Με επιτυχία το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών στο Αγρίνιο

You are currently viewing Με επιτυχία το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα  Μικρασιατών στο Αγρίνιο

Πλημμύρισε το φιλόξενο Αγρίνιο από τους μοναδικούς ήχους και τις πανέμορφες εικόνες από τις αλησμόνητες πατρίδες στο 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Οι απόγονοι των Μικρασιατών προσφύγων, από όλες τις γωνιές της Ελλάδος συναντήθηκαν και φέτος στην όμορφη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας για να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να συναντήσουν ξανά φίλους και να κάνουν νέες γνωριμίες σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, που έκανε μεγάλη εντύπωση και στους λοιπούς συνέλληνες, οι οποίοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα με τη συνάντηση εκπροσώπων των Μικρασιατικών συλλόγων στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού δημοτικού σχολείου στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, που είναι χτισμένο από πρόσφυγες, όταν έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στη δεύτερη τους πατρίδα.

Μετά την ενημέρωση από τη διοίκηση της ΟΠΣΕ για τα θέματα που απασχολούν τους απογόνους των προσφύγων, με κυρίαρχο θέμα αυτό της επίτευξης του πολύ μεγάλου στόχου να ιδρυθεί στο ΑΠΘ έδρα του Ελληνισμού της Ανατολής, συζητήθηκαν διάφορα θέματα και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για δύο μεγάλες απώλειες, το προηγούμενο διάστημα, στη μνήμη των αείμνηστων Χάρη Σαπουντζάκη και Γιάννη Παπαδάτου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των προσφύγων και η συνέχεια δόθηκε με την περίφημη πατινάδα από την κεντρική πλατεία του Αγρινίου μέχρι τον χώρο της εκδήλωσης. Τα μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων με τις μοναδικές παραδοσιακές φορεσιές από την Προποντίδα, την Ερυθραία, την Ιωνία, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία, αλλά και με τους ήχους των τραγουδιών από τις αλησμόνητες πατρίδες, προκάλεσαν το ενδιαφέρον όσων την παρακολούθησαν, οι οποίοι τους καταχειροκρότησαν.

Η κεντρική εκδήλωση έγινε στον κατάμεστο προαύλιο χώρο των Παπαστράτειων Εκπαιδευτηρίων Αγρινίου με καλωσόρισμα από την πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Ανδριάνα Γκούρλια, ομιλία του προέδρου της ΟΠΣΕ Αντώνη Οραήλογλου και τελετή παράδοσης και παραλαβής λαβάρου ανταμώματος και εικόνας από τους εκπροσώπους της Νέας Αρτάκης στους αντίστοιχους του Αγρινίου. Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) τίμησε με το μετάλλιο της τόσο τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη, όσο και τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση των οποίων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Εξαιρετική ήταν η ιδέα της οργανωτικής επιτροπής να αρχίσει το κυρίως πρόγραμμα με ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο από χορωδίες και ορχήστρα του Αγρινίου και τη χορευτική ομάδα του τοπικού συλλόγου. Περισσότεροι από 1000 χορευτές δεκάδων συλλόγων από όλη την επικράτεια προσέφεραν μοναδικό θέαμα με τη συνοδεία της υπέροχης ορχήστρας και τα παραδοσιακά της τραγούδια. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς μετά την παρουσίαση των χορών, η μουσική δεν σταμάτησε και στους χορούς συμμετείχαν σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στο αντάμωμα.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΠΣΕ διαπιστώνοντας την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για αυτήν (ιδιαίτερα σημαντικός και ο ρόλος των δεκάδων εθελοντών) και τίμησε με μετάλλιο τη διοίκηση του διοργανωτή Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας.

Δείτε αναλυτικό φωτογραφικό υλικό εδώ Mikrasiatis NET’s albums | Flickr