Κατάθεση στεφάνων στη Λάρισα από τον Σύλλογο Μιστιωτών Καππαδοκίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου

Ο Σύλλογος ΜΙΣΤΙΩΤΩΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ   «Ο  ΑΓΙΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» του Νομού Λάρισας συνόδευσε την Εφορία Κεντρικής Ελλάδος της Ομοσπονδίας ΟΠΣΕ στις επίσημες τελετές που διοργανώθηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας στο μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων.

Η κατάθεση στεφάνων της Ημέρας αυτής, στη Λάρισα διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και πραγματοποιείται επίσημα κάθε χρόνο
στην πλατεία «Αλησμόνητες Πατρίδες», της συνοικίας Αβέρωφ.
Κυριακή 23 Μαϊου 2010, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πανηγυρική θεία λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αναλήψεως στο Αβέρωφ, την εκφώνηση του ιστορικού της ημέρας και την κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κώστα Τζανακούλη, τον Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας κ. Κώστα Μέγα, τον αντινομάρχη κ. Γιώργο Φακή και την πρόεδρο της ΕΚΕ ΟΠΣΕ (Εφορεία Κεντρικής Ελλάδος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος) κ. Μαρία Παπαδοπούλου.
Ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη συνοικία Αβέρωφ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η εξαφάνιση των Ελλήνων της Ανατολής από τα εδάφη της βίαια μεταλλασσόμενης σε εθνικό κράτος οθωμανικής αυτοκρατορίας αποτέλεσε άλλοτε επίσημη και άλλοτε ανεπίσημη πολιτική της Άγκυρας καθʼ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.
Η Γενοκτονία αποτέλεσε μια συνειδητή επιλογή του καθεστώτος των Νεότουρκων, πολιτική που ακολούθησε πιστά και ο Μουσταφά Κεμάλ, στην προσπάθεια να καταστεί η Τουρκία εθνικό κράτος.
Εάν η Τουρκία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκό μέλλον οφείλει να συμβιβαστεί με την ιστορία της. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής από την Άγκυρα είναι ουσιαστικά πράξη εξιλέωσης της Τουρκίας».

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

4  +  6  =