You are currently viewing Μαξιμος Χαρακόπουλος: Η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει φοβικά τη Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής

Μαξιμος Χαρακόπουλος: Η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει φοβικά τη Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής

xarakopoulos

Σημεία συνέντευξης βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην “Πρώτη Γραμμή” στο ΣΚΑΪ και στους Δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Βασίλη Μπεσκένη

 

Αθήνα, 21 Αυγούστου 2014

 

Αν δεν υπάρξουν διορθώσεις στο αντιρατσιστικό να μετατεθεί η ψήφιση στην Ολομέλεια

«Το αντιρατσιστικό είναι μείζον θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και καλό είναι η συζήτηση να γίνει στην Ολομέλεια, έτσι ώστε κάθε βουλευτής να έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί, να μιλήσει και με την ψήφο του να πάρει θέση. Στα θερινά τμήματα γνωρίζετε ότι πολλές φορές υπάρχει και η δυνατότητα αντικατάστασης. Στην αρμόδια επιτροπή παρότι υπήρξαν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, πρώτη και δεύτερη ανάγνωση, δεν έχει αποτυπωθεί σε κείμενο αυτή η διόρθωση. Εγώ σέβομαι αυτό που είπε χθες ο υπουργός, αλλά προτιμώ τις πράξεις από τα λόγια. Από τη στιγμή που θα υπάρχει ρητή αναφορά στις Γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η ελληνική βουλή και δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, δεν νομίζω πως υπάρχει ζήτημα».

 

Η διαφοροποίηση στις Γενοκτονίες γεννά αντισημιτισμό

«Ορθώς οι αρνητές του Ολοκαυτώματος θα διώκονται. Η διαφοροποίηση, όμως, του Ολοκαυτώματος σε σχέση με τις άλλες Γενοκτονίες, ας το αντιληφθούν όλοι, τελικά περισσότερο αντισημιτισμό δημιουργεί στην ελληνική κοινωνία παρά τον αντιμετωπίζει. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο νομοθέτημα για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά της μισαλλοδοξίας, του μίσους, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού. Πρέπει να γίνει αυτό, αλλά δεν πρέπει να γίνει σε βάρος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής».

 

Η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει φοβικά τη Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο από πλευράς της Οθωμανικής Τουρκίας και κλιμακώθηκε σε διάφορες φάσεις. Δυστυχώς, η Ελληνική Πολιτεία αντιμετώπισε το ζήτημα αποσπασματικά και με φοβικό τρόπο. Ενώ είναι μία και ενιαία η Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής, εμείς αναγνωρίσαμε 72 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μόλις το 1994, τη Γενοκτονία των Ποντίων, 4 χρόνια μετά, το 1998 τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και ενδιαμέσως τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Το ελληνικό κράτος να αναλάβει, επιτέλους, τις υποχρεώσεις του και να προωθήσει το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

 

Να είμαστε σε ιστορική εγρήγορση

«Καλό είναι να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, σας θυμίζω ότι στον Χίτλερ αποδίδεται η φράση “και ποιος θυμάται σήμερα τη Γενοκτονία των Αρμενίων;”, πριν προχωρήσει στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων».

 

Η Τουρκία αρνείται να συμβιβαστεί με τις μελανές της σελίδες

«Το γεγονός ότι το Ολοκαύτωμα αναγνωρίζεται από την παγκόσμια κοινότητα οφείλεται πρωτίστως στο ότι οι “θύτες”, το γερμανικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Εβραίων, έχει αποδοκιμάσει το ναζιστικό του παρελθόν. Για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Η Τουρκία δεν έχει συμβιβαστεί με τις μελανές σελίδες της ιστορίας της, επιμένει να τις αρνείται».

 

Η Γενοκτονία Ποντίων αναγνωρίσθηκε σε Σουηδία, Κύπρο και Πολιτείες ΗΠΑ – Αυστραλίας

«Οι Αρμένιοι έχουν καταφέρει σε 30 χώρες να υπάρχει αναγνώριση της Γενοκτονίας τους γιατί και η διασπορά και το αρμενικό κράτος βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Στη δική μας την περίπτωση -χθες μίλαγα με τον πρόεδρο των Ποντίων, τον κ. Παρχαρίδη- ότι κάνουν, το κάνουν μόνοι τους οι Πόντιοι και έχουν καταφέρει να αναγνωριστεί η Γενοκτονία από τη Σουηδία, την Κύπρο, 10 Πολιτείες στην Αμερική και 2 Πολιτείες στην Αυστραλία».

 

Να επανεκδοθεί ο τόμος για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τη Βουλή

«Κατ’ επανάληψη έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της βουλής -τελευταία το 2010, με πρωτοβουλία εμού και του τότε βουλευτή Κοζάνης κ. Αθανασιάδη, 114 βουλευτές με επιστολή μας στον κ. Πετσάλνικο – την επανέκδοση του μνημειώδους έργου του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, του καθηγητή που έχει τεκμηριώσει τη Γενοκτονία των Ποντίων. Επιπλέον, ζητούσαμε την έκδοση του τόμου σε έξι γλώσσες, όπως είχε δεσμευθεί η ελληνική βουλή, και την αποστολή του σε κοινοβούλια, σε ιδρύματα, σε βιβλιοθήκες, για να διεθνοποιηθεί το αίτημα».

 

Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής

«Επειδή συντελείται και στις μέρες μας Γενοκτονία των εναπομεινάντων Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, ας αναλάβει η χώρα μας πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ. Δεν μπορεί να είμαστε θεατές αυτού του εγκλήματος που συντελείται».

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

88  +    =  95