Μαθητές της Κομοτηνής πρωταγωνιστές σε θεατρική παράσταση για την προσφυγιά

324234523655253 (25) 324234523655253 (22) 324234523655253 (24)

«Το άγαλμα που κρύωνε», έργο του Χρήστου Μπουλώτη, επιμελήθηκαν και ανέβασαν στη σκηνή του δημοτικού περιφερειακού θεάτρου Κομοτηνής, οι μαθητές της Δ τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής

 

Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα

 

«Το άγαλμα που κρύωνε», είναι ένα βιβλίο η οποία του οποίου διαδραματίζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα άγαλμα που αναπαριστά ένα μικρό αγόρι με κάπα και ένα σκύλο στα χέρια. Η διευθύντρια του μουσείου, η κ. Σέμνη, επειδή η προέλευση του αγάλματος είναι από την Σμύρνη της Μικράς Ασίας και βρέθηκε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το βαφτίζει «το προσφυγάκι». Το άγαλμα κρυώνει γιατί νοσταλγεί την πρώτη του πατρίδα, την Μικρά Ασία και γιατί μέσα στο μουσείο δεν ακούει ελληνικά μια και οι επισκέπτες είναι τουρίστες. Το άγαλμα που δεν έχει μαρμάρινη καρδιά, τα βράδια μαζί με τα άλλα αγάλματα του μουσείου περπατά στους διαδρόμους.

Μια μέρα εμφανίζεται στο μουσείο η Γαλάτεια, μια καθαρίστρια που κι αυτή είναι πρόσφυγας και της οποίας τα μάτια από μαύρα τη στιγμή του ξεριζωμού έγιναν γαλάζια. Τραγουδάει προσφυγικά τραγούδια, πιάνει κουβέντα με το άγαλμα και συζητούν για τις χαμένες πατρίδες, αλλά και τη λαχτάρα τους να ξαναγυρίσουν στον τόπο που γεννήθηκαν για να μυρίσουν τα χώμα και τα λουλούδια του, να γευθούν τους καρπούς του. Ένα γαλάζιο πουλί που έχουν δει και οι δύο στο όνειρό τους εμφανίζεται στο άγαλμα και του δίνει κάθε φορά και ένα ρούχο από κάποιο νησί του Αιγαίου. Ο Λάμπης, ο γιος του νυχτοφύλακα που θέλει να γίνει γλύπτης, μπαίνει ένα βράδυ στο Μουσείο και γίνεται φίλος με το άγαλμα. Το γαλάζιο πουλί αναλαμβάνει να ικανοποιήσει την επιθυμία του αγάλματος και της Γαλάτειας και να τους ταξιδέψει πίσω στη Μικρασιατική γη. Η Γαλάτεια ράβει όλα τα ρούχα που το γαλάζιο πουλί είχε δώσει στο άγαλμα μαζί με το νυφικό της κυρίας Σέμνης και κάνει ένα σακούλι. Το άγαλμα και η Γαλάτεια μπαίνουν μέσα στο σακούλι και το γαλάζιο πουλί τους μεταφέρει με το ράμφος του. Το ταξίδι και η περιήγηση τους διαρκούν όλη τη νύχτα και επιστρέφουν το ξημέρωμα. Τα χρόνια περνούν αλλά το άγαλμα εξακολουθεί να κρυώνει γιατί συνεχίζει πάντα νοσταλγεί την πατρίδα του.

324234523655253 (22)

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

 

Αυτό το παιδικό βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη, επιμελήθηκαν και ανέβασαν στη σκηνή του δημοτικού περιφερειακού θεάτρου Κομοτηνής, οι μαθητές της Δ τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής. Το έργο είναι βραβευμένο με το κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται στη σκηνή σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου και τα τραγούδια του Νίκου Δημογιάννη. «Το άγαλμα που κρύωνε» είναι μια παράσταση την οποία προετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Στέλλας Μπομποτά, στο πλαίσιο του μαθήματος της «Ευέλικτης Ζώνης». Σύμμαχο τους, σε όλη αυτή τη προσπάθεια, είχαν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, το οποίο πρόσφερε τις υποδομές, ώστε οι μαθητές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, στο ευρύ κοινό και τα σχολεία της περιοχής μας. Να σημειωθεί πως το έργο έχει ήδη παρουσιαστεί στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου, ενώ σήμερα θα παρουσιαστεί στα παιδιά της ΣΤ’ τάξης του 4ου και το 10ου δημοτικού σχολείου.

324234523655253 (25)

90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 

Η επιλογή του έργου έγινε, με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων, το 2012 από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εξάλλου το βιβλίο στηρίζεται σε αληθινή ιστορία, σύμφωνα με την οποία, οι πρόσφυγες κατά την Μικρασιατική Καταστροφή βρήκαν ένα μικρό άγαλμα και το μετέφεραν στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα φυλάσσεται στο μουσείο Αθηνών.

xronos.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  23  =  28