Καζαν ντιπι, το γλυκό του έρωτα

You are currently viewing Καζαν ντιπι, το γλυκό του έρωτα

Ψάχνεις ένα γλυκό που να συνδυάζει έρωτα και παράδοση; Το καζαν ντιπι είναι η απάντηση! Αυτό το μικρασιάτικο επιδόρπιο, με την καραμελένια κρούστα και την κρεμώδη υφή του, έρχεται κατευθείαν από τη Σμύρνη για να σου κλέψει την καρδιά. Πάμε να φτιάξουμε την αυθεντική συνταγή και να ζήσουμε λίγη από τη μαγεία της γιαγιάς

Η Ρομαντική Ιστορία του Καζαν Ντιπι

Χειμωνιάτικες μέρες με ήλιο, και η νενέ άναβε φωτιές στα τσικάλια της για να φτιάξει το καζαν ντιπι – το «crème brûlée» της Σμύρνης! Με γλυκόπικρη γεύση σαν τον έρωτα, η γιαγιά το έλεγε «γλυκό του έρωτα». Και γιατί «των κιμπάρηδων»; Επειδή το γάλα ήταν χρυσός τότε, και αυτό το γλυκό ήθελε μπόλικο – ένα δώρο για όσους το μοιράζονταν!

Τι Είναι το Καζαν Ντιπι;

«Καζαν ντιπι» σημαίνει «πάτος του καζανιού» στα τούρκικα, και δεν είναι τυχαίο! Η ζάχαρη καίγεται στον πάτο, δίνοντας αυτή την τέλεια μαύρη κρούστα, ενώ η κρέμα από πάνω μένει απαλή και μυρωδάτη. Οι γαλλομαθείς κυρίες της Σμύρνης μπορεί να το ήξεραν ως «crème brûlée», αλλά εδώ το λέμε «μαλεμπί καζαν ντιπι» – 100% ανατολίτικο και γεμάτο ψυχή.

Υλικά: Ό,τι Χρειάζεσαι

Για την Κρέμα:
– 9 φλ. τσαγιού φρέσκο πλήρες γάλα
– 1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
– 1¼ φλ. τσαγιού corn flour (ή νισεστέ)
– 1 σφηνάκι ροδόνερο

Για την Καραμέλα:
– 3 κ.σ. ζάχαρη
– 1 κ.σ. βούτυρο

Λίγα υλικά, αλλά το αποτέλεσμα; Καζαν ντιπι που θα σε κάνει να ερωτευτείς!

Βήμα-βήμα: Φτιάξε το Καζαν Ντιπι

1. Διάλυσε το corn flour σε 1 φλ. κρύο γάλα (ποτέ ζεστό!).
2. Σε κατσαρόλα, βράσε το υπόλοιπο γάλα με 1 φλ. ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
3. Όταν αρχίσει να βράζει, κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε το μείγμα corn flour, χτυπώντας γρήγορα με σύρμα.
4. Ανακάτευε μέχρι να πήξει σε δεμένη κρέμα. Ρίξε σιγά-σιγά το ροδόνερο και η κρέμα σου είναι έτοιμη!
5. Για την καραμέλα: Βούτυρωσε ένα ταψάκι (tip: πάρε αντικολλητικό!), πασπάλισε με 3 κ.σ. ζάχαρη μέχρι να λιώσει σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
6. Πρόσθεσε 7 κ.σ. κρέμα στο ταψάκι, βάλε στη φωτιά για 35 λεπτά, γυρνώντας τις πλευρές για να καεί ομοιόμορφα (μην αφήσεις να βράσει!).
7. Άφησε να κρυώσει, βάλε στο ψυγείο για ένα βράδυ και την επόμενη μέρα κόψε σε κομμάτια.
8. Αναποδογύρισε με σπάτουλα, πασπάλισε με κανέλα και απόλαυσε!

Extra Tip: Για ανατολίτικο vibe, κόψε λωρίδες και ρόλαρέ τις σαν κορμό!

Μικρά Μυστικά για Τέλειο Καζαν Ντιπι

– Χρησιμοποίησε πλήρες γάλα για πλούσια γεύση.
– Πρόσεχε τη φωτιά – η κρούστα πρέπει να καεί χωρίς να χαλάσει η κρέμα.
– Σέρβιρε κρύο για maximum απόλαυση!

 

Καλή επιτυχία Ιωάννα Κ.