You are currently viewing Ιστορικός Αγιασμός των υδάτων στην Τρίγλια  για πρώτη φορά μετά το 1922

Ιστορικός Αγιασμός των υδάτων στην Τρίγλια για πρώτη φορά μετά το 1922

Παρουσία πλήθους πιστών με καταγωγή από την Μικρασιατική πόλη που ταξίδεψαν απ’ όλο τον κόσμο για το ιστορικό γεγονός.
Για πρώτη φορά στην ιστορία ένας Οικουμενικός Πατριάρχης προέστητης Θείας Λειτουργίας στην Τρίγλια, της Ι.Μητροπόλεως Προύσης, και τηςτελετής του Αγιασμού των υδάτων με τηνκατάδυση του Σταυρού στηνΠροποντίδα. Ήταν και η πρώτη φορά, ύστερα από 97 χρόνια, πουπραγματοποιήθηκε κατάδυση του Σταυρού στη Μικρασιατική πόλη.
Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζονται ταΆγια Θεοφάνεια, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, ο Οικουμενικός ΠατριάρχηςΒαρθολομαίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε στονπαλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, τον οποίο ανακαίνισε ο τοπικόςΔήμος και τον χρησιμοποιεί σαν πολιτιστικό κέντρο. Με τον Παναγιώτατοσυλλειτούργησαν ο επιχώριος Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, καθώς και πλήθος κληρικών από την Πόλη και την Ελλάδα.
Εκκλησιάστηκαν οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος και της Ουκρανίας στηνΠόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου και Oleksandr Gaman, οι Πρόξενοι τηςΒουλγαρίας στην Προύσα, Vesel
in Bojilov και Alexandur Aleksandrov, οΠρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη Maksim Vdovychenko, ΆρχοντεςΟφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κληρικοί καιμοναχοί, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, ο ΔήμαρχοςΝέας Προποντίδας (Χαλκιδικής) κ. Εμμανουήλ Καρράς, εκπρόσωποι τουΔήμου Ραφήνας (Αττικής), οι πρόεδροι των Συλλόγων Τριγλιανών μαζί με πολλούς καταγόμενους από την Τρίγλια, οι οποίοι ταξίδεψαν από τηνΕλλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού για να συμμετέχουν σε αυτή την ιστορική στιγμή, καθώς και πιστοί από την Πόλη και την Προύσα.
Να σημειωθεί ότι για την τέλεση της λειτουργίας δόθηκε ειδική άδεια απότη Νομαρχία Προύσαςενώ στην τελετή της κατάδυσης του Σταυρού παρέστησαν ο Δήμαρχος Μουδανιών Hayri Turkyilmaz και εκπρόσωποιτων τοπικών Αρχών.
Υπενθυμίζεται ότι η Τρίγλια είναι η πατρίδα του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή οι Τριγλιανοί διασώθηκαν άνευ απωλειών χάρη στον συμπατριώτη τους Φίλιππο Καβουνίδη, ο οποίος τους μετέφερε εγκαίρως με τα πλοία του σεασφαλή εδάφη. Σήμερα οι Τριγλιανών κατοικούν κυρίως στη Νέα Τριγλία   Χαλκιδικής και στη Ραφήνα της Αττικής.
.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε:
 
«Δοξολογούμεν τον φιλάνθρωπον Θεόν, ο οποίος μας αξιώνει σήμερανα τελέσωμεν την Θείαν Λειτουργίαν των Θεοφανείων και τηνκατάδυσιν του Τιμίου Σταυρού εις την ιστορικήν Τρίγλιαν. Συλλειτουργεί μαζί μας εις τον ιστορικόν ναόν του και ο ΜέγαςΒασίλειος, ο ουρανοφάντωρ Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας τηςΚαππαδοκίας, ο υψιπέτης αετός της θεολογίας, ο στύλος και το εδραίωμα της αληθείας, ο πρωτοπόρος και πρωτεργάτης τηςωργανωμένης φιλανθρωπίας και κοινωνικής προνοίας, το σύμβολοντης θυσιαστικής αγάπης προς τον άνθρωπον. Αγάλλονται και αι ψυχαίτων προγόνων μας, οι οποίοι αναπαύονται εις αυτά τα χώματα. Όλοι είναι μαζί μας κατά την εόρτιον αυτήν ημέραν.
Ευχαριστούμεν όλους τους Τριγλιανούς, οι οποίοι ευρίσκονται σήμερα μαζί μας, και όλους τους άλλους ευσεβείς προσκυνητάς. Η επίσκεψις εις τα αγιασμένα μέρη της Μικράς Ασίας προκαλεί πάντοτε έντονον συγκίνησιν και υπαρξιακόν συγκλονισμόν, τα οποία δεν δυνάμεθα να κατανοήσωμεν, εάν δεν ευρεθώμεν οι ίδιοι εις την αγιότοκον αυτήνγην.
 
