You are currently viewing Ηταν Κατάρα Θεού η Ανταλλαγή…

Ηταν Κατάρα Θεού η Ανταλλαγή…

mikras kavala1

Ευχαριστούμε…
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στη λαμπρή εκδήλωση μνήμης «Ήταν Κατάρα Θεού η Ανταλλαγή…», το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, στη σκηνή του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
Με το θεατρικό αναλόγιο παρουσιάσαμε αληθινές ιστορίες και καταγραμμένες μαρτυρίες των προσφύγων της περιοχής μας, ενώ με την ορχήστρα και τη χορωδία μας ανακαλέσαμε στη μνήμη χαρές και πάθη, καημούς και βάσανα, στιγμές ζωής από τις παλιές μικρασιάτικες πατρίδες και από τη νέα ζωή που άνθισε εδώ. Για να γίνουν αυτά συμπράξαμε με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Καβάλας και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας.

mikras kavala5
Τα ΓΑΚ της Καβάλας κατέχουν μια τιμητική πρωτιά στα θέματα της τοπικής προσφυγικής μνήμης κι αυτή είναι η σπουδαία έκθεση «Η Καβάλα των Προσφύγων (1914-1924)» (Σεπτ. 2008, Δημοτική Καπναποθήκη), μια έκθεση που έδωσε πλούσιο υλικό και αποτέλεσε έναυσμα για ποικίλες ερευνητικές εργασίες και σχολικά προγράμματα.

mikras kavala6
Στην τωρινή εκδήλωση τα ΓΑΚ συμμετείχαν με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από δημόσια αρχεία και ιδιωτικές συλλογές. Ευχαριστούμε θερμά τους φίλους των ΓΑΚ, ιδιαίτερα την προϊσταμένη κ. Χρυσούλα Χαραλάμπους και την ταξινόμο κ. Κατερίνα Κατσαούνη, για τη διάθεση του υλικού, την καλή συνεργασία και τη βοήθεια στην παρουσίασή του.

mikras-kavala2
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στο Μουσικό Σχολείο: τη διευθύντρια κ. Όλγα Μάμαλη, τον καθηγητή και εξαίρετο μουσικό κ. Φώτη Σπαθάρη και τους νέους μουσικούς Γρηγόρη Απόσογλου (βιολί), Περικλή Τριανταφυλλίδη (κλαρίνο) και Κωνσταντίνο Χατζηαντωνίου (τουμπελέκι), που έντυσαν την εκδήλωση με τους ήχους της παράδοσής μας.
Όσοι νοιαζόμαστε για τη ζώσα μουσική παράδοσή μας εναποθέτουμε πολλές ελπίδες στα τμήματα παραδοσιακής μουσικής των μουσικών μας σχολείων. Γι’ αυτό κι εμείς επιδιώξαμε τη συνεργασία, όπως και πέρσι στις 29 Μαΐου 2013, στην εκδήλωση «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453 στην ελληνική λαϊκή παράδοση». Τότε βέβαια με βυζαντινούς ύμνους, τραγούδια του ακριτικού κύκλου και θρήνους της Άλωσης. Φέτος με τραγούδια νεότερα, παραδοσιακά και αστικά.
Τα επόμενα ευχαριστώ είναι για τους δικούς μας ανθρώπους: Τον Κυριάκο Λυκουρίνο, για την ιστορική έρευνα και τα κείμενα. Αυτούς που στάθηκαν στο θεατρικό αναλόγιο και μετέδωσαν στο κοινό τη συγκίνησή τους: Λίτσα Ασωνίτου, Αναστασία Δημητρίου, Μανώλης Ζαχαρόπουλος, Έλενα Ζαχαροπούλου, Δημήτρης Καραμφυλλίδης, Κατερίνα Κελέσογλου, Κυριάκος Λυκουρίνος, Χρύσα Μπορμπότση, Χριστίνα Παπαπαναγή, Φάνης Σωτηριάδης, Σοφία Τσίγκου, Σάκης Τσιολάκης. Την Κατερίνα Κελέσογλου, για το σχεδιασμό της αφίσας, της πρόσκλησης και του προγράμματος. Την Αναστασία Δημητρίου, για την καλλιτεχνική επιμέλεια στο σκηνικό. Τη Χρύσα Παναγιωτίδου, τον Ιορδάνη Αναγνώστου, τη Σοφία Τσίγκου και το Δημήτρη Καραφυλλίδη, που διάνθισαν την παράσταση με το χορό τους.

