Και Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού

You are currently viewing Και Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού

Τις μέρες αυτές πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρεχώρησε στον Δήμο Παύλου Μελά το ομώνυμο στρατόπεδο. Πράξη αναμενόμενη από εικοσαετίας. Και ακόμη ότι η δημοτική αρχή εκφράζουσα την κοινωνία θα προχωρήσει στην εκτέλεση κατάλληλων έργων για την αξιοποίηση του ιστορικού στρατοπέδου.

Εδώ, γράφουν οι εφημερίδες, θα ανεγερθούν Μουσεία Εθνικής Αντιστάσεως και Ποντιακού Ελληνισμού. Πολύ σωστά. Αν είναι έτσι τα πράγματα, ας προσέξουν οι αρμόδιοι, με κύριο εισηγητή και παρεμβαίνοντα, τον αξιότιμο Δήμαρχο Παύλου Μελά κ. Δημ. Δερμοντζίδη, ότι είναι οφειλόμενη υποχρέωση Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τους γενοκτονηθέντες Μικρασιάτες της εθνικής τραγωδίας του 1922, η ίδρυση Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο χώρος του στρατοπέδου Παύλου Μελά είναι ιδανικός για να το στεγάσει και για τον λόγο ότι αν όχι η πλειονοψηφία, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Παύλου Μελά και των γειτονικών Δήμων είναι Μικρασιάτες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Σ’ αυτό το ηρώον της Εθνικής Αντίστασης, εξάλλου, μαρτύρησαν εκατοντάδες Μικρασιατών πατριωτών μετέχοντας στον αγώνα κατά της φρικαλέας ναζιστικής κατοχής, που θα ανταμώσουν τις ψυχές των δικών τους, που αναπαύονται υπό την γη της Μ. Ασίας.

Επισημείωση: πληροφορούμαστε ότι η Ιωνική Εστία Θεσσαλονίκης και άλλα μικρασιατικά σωματεία της πόλης μας ζήτησαν ήδη από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης και τον κ. Δήμαρχο να εκπληρωθεί η οφειλόμενη υποχρέωση προς τους  γενοκτονηθέντες Μικρασιάτες με την ίδρυση Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού. 

Αθ. Ε. Καραθανάσης, Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση