You are currently viewing Με ανταλλαγή υπαινιγμών τα εγκαίνια του Προξενείου μας στη Σμύρνη

Με ανταλλαγή υπαινιγμών τα εγκαίνια του Προξενείου μας στη Σμύρνη

Με ανταλλαγή αιχμηρών υπαινιγμών μεταξύ Τσαβούσογλου και Κοτζιά καθώς και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών F-16, συνοδεύτηκαν τα σημερινά εγκαίνια του ανακαινισμένου Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη,

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ιστορικού κτιρίου, στην προκυμαία της Σμύρνης, όπου επέστρεψε μετά από χρόνια το Προξενείο της Ελλάδας, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ωστόσο την ώρα των εγκαινίων ένα σχόλιο του τούρκου υπουργού Εξωτερικώνπυροδότησε ένταση: «Εμείς δεν θα δίναμε καταφύγιο στη χώρα μας σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα», είπε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στο Νίκο Κοτζιά.

Ο Έλληνας Υπουργός του ανταπάντησε: «Εμείς δε φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου».

 Κατά τις ομιλίες των δύο Υπουργών πέρασαν πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης πολεμικά F-16 κάνοντας άσκηση προ των εορτασμών της Τουρκίας για την 9η Σεπτεμβρίου, επέτειο της κατάληψης της Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό. Αστειευόμενος ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Δεν έχουν στόχο εσάς», ενώ ο Έλληνας Υπουργός απάντησε «κάνουν φασαρία αυτοί που δε θέλουν ίσως τις συμφωνίες».

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πάντως ότι η παρουσία του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώνει αυτή τη φιλία και αυτή τη μάχη που δίνουν για ένα κοινό, ειρηνικό, σταθερό μέλλον.

Και συμπλήρωσε: «Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η απαίτηση βίζας από τους Τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το προξενείο μας. Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές».

Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την τέλεση των εγκαινίων μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης.

Ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που εναγκαλίζονται λόγω των ιστορικών και γεωγραφικών προσδιορισμών, προσθέτοντας ότι στην ουσία εκπροσωπούν δύο μεγάλους πολιτισμούς και φέρουν τα ίχνη αυτών των δύο σπουδαίων πολιτισμών που συνδέονται και από 5.000 κοινές λέξεις.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε στη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες επισημαίνοντας ότι ο διάλογος συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων τους. «Όπως λέει και ο Νίκος διερχόμαστε περιόδων τρικυμίας και δυσκολιών αλλά επειδή έχουμε σαν θεμέλιο λίθο των σχέσεών μας το διάλογο και την καλή συνεργασία, επικρατεί πάντοτε η ψυχραιμία που βοηθά πάντοτε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου», σημείωσε.

Ειδική μνεία έκανε στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα πέρσι τον Δεκέμβριο του 2017 χαρακτηρίζοντάς την ως «το άνοιγμα μιας νέας φάσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», και πρόσθεσε ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. «Έχουμε αναγάγει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε ένα υψηλότατο επίπεδο το οποίο πραγματοποιείται μέσω των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Η τελευταία συνάνηση είχε πραγματοποιηθεί εδώ στη Σμύρνη και μακάρι η επόμενη να πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Ατατούρκ στη Θεσαλονίκη», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την βούληση να ενισχυθούν οι υπάρχοντες δεσμοί «με πραγματικά σχέδια και χειροπιαστά έργα» όπως είπε, κάνοντας αναφορά στην διαπιστωθείσα καθυστέρηση στην θαλάσσια γραμμή που θα συνδέει Θεσσαλονίκη – Σμύρνη, αλλά και στην εντατικοποίηση της συνεργασίας ώστε το έργο αυτό να ξεκινήσει τη λειτουργία του μία ώρα αρχίτερα, όπως και η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσαλονίκης. «Δεν είναι μυστικό ότι μεταξύ μας υπάρχουν προβλήματα αλλά η Ελλάδα πάντοτε μένει μακριά από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στηρίζοντας σταθερά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», ανέφερε.

Μετά την τελετή των εγκαινίων οι δύο Υπουργοί περπάτησαν στην προκυμαία της Σμύρνης χαιρετώντας τον κόσμο, ο οποίος τους επευφημούσε και κατευθύνθηκαν στο εστιατόριο όπου ακολούθησε γεύμα εργασίας.

nooz.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  2  =