You are currently viewing Με επισημότητα και συγκίνηση η φετινή επίσημη γιορτή της Ενωσης Σπάρτης

Με επισημότητα και συγκίνηση η φετινή επίσημη γιορτή της Ενωσης Σπάρτης

giorti enosis sparis1

Μέσα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε εφέτος η Ετήσια Εορτή της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, την Κυριακή, 26 Απριλίου 2015.
Το πρωί στο μητροπολιτικό ναό των Αγίων Αναργύρων τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με Αρτοκλασία ενώ ακολούθησε Ιερό Μνημόσυνο στη μνήμη όλων όσοι χάθηκαν στη Μικρασία (κληρικοί, στρατιωτικοί, και λαϊκοί) και των ιδρυτών της Ενώσεως, των προέδρων, των μελών και των ευεργετών στην 82χρονη πορεία του Συλλόγου.

giorti enosis spartis2
Προέστη, επικεφαλής πολλών κληρικών ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ν. Ιωνίας & Φιλ/φείας κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο μικρασιατικό Ελληνισμό και ειδικότερα στους από τη Σπάρτη Μ. Ασίας ξεριζωμένους κι εγκατεστημένους στη Ν. Ιωνία και τη συμβολή τους στην εξέλιξη της πόλης.
Αμέσως μετά ακολούθησε το ειδικό πανηγυρικό πρόγραμμα στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ενώσεως.
Στην αρχή ο κ. K. Χατόγλου, εκ των νεοτέρων μελών του Δ.Σ. καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ανακοίνωσε συνοπτικά το πρόγραμμα.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Χάρης Σαπουντζάκης παρουσίασε με λίγα λόγια και με τη βοήθεια της προβολής εικονιστικού υλικού την ιστορία μιας κοινότητας στην Τουρκοκρατία που κατά το Διονύση Σαββόπουλο «με την Αρχαιότητα και την Ορθοδοξία έφτιαξε άλλον γαλαξία», την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Σπάρτης.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος εξήγησε ότι το σωματείο που συμπλήρωσε εφέτος 82 χρόνια ζωής έχει ως ένα εκ των βασικών σκοπών του την άσκηση κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου.
Με αυτή την ευθύνη και ανακοίνωσε τη βράβευση δύο φορέων της πόλης που ασκούν ευρύτατο κοινωνικό έργο προσφέροντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες στην εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης έχουν την ανάγκη βοήθειας, για να αντιμετωπίσουν την καθημερινή διατροφή τους:
α) της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας και β) του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ν. Ιωνίας.
Παραλαμβάνοντας από τον Πρόεδρο πρώτος την ειδική πλακέτα ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας κ.κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε στο επισιτιστικό πρόγραμμα ¨Προσφορά¨ και την καθημερινή προσφορά 500 γευμάτων.
Ευχαρίστησε την Ένωση για τη διάκριση κι ευχήθηκε σύντομα να εξελιχθούν τα πράγματα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των σιτιζόμενων.
Ακολούθησε η απονομή τιμής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ν. Ιωνίας. Συνολικά ανέβηκαν στη σκηνή εικοσιπέντε εκ των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον οργανισμό αυτό. Εκ μέρους των μελών μίλησε ο κ. Δημ. Κυριόγλου, ο οποίος και παρέλαβε την τιμητική διάκριση, ενώ στους εθελοντές δόθηκαν μικρά μπουκέτα από τριαντάφυλλα.
Στο βήμα μετά ανέβηκε ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης και απηύθυνε χαιρετισμό στα μέλη και στους φίλους της Ενώσεως ευχαριστώντας τους για το συνολικό έργο που παρέχουν στην πόλη, η οποία είναι υπερήφανη για τους συλλογικούς φορείς της.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» κ. Παν. Μανούρης, η επικεφαλής της Παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» κ. Δέσποινα Θωμαΐδου και ο πρώην δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Πέτρος Μπουρδούκος.

giorti enosis spartis 3
Το μουσικό μέρος κάλυψαν αφενός μεν η νεοσύστατη χορωδία της Ενώσεως υπό τη δ/νση του μουσικοσυνθέτη κ. Στάθη Ουλκέρογλου αφετέρου δε ένα νεανικό γυναικείο συγκρότημα με τις Π. Κουβαρά, Γ. Τζιώτη, Λ. Πάτζιου και Μ. Μιχαλάκη.
Στο τέλος της εκδήλωσης καιροφυλακτούσε η συγκίνηση με τη μορφή έκπληξης των μελών του Δ.Σ και της Εξελ. Επιτροπής στο πρόσωπο του προέδρου κ. Χάρη Σαπουντζάκη ο οποίος συμπλήρωσε 30 χρόνια συνεχούς κι αδιάλειπτης παρουσίας στη θέση του Προέδρου (1985-2015).
Ο Αντ/δρος Α΄ κ. Λουκάς Χριστοδούλου μίλησε με θερμά λόγια για τον πρόεδρο εξηγώντας ότι πρόκειται απλά για μια μικρή υπενθύμιση….. γενεθλίων και ότι εν καιρώ θα πρέπει να οργανωθεί κάτι πιο ολοκληρωμένο για τη συνολική του προσφορά.
Μετά ανέβηκαν στη σκηνή όλα τα μέλη του Δ.Σ και της Εξελ. Επιτροπής και ενώ ακουγόταν το αγαπημένο του τραγούδι «Μια νυχτερίδα στη σκεπή φυλάει το σπιτικό μας» του Μίκη Θεοδωράκη του ευχήθηκαν τα «Χρόνια Πολλά» και του πρόσφεραν λουλούδια.
Προσπαθώντας να κρατήσει τα δάκρυά του ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά όλους μέσα σε ένα παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα.
Εκτός των όσων αναφέρθηκαν την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Επιφάνιος, η μητέρα του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου κ. Ειρήνη Παπανικολάου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναμουρλόγλου, ο αντιδήμαρχος κ. Φ. Τσοπάνογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παν. Βλασσάς, Βέτα Γεωργιάδου, Χρήστος Χατζηιωάννου, ο αντ/δρος του Ο.Π.Α.Ν κ. Δημ. Κωστιδάκης, ο πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου Γιάννης Κοντίτσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας κ. Χρ. Αθηνάκη, η αντ/δρος του συλλόγου Ινεπολιτών – Κασταμονιτών κ. Λαμπρινή Σπανοπούλου, η πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» κ. Κ. Μπρόλιου , ο πρόεδρος της Δ.Ι.Α.Π.Ε κ. Γ. Δαρμογιάννης, ο πρόεδρος της Εστίας Ρουμελιωτών κ. Κ. Βελιανίτης, ο πρόεδρος του Α.Γ.Σ. Ανατολή κ. Κων. Τσαγκαράκης, η πρόεδρος του Συνδέσμου φίλων Στ. Καζαντζίδη κ. Μ. Αρώνη, η κ. Λέλα Μπανούση, ο κ. Ν. Χομπάς επίτιμος πρόεδρος του Φ.Ο.Ν.Ι. Επίσης ήταν παρούσα ειδική αποστολή από το Δήμο Σπαρτιατών με τον κ. Π. Πλαγιαννάκο, το γνωστό αρχαιολόγο κ. Γ. Σταϊνχάουερ, ως πρόεδρο της Ενώσεως Λακεδαιμονίων και τον κ. Σκυλάρδη ως γραμματέα.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  3  =