You are currently viewing Καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Φάρου Βαρβασίου

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Φάρου Βαρβασίου

Faros_Varvasiu_18Jul14_cns

Σε συνέντευξη τύπου το ΔΣ, με το νέο πρόεδρο Ανδρέα Μιχαηλίδη, έγινε η παρουσίαση των ποιοτικών εκδηλώσεων και δράσεων που ο ΦΑΡΟΣ είχε την παράδοση υπό τον αείμνηστο Ανδρέα Αξιωτάκη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης σημείωσε ότι ο Φάρος διοργανώνει φέτος και εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Χορεύουμε στις προσφυγικές γειτονιές της Χίου και της Αιγνούσας». Ήδη η πρώτη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Ιουλίου στο Καστέλο και θα ακολουθήσει την Τετάρτη 6 Αυγούστου στην Αιγνούσα. Ενώ μετά το Δεκαπενταύγουστο στην Πλατεία Φρουρίου.

Επίσης στις 30 Ιουλίου ξεκινά έκθεση εργόχειρων στο Ομήρειο σε συνεργασία με τους Φίλους του Χιώτικου Χωριού.

Όπως σημείωσε η αντιπρόεδρος Κατερίνα Χούλη, θα παρουσιαστούν τα προϊόντα που έγιναν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων κεντημάτων, χιώτικης δαντέλλας με κοπανέλι. Ενώ για πρώτη φορά θα γίνει και έκθεση πατρόν κοπτικής- ραπτικής στον πάνω όροφο του Ομηρείου.

Ο Φάρος θα συμμετέχει και στο 1ο Φεστιβάλ μαστίχας, όπου την Πέμπτη 31 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κήπο, θα επιμεληθεί ομιλία με θέμα τους πρόσφυγες εργάτες γης στην μαστιχοκαλλιέργεια. Παράλληλα το χορευτικό τμήμα θα παρουσιάσει χορούς από την Ερυθραία (Καράπουρνα της Μ. Ασίας).

Τέλος 4-9 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί η εκδρομή του Φάρου που φέτος έχουν επιλεγεί τα Ιόνια νησιά.

Οι άνθρωποι του νυν Διοικητικού Συμβουλίου προχώρησαν και σε σημαντικές δουλειές, που ήδη φαίνονται στον επισκέπτη του χώρου (που να σημειωθεί καθημερινά εκτός Κυριακής λειτουργεί τώρα το καλοκαίρι από τις 5.00- 9.00 μ.μ.).

«Έγινε ο ευθετισμός και επανέκθεση υλικού του Μουσείου Μικρασιατικών Κειμηλίων. Επίσης οργανώθηκε το Αρχείο Περικλή Παπαχατζηδάκη και έγινε αξιοποίηση ανέκδοτου αρχειακού υλικού», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης που μας έκανε μάλιστα μια ξενάγηση στο χώρο. Ερωτώμενος για το αρχείο Παπαχατζηδάκη σημείωσε ότι έχει τριχοτομηθεί. Ένα τμήμα είναι στο Μουσείο Μπενάκη και είναι προσβάσιμο στο κοινό. Το 2ο στο Φάρο Βαρβασίου και το 3ο στο Δήμο Χίου που δυστυχώς δεν είναι γνωστό τι έχει απογίνει.

Πλούσια είναι και η δανειστική αλλά και ερευνητική βιβλιοθήκη, με ευθετισμό και εμπλουτισμό της.

Ο Φάρος προχώρησε δε στη δημιουργία εποπτικού υλικού για προβολή σε μαθητές, από τη νέα σχολική χρονιά, με αντικείμενο την Μικρασιατική καταστροφή και τον Διωγμό του Ελληνισμού της Μ. Ασίας.

Εφόσον ο Φάρος μπορέσει να εγκαταστήσει, ίσως με την ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα, δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα οργανωμένο χώρο ανάγνωσης για τα παιδιά της γειτονιάς, που γνωρίζουν καλά το χώρο τόσο από τη δανειστική βιβλιοθήκη, αλλά και τα τμήματα που διαθέτει όπως ζωγραφικής, χορωδίας νέων, αντισφαίρισης. Ενώ φυσικά συνεχίζει τη δράση του το τμήμα σκάκι του Φάρου, που διεκδικεί τη διοργάνωση του Αιγαιοπελαγίτικου Πρωταθλήματος Σκακιού 2015.

«Ο Φάρος βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον Βαρβασιακό και τον Άγιο Χαράλαμπο», σημείωσε επίσης ο ταμίας του Συνδέσμου Μιλτιάδης Ζαννάρας.

«Ο Φάρος ήταν το σημείο συνάντησης για τη δική μας γενιά, το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και για τις επόμενες γενιές» είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ πλέον αυτή η συνάντηση μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση www.farosvarvasiou.gr

chiosnews.com

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

3  +  4  =