Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο παραδοσιακός μικρασιάτικος Κλήδονας στην Καισαριανή


Κυριακή 24 Ιουνίου: Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής, στον  καταπράσινο και υπέροχο χώρο του μαρτυρικού Σκοπευτηρίου αναβίωσαν το πανάρχαιο έθιμο του ΚΛΗΔΟΝΑ και τις Φωτιές τ’ Αϊ Γιαννιού.

Στην εκδήλωση που συμμετείχε πλήθος κόσμου  παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος της πόλης μας Αντώνης Καμπάκας, Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, εκπρόσωποι μικρασιατικών συλλόγων και φορέων κ.α’.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής κ. Κώστα Αναγνωστάκη ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα για τη συνέχιση της προσπάθειας του Δήμου μας για τη διατήρηση της πλούσιας μικρασιατικής κληρονομιάς της πόλης μας και ενημέρωσε τους προσκεκλημένους για τις επόμενες πρωτοβουλίες του Κέντρου:

– Τη Διοργάνωση του 5ου Φεστιβάλ Μικρασιατικών χορών στις 8 Ιουλίου στην πλατεία «200 Ηρώων» (μπροστά από το Κέντρο Υγείας του Παιδιού)

– Τη συγκρότηση Ιστορικής Επιτροπής για τη συγκέντρωση και ταξινόμηση ιστορικού και λαογραφικού υλικού (παλιές φωτογραφίες, έγγραφα  κ.λπ.)

– Τη δημιουργία ηλεκτρονικής σελίδας του Κέντρου

– Τη συμμετοχή του Κέντρου στο παραδοσιακό «Κεσκέκι» και

– Τη διοργάνωση διήμερου Διεθνούς Μικρασιατικού  Συνεδρίου στις αρχές Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή πολλών ειδικευμένων επιστημόνων σε θέματα που έχουν σχέση με το μικρασιατικό Ελληνισμό την προσφυγιά και την εγκατάσταση και όλων των φορέων (συλλόγων, Ν.Π.Δ.Δ. κ.α’) που διατηρούν άσβεστη τη μνήμη των αλησμόνητων μικρασιατικών πατρίδων όπου γης.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου ευχαρίστησε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των δύο φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση, την υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου μας για την άρτια  υποστήριξη της εκδήλωσης, την Ομάδα Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου, τους προσκόπους της περιοχής μας, κυρίως όμως το μέλος της  Θεατρικής Ομάδας του Δήμου μας  Γρηγόρη Τσιάμη,  που κάθε χρόνο με κόπο στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μικρασιατικού Συλλόγου της πόλης μας κ. Στέλλα Σαρρηπαναγιώτου –  Λήλου  η οποία τόνισε την απόλυτη αναγκαιότητα της συνέχισης, με κάθε κόστος, της προσπάθειας για τη διατήρηση του παραδοσιακού μικρασιάτικου πολιτισμού της πόλης μας τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Κεντρική ομιλήτρια  της εκδήλωσης ήταν η φιλόλογος  κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου (Πρόεδρος της Ενώσεως Μαγνησίας Μ. Ασίας, Αντιπρόεδρος του Ομίλου UNESCO ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ και άλλων πολιτιστικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων) η οποία αναφέρθηκε στο έθιμο του κλήδονα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μικρασιάτικης εκδοχής του εθίμου.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με το χορευτικό συγκρότημα του Μικρασιατικού Συλλόγου και το παραδοσιακό συγκρότημα «Δήθεν».

[nggallery id=42]

Σε λιγο το βίντεο της εκδήλωσης από το mikrasiatistv.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

8  +  2  =