ΚΑΡΠΕΙΑ 2010 Με αφιέρωμα στη Μικρά Ασία

της Κικής Μουστακίδου, kikimous_90@yahoo.gr

Είναι η τέταρτη χρονιά που τα «Κάρπεια» βρίσκουν τη θέση τους στον πολιτιστικό χάρτη του δήμου Ευκαρπίας, μα μόλις η δεύτερη που το δρώμενο βασίζεται σε συγκεκριμένη θεματική. Η περσινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στους Βλάχους, ενώ φέτος την τιμητική τους έχουν οι Μικρασιάτες, που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση της περιοχής, από τότε που πρωτοϊδρύθηκε.

Από την κουζίνα στις εκθέσεις

Τα φετινά «Κάρπεια» αποτελούνται από δύο μέρη, όπως κάθε διοργάνωση που επιθυμεί να προσφέρει στο κοινό της ποικιλία θεαμάτων. Το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, ωστόσο μια γεύση αρκεί για να φανταστεί κανείς τι θα επακολουθήσει. Το διήμερο 18 και 19 Ιουνίου θα λάβει χώρα ο «Πολιτιστικός Ιούνης» στις Εργατικές Κατοικίες Ευκαρπίας, ενώ από τις 20 μέχρι και τις 26 Ιουνίου τη σκυτάλη παίρνει η «Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού: Μικρά Ασία», με τους χώρους δράσης της να μετατοπίζονται σε πολλά σημεία του δήμου.

Ο «Πολιτιστικός Ιούνης» θα φιλοξενήσει χορευτικά συγκροτήματα κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη και το «παρών» θα δώσουν και οι τοπικές χορευτικές ομάδες. Η πρεμιέρα της εβδομάδας, αφιερωμένης στη Μικρά Ασία, θα δοθεί την Κυριακή 20 Ιουνίου στο κεντρικό πάρκο Δημοκρατίας. Γυναίκες θα ετοιμάσουν παραδοσιακά μικρασιάτικα φαγητά, αφήνοντας περαστικούς να δοκιμάσουν την τέχνη τους, σε μια βραδιά που θα συνοδευτεί με μουσική και γλέντι.

Παράλληλα, από την Κυριακή και μετά ο Μικρασιατικός Σύλλογος θα φιλοξενεί έκθεση παραδοσιακών φορεσιών και φωτογραφίας, με ιστορικά στοιχεία για την καταστροφή της Σμύρνης.

Με την αυλαία να πέφτει

Το μενού της υπόλοιπης εβδομάδας συμπληρώνεται με μια ημερίδα, μία παράσταση και εορταστική, αποχαιρετιστήρια τελική βραδιά. Την Τετάρτη 23 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», στην οποία θα έχουν το λόγο διακεκριμένοι επιστήμονες και θα αναφερθούν και στους πρώτους Μικρασιάτες που πρωτοκατοίκησαν στην Ευκαρπία. Την Πέμπτη 24 Ιουνίου, ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Ουσάκ» θα αναπαραστήσει στο κοινό έθιμα όλου του χρόνου, στο ανοιχτό θέατρο «Κώστας Βουτσάς».

Η βραδιά που θα κλείσει τα «Κάρπεια 2010» θα είναι γεμάτη παραδοσιακή μουσική, χορό και άφθονο κέφι. Χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, με καταβολές από τη Μικρά Ασία, θα παρουσιάσουν τους χορούς τους, έτσι όπως ατόφιοι διατηρήθηκαν μέσα στα χρόνια. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν ομάδες από την Αθήνα αλλά και τη Λέσβο.

INFO

Οι εκδηλώσεις υπολογίζεται πως θα ξεκινούν κυρίως γύρω στις 20.30. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ή την μεταφορά στο δήμο: 2313 502130, xo_pnevmatiko@yahoo.gr. Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Ευκαρπίας: Δημήτρης Δεληγιάννης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  2  =