- Εξαφανισμένη η λέξη «Γενοκτονία» από Φίλη και Πελεγρίνη
«Η σημερινή εκδήλωση δεν έχει μόνον τα χαρακτηριστικά μνημόσυνου. Δεν ερχόμαστε εδώ για να κλάψουμε για το παρελθόν. Η ιστορία δεν είναι μόνον παρελθόν, είναι παρόν και κυρίως μέλλον. Όποιος την αρνείται δεν κάνει μόνον επιστημονικό ατόπημα, αλλά κυρίως πολιτικό σφάλμα. Σήμερα, τιμούμε τη γενοκτονία των Ελλήνων Μικρασιατών, κυρίως διότι πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα, το οποίο ακόμη δεν έχει βρει τη δικαίωσή του. Και θα τη βρει, μόνον, αν το ίδιο το τουρκικό κράτος αποδεχθεί τη διάπραξη της γενοκτονίας». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ειδική συνεδρίαση της βουλής, στην οποία ήταν ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Μετά τη ομιλία του κ. Χαρακόπουλου, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης πήρε το λόγο κατηγορώντας το στέλεχος της ΝΔ ότι προκαλεί και υπονομεύει την εθνική ενότητα για να εισπράξει την απάντηση ότι «προκλητικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος ακόμη και τούτη τη στιγμή δεν έχει συναίσθηση της ζημίας που προκαλεί με τις απόψεις που διατυπώνει ως αρνητής της Γενοκτονίας στην εθνική υπόθεση της διεθνοποίησης του αιτήματος της Γενοκτονίας. Του υπουργού ο οποίος αφαίρεσε από την εξεταστέα και διδακτέα ύλη του βιβλίου της Ιστορίας τον Παρευξείνιο Ελληνισμό και τις αναφορές που υπάρχουν εκεί στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Θλίβομαι, διότι μέχρι στιγμής από πλευράς της Κυβέρνησης, και του υφυπουργού που μίλησε νωρίτερα και του υπουργού, δεν υπήρξε η αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που η Βουλή σήμερα τιμά. Διολισθαίνοντας και αντί να χρησιμοποιούμε τον όρο “Γενοκτονία”, αν ομιλούμε απλά για “Καταστροφή” δεν υπηρετούμε την εθνική υπόθεση».
Ο κ. Χαρακόπουλος, προηγουμένως, είχε τονίσει ότι «όσοι διαστρεβλώνουν την αλήθεια, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες, ταυτιζόμενοι με την τουρκική επιχειρηματολογία. Ο αρνητής της γενοκτονίας υπουργός Παιδείας, μια μέρα θα αποτελεί παρελθόν. Ωστόσο, η ζημία που προκάλεσε με τις απόψεις του στην εθνική υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας είναι μεγάλη. Ο θύτης, το τουρκικό κράτος, θα τις επικαλείται για να αποσείσει τις ιστορικές του ευθύνες». Και πρόσθεσε ότι «η τελευταία πράξη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας ήταν η σφαγή της Σμύρνης για την οποία βλάσφημα κάποιοι μίλησαν για ‘‘συνωστισμό’’. Τέτοιες απόψεις, είναι ύβρις στη μνήμη των σφαγιασθέντων άλλα και όσων επέζησαν των διωγμών και της προσφυγιάς».
Πρόσβαση στην εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα
Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ κατέληξε με αναφορά στην επικαιρότητα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, παρά την οικονομική κρίση και σηκώνοντας μεγαλύτερο μέρος ευθύνης από εκείνο που της αναλογεί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οφείλει να προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση στα παιδιά των προσφύγων που είναι τα αθώα θύματα του πολέμου. Αντί, λοιπόν, για αφορισμούς προς τις τοπικές κοινωνίες που διατυπώνουν ανησυχίες, η κυβέρνηση οφείλει με συγκροτημένο σχέδιο να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Κάτι που έως σήμερα δεν έχει καταφέρει».
Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:
Ολόκληρη η Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ολομέλεια της βουλής ως Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας για την
“Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας”
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Να θυμίσω στην Ολομέλεια, γιατί φοβούμαι ότι δεν έχει γίνει ξεκάθαρο έως τώρα, ότι τιμούμε σήμερα τα θύματα της πρώτης μεγάλης γενοκτονίας του αιματηρού 20ού αιώνα, που άνοιξε τον δρόμο σε όσες ακολούθησαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα με ρατσιστική ιδεολογία. Η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, άριστα σχεδιασμένη και αδίστακτα εφαρμοσμένη, στόχο είχε την παντελή εξάλειψη των χριστιανών της Ανατολής.
Σκόπευε στην ολοκληρωτική εξάλειψη των χριστιανικών πληθυσμών, Ρωμιών, Αρμένιων και Ασσυρίων, που στέκονταν εμπόδιο στη δημιουργία ενός ομογενοποιημένου εθνικά και θρησκευτικά κράτους, της νέας Τουρκίας.
Ενός κράτους, όπως το οραματίστηκαν οι ηγέτες των Νεοτούρκων αλλά και οι ξένοι σύμβουλοί τους, για να προωθήσουν τα δικά τους στυγνά, οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.
Αναμφίβολα έγιναν λάθη και από τη δική μας πλευρά. Στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν βρεθήκαμε ενωμένοι, αλλά αντιθέτως οξύνθηκε ο εθνικός διχασμός, οι αλληλοκατηγορίες των πολιτικών παρατάξεων.
Και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό, καθώς μπήκε μια απότομη και βίαιη τελεία σε έναν πολιτισμό χιλιάδων ετών. Ο ελληνισμός βίωσετότε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες, αν όχι την μεγαλύτερη, της ιστορίας του.
