You are currently viewing Λέσβιοι και οι Αϊβαλιώτες σε παρουσίαση βιβλίου στη Νέα Ιωνία

Λέσβιοι και οι Αϊβαλιώτες σε παρουσίαση βιβλίου στη Νέα Ιωνία

Την περασμένη Δευτέρα, 22 του Μάη, το βράδυ το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας γνώρισε πρωτοφανή κοσμοσυρροή! Θα έλεγε κανείς ότι είχε καταληφθεί εξ εφόδου από Λεσβίους και Αϊβαλιώτες, που είχαν σπεύσει να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βραβευθέντος από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου βιβλίου της κ. Ειρήνης Βεκρή, με τον τίτλο: «Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες ν’ ανθίσουν».

Ποτέ άλλοτε η παρουσίαση ενός βιβλίου και μάλιστα μη συμπολίτη μας, είχε τόσο παλμό κι ενθουσιασμό! Επρόκειτο συγκεκριμένα για μια εξαιρετικά γραμμένη μυθιστορηματική βιογραφία, του ιερέα του Αϊβαλιού Ιωάννη Δημητρακέλλη, Οικονόμου, που επέτυχε κάτι το ανεπανάληπτο: να καταστήσει με σουλτανικό φιρμάνι το Αϊβαλί, τις Κυδωνίες δηλαδή, «άβατο» για τους μουσουλμάνους και να το οδηγήσει χάρη στα ηγετικά του προσόντα σε μιαν ανεπανάληπτη οικονομική άνθιση και μια πληθυσμιακή έκρηξη, μιαν μοναδική ελληνόπολη δηλαδή στην Αιολία!

Ο 4ος διαγωνισμός λογοτεχνίας του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με αντικείμενο πάντα μέσα από την Ιστορία και τον Πολιτισμό των αξέχαστων πατρίδων της καθ’ ημάς Ανατολής, είχε πετύχει διάνα καθώς καταλήγοντας με την απόφαση της 4/μελούς Κριτικής Επιτροπής (Χ. Σαπουντζάκης, Κ. Στεργιάδου Αρχ. Γαβριήλ, Ζ. Καραβά) στην απονομή του Α΄ βραβείου στην κ. Ειρήνη Βεκρή για την λογοτεχνική βιογραφία της : « Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες ν’ ανθίσουν», με την υποχρέωση της έκδοσης και δωρεάν διάθεσης του βιβλίου, είχε προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και είχε κερδίσει τη γενική αποδοχή και παραδοχή!

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον αντιπρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, δημοτικό σύμβουλο κ. Χρήστο Χατζηϊωάννου, που κάλεσε τον πρόεδρο κ. Λουκά Χριστοδούλου να μιλήσει για τη βράβευση και για το πρόγραμμα της βραδιάς. Ο κ. Χριστοδούλου, αφού συγχάρηκε την κ. Βεκρή για την επιτυχία της, ευχαρίστησε αφενός μεν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για την αρκετά επίπονη και υπεύθυνη δουλειά τους (μελέτησαν και αξιολόγησαν συνολικά επτά πολυσέλιδα έργα), αφετέρου τους τρεις ομιλητές της βραδιάς και το μουσικό συγκρότημα «Δυτικά από το Αϊβαλί».

Για την λογοτέχνιδα, μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής  Συντροφιάς και άλλων οργανισμών, κ. Βεκρή και το βιβλίο,  μίλησαν, με τη σειρά: ο ιερέας Αθανάσιος Γιουσμάς, Θεολόγος, συγγραφέας και προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε με υπόκρουση από τραγούδι του Πορτοκάλογλου μια ολόκληρη σειρά σημερινών εικόνων του Αϊβαλιού, όπου παρά την πάροδο τόσων χρόνων, φαίνεται ότι εξακολουθεί να διαχέεται η μεγάλη του λάμψη μέσα από τους ναούς, τα σχολειά κ.λ.π. που σώζονται, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου κ. Αναστασία Αντωνέλλη, η οποία με τρόπο γλαφυρό περιέγραψε την πνευματικότητα που αποπνέει στο διάβα των αιώνων η Λέσβος, καθώς πάντα βρισκόταν στενά συνδεδεμένη με την απέναντι πολιτεία του Αϊβαλιού και η κ. Αγλαΐα Αρχοντίδου – Αργύρη, αρχαιολόγος, δ/ντρια του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών, η οποία σε αδρές γραμμές παρουσίασε το μύθο,  την πλοκή του βιβλίου, για να κλείσει η κ. Ειρήνη Βεκρή ευχαριστώντας όλους εκείνους που την βοήθησαν με τον έναν ή άλλον τρόπο, στην συγγραφή του έργου της.

Όμως η εκδήλωση δεν τελείωσε εδώ. Σειρά είχε το μουσικό συγκρότημα: «Δυτικά απ’ το Αϊβαλί», που εξετέλεσε ένα πρόγραμμα μιας περίπου ώρας προξενώντας έκρηξη κεφιού στο ακροατήριο το οποίο  εν τω μεταξύ είχε γευθεί νοστιμιές της Λέσβου και είχε τιμήσει το τόσο φημισμένο ούζο της!

Στην εκδήλωση ήταν βέβαια παρών και ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, η επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Προοπτικής” κα Δέσποινα Θωμαΐδου, με την δημοτική σύμβουλο Βέτα Γεωργιάδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι ΄Ολγα Ακιανίδου και Μιλτ. Κανναβός, πολλοί πρόεδροι και μέλη Ιωνιώτικων σωματείων αλλά και προσωπικότητες των γραμμάτων και των Τεχνών, που είχαν έρθει ειδικά για τη βραδιά, από τη Λέσβο.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

83  +    =  86