Της πατρίδας το χώμα…
Η Γλύφα αποτελεί οικισμό που ανήκει στο Δήμο Βαρθολομιού. Εδώ προσέφυγε μικρός αριθμός προσφύγων από το 1924 και μετά όταν ο τόπος τους συστήθηκε από τις αρχές, ως ιδανικός για καλλιέργειες. Οι πρόσφυγες κατάγονταν κυρίως από αγροτικές περιοχές και για το λόγο αυτό η εγκατάσταση σε πόλεις δεν τους “ταίριαζε”.
Λέγεται ότι όταν οι πρώτες οικογένεις ήρθαν να δούν την Γλύφα, αναφώνησαν “της πατρίδας το χώμα, της πατρίδας το χώμα”…
Οι περισσότεροι από τους Γλυφαίους προέρχονται από χωριά της Ερυθραίας είναι Καραμπουρνιώτες. Από εκεί έβλεπαν το Αιγαίο και τη Χίο, στη νέα πατρίδα τη Γλύφα της Δυτικής Πελοποννήσου έβλεπαν το Ιόνιο και την Ζάκυνθο. Μερικές οικογένειες ήρθαν από την Χηλή του Βοσπόρου και από το Τσανάκαλε. Ιδιαίτερη ενότητα οι Καισαριώτες που ήρθαν με την αναταλλαγή των πληθυσμών από την περιοχή Ντεβελη Ζιλε της Καππαδοκίας. Δύο οικογένειες Ποντίων προέρχονται από τα ορυχεία του Μπουγά Ματέν και Μπερετεκλή Ματέν που βρίσκονται στις παρυφές του βουνού Ταύρος στη Νοτιανατολική Τουρκία.
Εκτός από τη Γλύφα λίγα χιλιομετρα πιο δίπλα υπάρχουν ο προσφυγικός συνοικισμός της Κάτω Παναγιάς και ο συνοικισμός της Γαστούνης.
Το Λαογραφικό Μουσείο
Το Λαογραφικό Μουσείο της Γλύφας “Δανιήλ Φλίγκος” ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009, χάρις στις προσπάθειες του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου “Η Αγία Μαρίνα”, ο οποίος ξεκίνησε και συνεχίζει την προσπάθεια για να διασωθεί ότι έχει απομείνει από τις μνήμες του τόπου. Είναι μικρό και υποτυπώδες, στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολειο, είναι όμως γεμάτο αξιόλογα κειμήλια και συγκινήσεις και περιμένει τους επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο-Αυγουστο). Ολος ο οικισμός μαζί μετα χωράφια φαντάζει στον επισκέπτη σαν ένα “πάρκο” της προσφυγικής εγκατάστασης.
Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να βρούν στο Μουσείο, τα δύο βιβλία που αφορούν την ιστορία του προσφυγικού συνοικισμού της Γλύφας και το ντοκυμαντέρ “Τα παιδιά του Μίμαντα”,που δημιουργήθηκε με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και τον Δήμο Βαρθολομιού και αφορά τις ρίζες στα Καράμπουρνα.
Το χωριό πανηγυρίζει στις 17 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Μαρίνας.
H Γλύφα είναι συνοικισμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Λυγιάς του Δήμου Βαρθολομιού. Ιδρύθηκε την δεκαετία του 1920, απο την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, για να στεγάσει Μικρασιάτες Πρόσφυγες που είχαν έρθει στην Ελλάδα από τα Καράμπουρνα της Ιωνίας, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Χαλκηδόνα, τα Δαρδανέλια και το Ικόνιο.
Η οικονομία του χωριού βασίζεται στην γεωργία και δευτερευόντως στον τουρισμό. Παράγεται ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, καρπούζια, πεπόνια και άλλα κηπευτικά.
Στην περιοχή υπάρχουν δύο κάμπινγκ, ένα ξενοδοχείο, αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, δύο ψαροταβέρνες και ένα εξοχικό κέντρο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας του Μουσείου 26230 96460. Υπεύθυνη Ελένη Σκάβδη 26220 24549 πληροφορίες θα βρείτε και στην ιστοσελίδα www.glyfa.gr