Κοπή Βασιλόπιτας της Ενωσης Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο “Μικρασία” (Μητροπολίτου Καλλίδου 108 Καλαμαριά) η ετήσια εκδήλωση για το κόψιμο της βασιλόπιτας, της Ενωσης Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος, καθώς και η βράβευση των επιτυχόντων νεοεισαχθέντων φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με την χορωδία της Ενωσης να ψέλνει το τροπάριο των Τριών Ιεραρχών υπό την καθοδήγηση του  Χοράρχη κ. Γιάννη Κούκα και τη συνοδεία ακορντεόν από τον μουσικό κ. Γιάννη Γιαννουπλάκη. Στη συνέχεια ακολούθησε η κοπή της πίτας και η ομιλία του καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Στάθη Πελαγίδη με θέμα: “Το πατροπαράδοτο έθιμο του Αγίου Βασιλείου στην Καππαδοκία” στο πλαίσιο του εορτασμού  της ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ και των ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ.

Αργότερα ακολούθησε η βράβευση 17 νεοεισαχθέντων μικρασιατών  φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης για το Ακαδημαϊκό Ετος 2009-2010, από την Ενωση σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Συλλόγων (Π.Ο.Μ.Σ.) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η βράβευση αυτή  γίνεται στο πλάισιο στήριξης της νέας γενιάς, στο δρόμο της πνευματικής προόδου και προκοπής εις μνήμην της Αντιγόνης Λεό-Καλεντέρογλου.

Οι βραβευθέντες έλαβαν έπαινο για την επιτυχία τους από ένα βιβλίο της κας Δελιμιχάλη-Γεωργιάδη, Προέδρου  του Συλλόγου Σμυρναίων Ηρακλείου “Η ΣΜΥΡΝΗ”, με τίτλο ” Σμύρνη αγάπη μου” και συμπληρωματικά το ποσό των 100 ευρώ. Κατόπιν ακολουθώντας πιστά το όραμα του Προέδρου της Ενωσης και της Π.Ο.Μ.Σ. έγιναν και οι ίδιοι μέλη της νεοϊδρυθείσας  Ενωσης Μικρασιατών Φοιτητών (Ε.ΜΙ.Φ) από όπου αργότερα θα μεταπηδήσουν στην “Ενωση Νεολαίας Μικρασιατών”.

Τον έπαινο έλαβαν από τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης και της Π.Ο.Μ.Σ. οοι ακόλουθοι βραβευθέντες:

  • Ασανάκη Βασιλεία, Καλαϊτζόπουλος Δημήτριος, Λαζόγλου Γεωργία, Μαστρογιάννης Παναγιώτης και Τσαρούχη Αγγελική από το Σύλλογο Μικρασιατών Πτολεμαίδας.
  • Παρασκευά Θεοχάρη, Χατζηπέτρου Μαρία, Εμμανουηλίδου Αλεξάνδρα, Κακουλίδου Σοφία από το Σύλλογο Τριγλιανών.
  • Μπουγιουκλής Αλέξανδρος από το Σύλλογο Μικρασιατών Ευόσμου.
  • Τσαγγοπούλου Στεργιανή-Αντιγόνη και Μπουρνούτου Σωτηρία από το Σύλλογο Μικρασιατών “Η ΚΥΖΙΚΟΣ” Αργος Ορεστικού.
  • Καπάνταη Ροδόπη, Κατσιρμά Σοφία, Σεκέρογλου Στυλιανός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ουρανούπολης.
  • Βασιλειάδου Ελευθερία και Παπαδοπούλου Σοφία από την Ενωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος.

Φέτος αγοράστηκαν από την Ενωση και χαρίστηκαν δύο χρυσές λίστες στους  Μικρασιάτες 4ης γενιάς, στον μικρό Θεοχάρη Μαυρομμάτη και στην Ελισσάβετ Ζωγράφου, ώς πολύτιμο Φυλαχτό Μνήμης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης κ. Προκοπίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στ. Παπαθεμελής, ο υπουργός κ. Γ.Μαγκριώτης, ο πρώην υπουργός Γ.Ιωαννίδης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμαριάς κ. Χριστόδουλου Οικονομίδη, ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ και δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς κ. Ζαμπέτογλου, η βουλευτής  του ΠΑΣΟΚ κα Χρύσα Αράπογλου, ο πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού κ.Σωτήρης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων κ. Γιαβάς Βασίλης, η πρόεδρος της Ενωσης Λογοτεχνών Β.Ε. κα Πεχλιβανίδου, ο στρατηγός κ. Χάρης Τσιρκινίδης, οι καθηγητές ιστορίας κ.κ. Στάθης Πελαγίδης και Γιάννης Κουκιάδης και η εντεταλμένη σε θέματα νεολαίας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης κα Χριστίνα Κελεσίδου.

Επίσης την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Ενωσης Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης κ. Βαλάντης Παπαγεωργίου, οι βουλευτές ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Θόδωρος Καράογλου, η πρόεδρος του τμήματος κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου Καλαμαριάς και δημοτικπη σύμβουλος κα ΜπαλταΤζή Φοροπούλου, η συμπατριώτισα Σμυρνιά κα Ελένη Μουζάκη -Μπουρίτσα και το ζεύγος Τριανταφύλλου της εταιρείας Alzheimer στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης παραβρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους , πρόεδροι και εκπρόσωποι αδελφών Μικρασιατικών Σωματείων  και Συλλόγων, πολιτιστικών φορέων, μέλη της Ενωσης και της Π.Ο.Μ.Σ. καθώς και πλήθος πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρασιατικό ρεπερτόριο υπό την καθοδήγηση του  Χοράρχη κ. Γιάννη Κούκα και τη συνοδεία ακορντεόν από τον μουσικό κ. Γιάννη Γιαννουπλάκη. Στη συνέχεια ακολουθησε δεξίωση.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ευθύμιος Αρζόγλου

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

70  +    =  78