Μαθήματα ιστορίας -λαογραφίας στο Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Πρεμιέρα για τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών και ιστορίας/λαογραφίας

Με εισηγητή τον Θανάση Μουσόπουλο

Ξεκίνησαν στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών για ενήλικες και ιστορίας/λαογραφίας Θράκης με εισηγητή τον Θανάση Μουσόπουλο, φιλόλογο-συγγραφέα. Τα μαθήματα των αρχαίων ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:00-20:00 και ιστορίας λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:00-21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: Καθόσον τα φετινά μαθήματα είναι αφιερωμένα στα κείμενα που γράφτηκαν από τους βυζαντινούς συγγραφείς στην αρχαία αττική διάλεκτο, στο σημερινό μάθημα θα γίνει αναφορά στις βασικές δομές του αρχαιοελληνικού λόγου και θα μελετηθούν παράγραφοι από κείμενο από την «Αλεξιάδα» της Άννας Κομνηνής – το έργο αυτό θα μελετήσουμε κυρίως, γλωσσικά και μεταφραστικά, στο ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011. Επιπλέον, θα προσεγγίσουμε παραγράφους του Ιουλιανού του Παραβάτη από τα έργα του Περί βασιλείας και Κατά Γαλιλαίων. Τέλος, θα παρουσιάσουμε ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη που αναφέρονται στον Ιουλιανό.

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΘΡΑΚΗΣ: Τα φετινά μαθήματα είναι αφιερωμένα στην ιστορία και στον πολιτισμό (λόγιο και λαϊκό) κατά τα Μέσα Χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη λεγόμενη από τους δυτικούς Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στο πρώτο μάθημα θα γίνει προσέγγιση σε δύο σημαντικές φάσεις της βυζαντινής πορείας : Εικονομαχία ( 726 – 843 μ.Χ.) και Σταυροφορίες – Πρώτη Άλωση ( 1204). Θα μιλήσουμε για τους Ιστορικούς και Χρονογράφους της Βυζαντινής περιόδου. Πηγές της Βυζαντινής ιστορίας θα φωτίσουν σχετικά ζητήματα.

Εφημερίδα: Ο Χρόνος

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

29  +    =  32