You are currently viewing Με αγιασμό και πολύ κέφι ξεκίνησε η νέα χρονιά για το Φάρο Ποντίων Πατρών

Με αγιασμό και πολύ κέφι ξεκίνησε η νέα χρονιά για το Φάρο Ποντίων Πατρών

ΔΤ-006-a

Με αγιασμό και πολύ κέφι ξεκίνησε η νέα χειμερινή περίοδος 2014 – 2015, για το σύλλογο των Ποντίων της Πάτρας, το προηγούμενο Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, στην Εστία του Φάρου.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Ρώσου, π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. κ. Χρυσόστομο και μετέφερε τις ευλογίες του.

ΔΤ-006-c

Στην συνέχεια, παρουσιάστηκε  η δραματοποιημένη αφήγηση, του ποντιακού παραμυθιού «Ο τεμπέλ-Νικόλας»,  από το βιβλίο της Ελισάβετ Καπαγερίδου,  «Παραμύθια που μου έλεγε η μητέρα μου», η οποία πρόσφερε άφθονο γέλιο και θέαμα στους φίλους και τα μέλη που τίμησαν με την παρουσία τους, την βραδιά αυτή. Την αφήγηση, έκανε η ίδια η συγγραφέας, ενώ τα πρόσωπα του παραμυθιού, αποδόθηκαν από μέλη της νέας θεατρικής ομάδας του Φάρου Ποντίων Πατρών, Βασίλη Αδαμόπουλο, Χρίστο Καλομενίδη, Μενέλαο Κάραλη, Τρύφωνα Κόλλια, Κωνσταντίνα Κουλιαβέτα, Γιώργο Κωτσαλίδη, Ιωσήφ Λαζαρίδη, Κωνσταντίνο Πάνα και Αριάδνη Στεφανίδη. Σημαντική, ήταν η συμβολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και ειδικά του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Θοδωρή Αμπατζή, με την παραχώρηση των κοστουμιών της παράστασης, από το βεστιάριο του.

ΔΤ-006-d

Η βραδιά συνεχίστηκε, με γνήσιο ποντιακό γλέντι, με τους νέους, αλλά πολύ ταλαντούχους, Βασίλη  Σεμερτζίδη, στη λύρα και τον Βασίλη Αδαμόπουλο στο νταούλι, οι οποίοι και απογείωσαν το κέφι!

ΔΤ-006-b

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν και αυτή τη χρονιά, στο Φάρο Ποντίων Πατρών είναι:

Τμήματα εκμάθησης ποντιακών χορών

Τα μαθήματα θα γίνονται όπως πάντα, κάθε Σάββατο απόγευμα, στην Εστία του συλλόγου, τις εξής ώρες:

-16:00-17:00 Παιδικό τμήμα,

-17:00-18:00 Τμήμα παραστάσεων,

-18:00-19:30 Τμήμα αρχαρίων,

-19:30-21:00 Τμήμα προχωρημένων

ΔΤ-006-e

Η διδασκαλία θα γίνεται από τον Κώστα Κοτανίδη και την Κύρα Ιωσηφίδου, δύο νέα παιδιά, που με πολύ μεράκι θα διδάσκουν, όχι μόνο τα χορευτικά βήματα, αλλά παράλληλα με τα ιστορικά στοιχεία και  τα βιώματά τους,  θα βοηθούν στην κατανόηση του τρόπου ζωής, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας των Ποντίων.

Τμήμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου

Για πρώτη φορά στην Πάτρα, αρχίζουν τα τμήματα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου, μέσω των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πατρέων και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες ποντιακής και μη καταγωγής, οι οποίοι επιθυμούν «να μαθάνουν να καλατσεύουν Ποντιακά!».  Την επιμόρφωση έχει αναλάβει η εκπαιδευτικός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου, Νίνα Χουνουζίδου.

Θεατρικό τμήμα

H αγάπη για το θέατρο και τη συνέχιση των ποντιακών παραδόσεων, δημιούργησε την ανάγκη να ξεκινήσει θεατρικό τμήμα στο Φάρο.  Στόχος της ομάδας, είναι να ασχοληθεί με τη διάσωση των ηθών και εθίμων, της ποντιακής διαλέκτου καθώς και των αξιών που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες του Πόντου, μέσα από τις δυνατότητες που δίνει το θέατρο. Η ομάδα θα πλαισιώνει τις εκδηλώσεις του συλλόγου, ενώ στο τέλος της χρονιάς, θα ανεβάζει ένα ποντιακό θέατρο. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας του Φάρου, ανέλαβε ο πολύ γνωστός σκηνοθέτης – ηθοποιός Χρήστος Μπαϊρακτάρης. Στην ομάδα, γίνονται δεκτά άτομα ποντιακής ή μη καταγωγής, από 6 έως …… 106 χρονών.

Μουσικό τμήμα

Στο μουσικό τμήμα, δημιουργείται χορωδία, με υπεύθυνη τη πιανίστα Σοφία Μιχαηλίδη, καθώς και τμήματα εκμάθησης ποντιακής λύρας και πιάνου.

Φέτος, ο ποντιακός σύλλογος της Πάτρας διανύει μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά, γιατί συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που ο  Φάρος Ποντίων, άρχισε να δραστηριοποιείται και να συσπειρώνει τους Πόντιους της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, διοργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις που σκοπό είχαν και έχουν να διατηρούν τις μνήμες και να μεταλαμπαδεύουν στους νέους ανθρώπους τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες και τα ιδανικά του Ποντιακού Ελληνισμού.  Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, έχει ήδη προγραμματίσει επετειακές εκδηλώσεις, συνεργαζόμενο μάλιστα με πολύ σημαντικούς φορείς της πόλης μας και όχι μόνο.

Εξάλλου,  δυναμικό «παρών» ετοιμάζεται ο σύλλογος να δώσει στο 10ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ ποντιακών χορών, που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και φέτος θα γίνει την 1η Νοεμβρίου, στη Λάρισα. Ο Φάρος Ποντίων Πατρών οργανώνει, για τα μέλη και τους φίλους του, διήμερη εκδρομή, το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Νοεμβρίου,  για την παρακολούθηση του φεστιβάλ.  Μια εκδρομή για όσους θέλουν να ζήσουν, από κοντά, τον παλμό των χιλιάδων Ποντίων και να παρευρεθούν  στη μεγαλύτερη ποντιακή πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας, δίνοντας έτσι μια ένεση αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας σε όλους τους Έλληνες με την ελπίδα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ως λαός και ως χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο του συλλόγου, 2610 337313 ή στο info@farospontionpatron.gr καθώς και στα τηλέφωνα:

Κωνσταντίνος Κωτσαλίδης (πρόεδρος) 6944222602

Βιβή Λουκοπούλου-Στεφανίδη (αντιπρόεδρος) 6974371049

Μαρία Κωτσαλίδου-Παπανδρικοπούλου (υπεύθυνη χορευτικού) 6979722756

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

4  +  5  =