“Κρομμυδόκαστρο” Αναζητώντας το χαμένο κάστρο της Σμύρνης

 

Με την είσοδο του νέου έτους, οι Εκδόσεις Μπαλτά παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ιστορία της μεσαιωνικής και νεότερης εποχής της πόλης της Σμύρνης.

Με το Κρομμυδόκαστρο του αρχαιολόγου Πέτρου Μεχτίδη, οι Εκδόσεις Μπαλτά, που εδρεύουν στη Γλύφα Ηλείας, εγκαινιάζουν τη σειρά «Εξ Ανατολών», η οποία αφιερώνεται στον Ελληνισμό της Μικρασίας, λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος που παρατηρείται πρόσφατα για τα μικρασιάτικα θέματα. Σκοπός της σειράς είναι να φανεί η σπουδαιότητα του μικρασιατικού χώρου στη διαμόρφωση της εν γένει ελληνικής πνευματικής και υλικής παραγωγής και να κρατηθεί ως πολύτιμο κειμήλιο η ιερή μνήμη των ελληνικών πατρίδων της Μ. Ασίας.

Το Κρομμυδόκαστρο είναι βιβλίο βασικό για τη γνωριμία με τα παλαιά μνημεία της Σμύρνης, απόκτημα πολύτιμο για τους εραστές της σμυρναϊκής ιστορίας, ιδίως για τους μελετητές της μεσαιωνικής και νεότερης εποχής. Ρίχνει φως στη σκοτεινή -λόγω ελλείψεως πηγών- υστεροβυζαντινή εποχή και κυρίως στις σχέσεις των Δυτικών (ιπποτών, πάπα και άλλων δυνάμεων) με τους Τουρκομάνους κατακτητές της Σμύρνης. Μέσα απ’ αυτό διαφαίνεται η ζωτική σημασία ενός κάστρου, που σε παλιότερες εποχές λειτουργούσε ως κτίσμα απαραίτητο κι αναγκαίο στην εν γένει ζωή της πόλης. Έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη σμυρναιογραφία, επειδή συμπληρώνει ένα κομμάτι της, ελλιπές κι αποσπασματικό ως σήμερα, μια και το Κρομμυδόκαστρο έπαιξε επί αιώνες πολύ σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της Σμύρνης.

Το «Κρομμυδόκαστρο» είναι το πρώτο βιβλίο του Πέτρου Μεχτίδη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μπαλτά, ενώ η επιμέλεια του κειμένου πραγματοποιήθηκε από τον φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα.

Οι αναγνώστες μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Μπαλτά www.ekdoseisbalta.gr.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  63  =  73