8-2016

Φωτο από την δέυτερη ημέρα 20-8-2016

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

9  +  1  =