mikras-kavala3
Τέλος τη Χορωδία μας: Το δάσκαλο, χοράρχη και φίλο μας Απόστολο Αθιανό και τη μεγάλη παρέα των χορωδών: Έφη Αθανασίου, Μαρία Αποστολακάκη, Τούλα Αρτεμιάδου, Λίτσα Ασωνίτου, Μαριάννα Βαρδαβούλια, Νίκος Βασιλόπουλος, Ιωάννα Διαμαντούλη, Σταύρος Εμμανουηλίδης, Μανώλης Ζαχαρόπουλος, Έλενα Ζαχαροπούλου, Βίλη Καραρίζου, Μαρία Κατσαβούνη, Κατερίνα Κελέσογλου, Δέσποινα Κερκιόγλου, Μαρία Κοργιάνογλου, Παναγιώτης Κορμπάκης, Μανώλης Κώστας, Κυριάκος Λυκουρίνος, Κώστας Μανάφης, Ευαγγελία Μανδήλα, Μαρίκα Μανούκου, Βάσω Μιχαλάκογλου, Ρούλα Μιχαλούδη, Παρασκευή Μοσχονά, Νίκος Μπαντής, Χρύσα Μπορμπότση, Θανάσης Νικάκης, Μαριάνθη Παγκρατίδου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Μαριάννα Παπαδοπούλου, Πολύκαρπος Παπανικολάου, Μερόπη Παρασύρη, Βασιλεία Πετρίδου, Φάνης Σωτηριάδης, Μαρία Τανατζή, Ασπασία Τζάρτα, Σάκης Τσιολάκης, Φωτεινή Φιντά.
Στο πολύ καλό αποτέλεσμα και στην οπτική και ηχητική αποτύπωσή του συνέβαλαν ο Βασίλης Αναστασιάδης, στη ηχητική κάλυψη, ο Παναγιώτης Μεμετζής, στο φωτισμό, ο Ηλίας Τσαγκαλίδης, στην βιντεοσκόπηση, και ο Μιχάλης Μιχαλακίδης, στη φωτογράφηση.

mikras-kavala4
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, και τους ευχαριστούμε, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Καλαντζής, ο βουλευτής κ. Γιάννης Πασχαλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος κ. Δήμητρα Τσανάκα, ο Διοικητής της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Υποστράτηγος Δημήτριος Θωμαΐδης, οι αντιδημάρχοι κ. Μιχάλης Λυχούνας και κ. Κορίνα Πρασά, ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη πατήρ Βασίλειος Κατσικαλάκης, ο κ. Αρχέλαος Γρανάς, ο κ. Κώστας Παπακοσμάς, ο κ. Θόδωρος Καλλιοντζής, ο κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης (ζητούμε συγγνώμη για τις όποιες παραλείψεις κατά την προσφώνηση το βράδυ της εκδήλωσης, ίσως και στο παρόν ευχαριστήριο).
Όσο για τα μέλη, τους φίλους του Συλλόγου και τους συμπολίτες, που για μια ακόμη φορά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και γέμισαν ασφυκτικά το Αμφιθέατρο (ζητούμε συγγνώμη από τους πολλούς που δε βρήκαν θέση και ταλαιπωρήθηκαν), τους ευχαριστούμε και τους υποσχόμαστε ότι ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας με τις κάθε είδους ποιοτικές εκδηλώσεις του (είτε πρόκειται για εκδηλώσεις μνήμης είτε για γλέντια) θα συνεχίσει να πασχίζει για τη διατήρηση της μνήμης των προσφύγων προγόνων και των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής καθώς και για τη διαφύλαξη και προβολή των ζωντανών στοιχείων του μικρασιατικού πολιτισμού.
Το Δ.Σ.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  2  =