Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου η 1η διασυλλογική συνάντηση μεταξύ του Συλλόγου Μικρασιατών Αναβύσσου και ευρύτερης περιοχής και του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η καθ’ημάς Ανατολή».
Το Σάββατο, στο κέντρο «La Fontana», παρουσία του Δημάρχου Σαρωνικού, κου Πέτρου Φιλίππου, του Δημάρχου Κιλελέρ, κου Ρίζου Κομήτσα, του Αντιδημάρχου Σαρωνικού, κου Γιώργου Τζιβίλογλου, μελών και των δύο συλλόγων πραγματοποιήθηκε μικρασιάτικο γλέντι με καππαδόκικους ήχους και μελωδίες, που συνεπήραν όλους τους παρευρισκομένους. Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου του Συλλόγου Μικρασιατών Αναβύσσου, κας Σαββούλας Παλταλίδου, η οποία καλωσόρισε εγκάρδια τους φιλοξενουμένους, και του προέδρου του Συλλόγου Βουναίνων, κου Ηλία Αθαναηλίδη, ο οποίος, μέσα από μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στους δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο προσφυγικών χωριών μέσα από την τέλεση γάμων. «‘Ενα χωριό», επεσήμανε χαρακτηριστικά, «με πρόσφυγες τουρκόφωνους Καππαδόκες στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου δεν ήταν εύκολο να γίνει
αποδεκτό από τον ντόπιο πληθυσμό , γι’αυτό και οι εγκατεστημένοι εκεί Μικρασιάτες συχνά βρέθηκαν στην ανάγκη να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Πού, όμως; Σε κάποιο άλλο προσφυγικό χωριό και δη με Καππαδόκες, όπως οι Ενεχιλήδες της Αναβύσσου. Έτσι, τον πρώτο γάμο ακολούθησαν και άλλοι, επιτυχημένοι, ομολογουμένως, οι περισσότεροι….», υπογράμμισε ο κος Αθαναηλίδης, που κατάφερε να ταξιδέψει σ’ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν τους παρισταμένους. Το λόγο, στη συνέχεια, πήρε ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κος Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην κουλτούρα των Μικρασιατών πολιτών του Καλλικρατικού Δήμου, εν είδει πρόσκλησης τόνισε: «…Περιμένουμε κι άλλες νύφες…». Η βραδιά έκλεισε με μουσική και το χορό των Κουταλιών να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ενώνοντας τις καρδιές όλων μας!
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μικρασιατών στην ομώνυμη πλατεία της Αναβύσσου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείου Αναβύσσου, όπου ο ιδρυτής και δημιουργός του, κος Μάκης Αγκούτογλου, με πρόσχαρη διάθεση αλλά και περισσή συγκίνηση, επεδείκνυε ακούραστα στους επισκέπτες τον πολύτιμο θησαυρό που έχει συγκεντρώσει, για να διασώσει και να προβάλει το μικρασιατικό πολιτισμό. Σε ανάμνηση της συνάντησης και ως επισφράγιση της φιλίας ο Σύλλογος Μικρασιατών Βουναίνων προσέφερε στον κο Αγκούτογλου πλακέτα, ενώ ο τελευταίος φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του, ώστε να εμπλουτίσουν το Λαογραφικό μουσείο, που ετοιμάζουν στο παλιό δημοτικό σχολείο των Βουναίνων, το οποίο ανακαινίζεται γι’ αυτό το σκοπό.
Κώστας Γ. Μωϋσίδης
http://www.kmoisidis.gr
http://www.delalis.eu