Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δημου Καισαριανής

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Καισαριανής ιδρύθηκε το 1994 και είναι αυτοτελές νομικό πρόσωπο – του οποίου το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας και εκπροσωπείται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Η ανάδειξη της φυσιογνωμία της πόλης μας, μέσα από όλη την ιστορική της διαδρομή , με τη συγκέντρωση, καταγραφή, επεξεργασία και παρουσίαση του ιστορικού υλικού (εκδόσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις κ.λπ.).

Επίσης με εκδηλώσεις, ώστε να τονωθεί η ιστορική μνήμη και να γίνει σεβαστή η ιστορία της πόλης.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ»

Με απόφασή του το Δ.Σ. το 2007 το Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού δημιούργησε το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Σκοπός του είναι η συγκέντρωση, ταξινόμηση και αρχειοθέτησή ιστορικού υλικού από όλες τις περιόδους της Καισαριανής με σκοπό τη διάσωση της μεγάλης ιστορικής μας κληρονομιάς το οποίο αργότερα θα αξιολογηθεί και θα οργανωθεί καλύτερα από ειδικούς επιστήμονες.

Το Ιστορικό Αρχείο φυλάσσεται προσωρινά στα γραφεία του Κέντρου Εθν. Αντίστασης και μέρος αυτού προσωρινά στο Δημαρχείο.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ:

Α) ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Β) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (1922) ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ 1940

Γ) ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1941 1944

Δ) ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ (1944) ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1952

Ε) ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗ (1952) – ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΜΑΚΡΗ (1964) ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ (1967)

Kαι περιλαμβάνει:

πάνω από 2000 φωτογραφίες οι οποίες έχουν ψηφιοποιηθεί και ταξινομηθεί, επίσης

παλιά βιβλία, έγγραφα, ντοκουμέντα κ.λπ.

400 προφορικές μαρτυρίες

ενδύματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τη Μικρά Ασία.

Tο μεγαλύτερο μέρος των προφορικών μαρτυριών προσέρχεται από ερευνητικό πρόγραμμα του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Κέντρου.

Ένα σημαντικό μέρος του Ιστορικού Αρχείου βρίσκεται στη:

Μόνιμη Έκθεση Ντοκουμέντων από την Εθνική Αντίσταση

Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΟΡΟΦΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 8.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 9.00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η έκθεση περιλαμβάνει 300 περίπου φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα (χάρτες, έγγραφα, σκίτσα).

Στις φωτογραφίες αποτυπώνονται, οι φυσιογνωμίες αγωνιστών της Καισαριανής (ανά θεματική ενότητα), ενώ ιδιαίτερη αξία έχουν φωτογραφίες της εποχής εκείνης . ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ» ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν

– Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 7.00 μ.μ. , αίθουσα εκδηλώσεων δημαρχείου, πραγματοποιήθηκε η κοπή της καθιερωμένης πίτας του Κέντρου. Στους παρευρισκομένους στην εκδήλωση δόθηκε και το ημερολόγιο 2009 με παλιές φωτογραφίες από την Μικρά Ασία και την Καισαριανή.

– 2ο φεστιβάλ μικρασιάτικων χορών Τέταρτη 10 Ιουνίου 2009, ώρα 8.00 Μ.Μ – πλατεία διακοσίων ηρώων Σκοπευτηρίου πίσω από το γήπεδο της Νήαρ Ηστ) με το γενικό τίτλο «Ιχνηλασίες στα τοπία της χορευτικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας»

«Αυθεντικοί ρυθμοί από τόπους που δεν πέθαναν ποτέ στη θύμησή μας…

Οι ρίζες μας, που μας κρατάνε όρθιους»

– Την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009 και ώρα 8.00 μ.μ. στο παρκάκι της οδού Τσάφου και Α. Δημητρίου (είσοδος Καισαριανής από Πανεπιστημιούπολη) το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Μικρασιατικό Σύλλογο της πόλης μας, αναβιώσαν το πατροπαράδοτο έθιμο του κλήδονα.

Στην εκδήλωση συμμετείχε μεγάλο πλήθος κατοίκων της πόλης μας.

– Mετά την καθιερωμένη κοπή της πίτας του Κέντρου τον Ιανουάριο ακολούθησε η παράσταση του Θιάσου Θεάτρου Σκιών «Αυγερινού» με τίτλο «Ο Καραγκιόζης τιμής ένεκεν (η… παράσταση αρχίζει!)»,

που αναφέρεται στο διωγμό και την εγκατάσταση των προσφύγων.

– Επίσης τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010 προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Αριστείδη Καραϊσκάκη «Το Ρίζωμα» στην αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών)

Διεύθυνση: Δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων & Κλαζομενών)

Τηλέφωνο: 210.72.92.601 – 8 – email: dsxeseis@kessariani.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

4  +  3  =