Οι εσωτερικές ευθύνες, όμως, δεν μετριάζουν το έγκλημα που συντελέστηκε. Και κυρίως δεν το αποχαρακτηρίζουν ως γενοκτονία. Γιατί παρά τις ανυπόστατες και ανεύθυνες φωνές που ακούγονται από κυβερνητικούς παράγοντες –απότοκο και αυτό χρόνιων ιδεοληπτικών εμμονών αλλά και ελλιπέστατης γνώσης της ιστορικής πραγματικότητας- ο διωγμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας έχει όλα τα επιμέρους στοιχεία της γενοκτονίας όπως έχουν οριστεί από τη διεθνή κοινότητα.
Όπως σημείωνε σε αναφορά του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Τζωρτζ Χόρτον, Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής: «όλες οι σφαγές που έχουν γίνει στην ιστορία του τουρκικού λαού σε βάρος πληθυσμών, διατάσσονταν πάντα από ανώτερες αρχές και δεν αποτελούσαν πρωτοβουλία κατώτερων αξιωματικών ή αυθόρμητες βιαιότητες του όχλου». Κατ’ αυτόν τον τρόπο απαντά πλήρως στον ορισμό που δίδει στις γενοκτονίες ο ΟΗΕ ήδη από το 1948.
Όσοι, λοιπόν, διαστρεβλώνουν την αλήθεια, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες, ταυτιζόμενοι με την τουρκική επιχειρηματολογία. Ο αρνητής της γενοκτονίας υπουργός Παιδείας, μια μέρα θα αποτελεί παρελθόν. Ωστόσο, η ζημία που προκάλεσε με τις απόψεις του στην εθνική υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας είναι μεγάλη. Ο θύτης, το τουρκικό κράτος, θα τις επικαλείται για να αποσείσει τις ιστορικές του ευθύνες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η τελευταία πράξη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας ήταν η σφαγή της Σμύρνης για την οποία βλάσφημα κάποιοι μίλησαν για «συνωστισμό». Τέτοιες απόψεις, και ακόμη περισσότερο η άρνηση της γενοκτονίας, είναι ύβρις στη μνήμη των σφαγιασθέντων άλλα και όσων επέζησαν των διωγμών και της προσφυγιάς. Και αναρωτιέμαι, αν τώρα λέγονται και γράφονται τέτοιες τερατολογίες, που είναι νωπή η μνήμη και τα ακούσματα που έχουμε όσοι χάσαμε μέλη της οικογένειάς μας στη σφαγή, τι θα ακολουθήσει αργότερα;
Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι,
Η σημερινή εκδήλωση δεν έχει μόνον τα χαρακτηριστικά ενός μνημόσυνου. Δεν ερχόμαστε εδώ για να κλάψουμε για το παρελθόν. Η ιστορία δεν είναι μόνον παρελθόν, είναι παρόν και κυρίως μέλλον. Όποιος την αρνείται δεν κάνει μόνον επιστημονικό ατόπημα, αλλά κυρίως πολιτικό σφάλμα.
Σήμερα, τιμούμε τη γενοκτονία των Ελλήνων Μικρασιατών, κυρίως διότι πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα, το οποίο ακόμη δεν έχει βρει τη δικαίωσή του. Και θα τη βρει, μόνον, αν το ίδιο το τουρκικό κράτος αποδεχθεί τη διάπραξη της γενοκτονίας.
Κάτι τέτοιο δεν θα συνιστά μόνον δικαίωση των νεκρών και των διωχθέντων. Θα συνιστά παράλληλα την παύση της γενοκτονίας της Mνήμης, που συντελείται με τη μετατροπή βυζαντινών εκκλησιών σε τζαμιά :της Αγίας Σοφίας στην Νίκαια της Βιθυνίας, της Αγίας Σοφίας στη Τραπεζούντα, της Αγίας Σοφίας στην Αδριανούπολη.
Και φυσικά δεν είναι τυχαίο που κάθε εκκλησία που μετατρέπουν σε τζαμί είναι Αγία Σοφία. Δεν κρύβουν τι θέλουν να κάνουν και μετρούν αντιδράσεις για τη μετατροπή σε τέμενος και αυτού του συμβόλου της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, αλλά και μνημείου του παγκόσμιου πολιτισμού, της Αγιασοφιάς στην Πόλη.
Η αναγνώριση, όμως, της γενοκτονίας των Μικρασιατών θα είναι και ένα μήνυμα σε όσους και σήμερα προβαίνουν σε διωγμό των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Διωγμό, που κατ’ ουσίαν αποτελεί τη συνέχεια και την ολοκλήρωση της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα στη Μικρά Ασία.
Γι’ αυτό καλούμε τους αρνητές της γενοκτονίας, που κόπτονται για κάποιες σημαντικές λευκές σελίδες της ιστορίας, να αντιληφθούν τις ευθύνες τους και να μην “μαυρίζουν” άλλες, τουλάχιστον, εξίσου σημαντικές.
Τέλος θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, παρά την οικονομική κρίση και σηκώνοντας μεγαλύτερο μέρος ευθύνης από εκείνο που της αναλογεί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οφείλει να προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση στα παιδιά των προσφύγων που είναι τα αθώα θύματα του πολέμου.
Αντί, λοιπόν, για αφορισμούς προς τις τοπικές κοινωνίες που διατυπώνουν ανησυχίες, η κυβέρνηση οφείλει με συγκροτημένο σχέδιο να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Κάτι που έως σήμερα δεν έχει καταφέρει.
Σας ευχαριστώ».
Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο: