“Κρομμυδόκαστρο. Το χαμένο κάστρο της Σμύρνης”, παρουσίαση βιβλίου στο ΙΑΝΟ

kromydokastro

Δευτέρα 25.02.2013 / Ώρα 20:00  Αθήνα (Σταδίου 24)

Οι εκδόσεις Μπαλτά και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο Κρομμυδόκαστρο. Το χαμένο κάστρο της Σμύρνης του αρχαιολόγου Πέτρου Μεχτίδη.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος, επιμελητής της έκδοσης

Φαίδων Παπαθεοδώρου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων, πολιτικός μηχανικός – πολεοδόμος.

 

Με το Κρομμυδόκαστρο του Πέτρου Μεχτίδη, οι εκδόσεις Μπαλτά, που εδρεύουν στην Ηλεία, εγκαινιάζουν την σειρά “εξ Ανατολών”, η οποία αφιερώνεται στον Ελληνισμό της Μικρασίας, λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος που παρατηρείται πρόσφατα για τα μικρασιάτικα θέματα. Σκοπός της σειράς είναι να φανεί η σπουδαιότητα του μικρασιατικού χώρου στη διαμόρφωση της εν γένει ελληνικής πνευματικής και υλικής παραγωγής και να κρατηθεί ως πολύτιμο κειμήλιο η ιερή μνήμη των ελληνικών πατρίδων της Μ. Ασίας.

 

Το Κρομμυδόκαστρο είναι βιβλίο βασικό για τη γνωριμία με τα παλαιά μνημεία της Σμύρνης, απόκτημα πολύτιμο για τους εραστές της σμυρναϊκής ιστορίας, ιδίως για τους μελετητές της μεσαιωνικής και νεότερης εποχής. Ρίχνει φως στη σκοτεινή -λόγω ελλείψεως πηγών- υστεροβυζαντινή εποχή και κυρίως στις σχέσεις των Δυτικών (ιπποτών, πάπα και άλλων δυνάμεων) με τους Τουρκομάνους κατακτητές της Σμύρνης. Μέσα απ’ αυτό διαφαίνεται η ζωτική σημασία ενός κάστρου, που σε παλιότερες εποχές λειτουργούσε ως κτίσμα απαραίτητο κι αναγκαίο στην εν γένει ζωή της πόλης. Έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη σμυρναιογραφία, επειδή συμπληρώνει ένα κομμάτι της, ελλιπές κι αποσπασματικό ως σήμερα, μια και το Κρομμυδόκαστρο έπαιξε επί αιώνες πολύ σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της Σμύρνης.

 

Ο Πέτρος Μεχτίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Είναι αρχαιολόγος και συντηρητής έργων τέχνης και εργάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει από το 2000 έως σήμερα άρθρα και βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μ. Ασίας. Συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ως ερευνητής στη σύνταξη λημμάτων για την Εγκυκλοπαίδεια του Μείζονος Ελληνισμού – Μ. Ασία. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Είναι συλλέκτης αρχειακού υλικού για την Κωνσταντινούπολη και την Μ. Ασία. Το Κρομμυδόκαστρο είναι το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μπαλτά.
[smartads]
[mapsmarker marker=”6″]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

76  +    =  81