You are currently viewing Κύριλλος: Σα να μην έγινε τίποτα, ήρεμη κατάσταση στη Σμύρνη

Κύριλλος: Σα να μην έγινε τίποτα, ήρεμη κατάσταση στη Σμύρνη

kyrillos-sykis

Ήρεμη ήταν η κατάσταση στη Σμύρνη και στην ευρύτερη περιοχή της παράλιαςΤουρκίας, όπου να σημειώσουμε πως αποτελεί και κέντρο της Αντιπολίτευσης στον Ερντογάν, με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το JHP να έχει την πλειοψηφία και να ελέγχει το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων.

«Σα να μην έγινε τίποτα» περιγράφει την κατάσταση στη Σμύρνη από το βράδυ της Παρ ασκευής μέχρι και σήμερα ο π. Κύριλλος Συκής Εκκλησιαστικός προϊστάμενος της ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας της πολιτείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το σύνολο των μελών της Κοινότητας συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Προξενικής αντιπροσωπείας και των Ελλήνων αξιωματικών στο νατοϊκό Στρατηγείο είναι καλά. Συνεχίζουμε ήρεμα και με ασφάλεια να κάνουμε τη δουλειά μας» λέει ο π. Κύριλλος.

Στη Σμύρνη βρέθηκε και ο ταξιδιωτικός πράκτορας από τη Μυτιλήνη Άρης Λαζαρής. «Στο ξενοδοχείο όπου έμενα στην περιοχή της έκθεσης της Σμύρνης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαζαρής, ενημερώθηκα για το πραξικόπημα στις 11 το βράδυ της παρασκευής από ζευγάρι Αμερικανών που έμεναν σε διπλανό δωμάτιο και είχαν σχετικά ειδοποιηθεί από το Προξενείο των ΗΠΑ. Το ίδιο βράδυ από τα παράθυρα του ξενοδοχείου είδα μεγάλο αριθμό πολιτών με πράσινες σημαίες να διαδηλώνουν στο δρόμο ακολουθούμενοι από μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που κορνάριζαν. Χθες τα πράγματα ήταν ήρεμα. Το μεγάλο στρατόπεδο στο Ναρλί Ντερέ όπου εδρεύει η Στρατιά του Αιγαίου ήταν αποκλεισμένο από λεωφορεία με σκαμμένες τις εισόδους του ώστε κανείς να μην μπορεί να βάλει και να βγάλει οχήματα από αυτό, όπως για παράδειγμα τεθωρακισμένα». Ας σημειωθεί ότι ο Στρατηγός Διοικητής της Στρατιάς του Αιγαίου είναι μεταξύ των συλληφθέντων αντικαθεστωτικών.

Ανάλογη η εμπειρία της προϊσταμένης του τμήματος τουρισμού του Δήμου Χίου Ρένας Δαμίγου που βρέθηκε στη Σμύρνη. Περιγράφοντας τις στιγμές της απόπειρας πραξικοπήματος λέει στην εφημερίδα «Πολίτης» της Χίου: «Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη νύχτα για όλους μας. Υπήρχε μία αγωνία στους δρόμους να προλάβει ο καθένας να πάει στα σπίτια του. Ευτυχώς το Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης κρατούσε διαρκή επαφή με όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή και η ενημέρωση ήταν συνεχής. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε εάν θα έπρεπε να μετακινηθούμε μέσα στα μεσάνυχτα προς τον Τσεσμέ ώστε να ήμαστε κοντά στα σύνορα, όμως αποφασίσαμε ότι η μετακίνησή μας δεν θα ήταν ασφαλής μέσα στο βράδυ κι έτσι μείναμε Σμύρνη».

Συνεχίζοντας να περιγράφει όσα έζησε στη Σμύρνη η κ. Δαμίγου λέει πως μόνο αργά το βράδυ της Παρασκευής, ξημερώματα Σαββάτου, Τούρκοι με σημαίες βγήκαν στον δρόμο κορνάροντας και φωνάζοντας συνθήματα. «Ρώτησα τι γίνεται και μου είπαν ότι είναι οπαδοί του Ερντογάν. Έπειτα έμαθα ότι είχε δοθεί η εντολή να βγει ο κόσμος στους δρόμους», λέει.

Από χθες αργά το απόγευμα και φυσικά σήμερα τα δρομολόγια μεταξύ Χίου και Τσεσμέ και Μυτιλήνης και Αϊβαλί πραγματοποιούνται κανονικά.

Πάντως επιφυλασσόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πολλοί είναι αυτοί και στην Ελλάδα και στην Τουρκία που έσπευσαν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες μέρες. Έρημοι είναι και οι τουριστικοί προορισμοί Τούρκων στα παράλια και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ερυθραίας. Ο Τσεσμές και τα Αλάτσατα θυμίζουν έρημες πόλεις με τους Τούρκους επισκέπτες να επιστρέφουν στις πόλεις όπου ζουν «για να είναι σίγουροι» όπως λένε.
enikos.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

81  +    =  86