 Συγχαίρομεν τον ποιμενάρχην της επαρχίας αύτης, τον Ιερώτατον αδελφόν Μητροπολίτην Προύσης Ελπιδοφόρον, διά την πρωτοβουλίαντης οργανώσεως της σημερινής εορτίου λατρευτικής συνάξεως και τον προτρέπομεν να συνεχίσει το ευλογημένον έργον του, εκκλησιαστικόν,ποιμαντικόν, συγγραφικόν, θεολογικόν.
Είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριον του 1922, που τελείταικατάδυσις του Τιμίου Σταυρού και Αγιασμός των υδάτων εις τηνΤρίγλιαν, εις τα πανέμορφα νότια παράλια της καλλίστης θαλάσσης του Μαρμαρά».
 
Απευθυνόμενος στους Τριγλιανούς, που ταξίδεψαν στη γενέτειρα τωνπρογόνων τους για να ζήσουν αυτή την ιστορική στιγμή, ο Παναγιώτατος τόνισε:
«Ο Πατριάρχης σας συμβουλεύει και σας παρακαλεί να μη λησμονήσετετις ρίζες σας. Να μεταδίδετε εις τα τέκνα σας τας πολυτίμους αξίας τηςπαραδόσεώς μας και τον υψηλόν πολιτισμόν των προγόνων σας. Να τα βοηθήτε να αποδεχθούν την μικρασιατικήν καταγωγήν των ως κεντρικόν  στοιχείον της ταυτότητός των. Να έχετε συνεχώς εις τον νούν και τηνκαρδίαν σας την γην των Πατέρων σας, να επισκέπτεσθε τηναλησμόνητον πατρίδα, όπου βέβαια δεν είσθε απλοί επισκέπται, αλλάσαρξ εκ της σαρκός της. Δεν πρέπει να ομιλούμε διά «περασμένα μεγαλεία,» που «διηγώντας τα να κλαίς», όπως στιχουργεί ο ποιητής,αλλά διά τα «περασμένα μεγαλεία» που διηγώντας τα «να μην κλαίς», όπως έλεγεν ο αοίδιμος Προκάτοχος μας εις τον Οικουμενικόν Θρόνον Πατριάρχης Αθηναγόρας. Υπάρχει παντού εις τα ευλογημένα αυτά χώματα η σφραγίδα του Ορθοδόξου τρόπου του βίου, η θυσία των μαρτύρων της πίστεως, η εύλαλη σιωπή των ερειπωμένων ναών,εξωκκλησιών, ιερών μονών, κοιμητηρίων και λοιπών σεπτώνπροσκυνημάτων του Γένους, τα «θεόκτιστα» σπίτια εις το μέτρον τουανθρωπίνου προσώπου, τα υπέροχα σχολεία, όλα κατάλοιπα τηςπολιτισμικής αποτυπώσεως της ευσεβείας και της ευφυίας, της ενθέου βιοτής και του σταυροαναστασίμου ήθους των ορθοδόξων πιστών.
Καθ᾽ όλην την διάρκειαν της Πατριαρχίας μας, η οποία διανύει, χάριτι καιευδοκία του πανδώρου Θεού, το 28ον έτος της, αγωνισθήκαμε διά να ακουσθή και πάλιν, μετά από πολλάς δεκαετίας σιωπής, εις την Μικράν Ασίαν, τον Πόντον και την Ανατολικήν Θράκην, το «Ευλογημένη ηΒασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» και το«Χριστός Ανέστη», να χαρούν αι ψυχαί των κεκοιμημένων καιπροσδοκώντων ανάστασιν νεκρών, το Ευαγγέλιον της σωτηρίας τουανθρώπου και η δοξολογία  του ονόματος του Θεού».
Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόροςκαλωσορίζονταςτον Οικουμενικό Πατριάρχηαναφέρθηκε στο έργο της Μητροπόλεως Προύσης, η οποία εμπνεόμενη από το πνεύμα του Παναγιωτάτουκατάφερε ήδη να επανασυστήσει μια ερημωμένη, μετά το 1923, εκκλησιαστική επαρχία και να αγοράσει δύο παλαιούς βυζαντινούς ναούςκαι μία κατοικία ιερέως.
«Ζούμε, αγαπητοί μου χριστιανοί, μία ημέρα, εδώ στην Τρίγλια, στηνοποία οι μεταγενέστεροι και οι διάδοχοί μας θα αναφέρονται ωςιστορικό γεγονός, ως ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία τηςΤριγλίας, στην ιστορία της ρωμιοσύνης και της ιεράς αυτήςΜητροπόλεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου […]
«Είμαστε εμείς όλοι, η γενιά που αναθρέψατε Εσείς, Παναγιώτατε πατέρα μας. Από Εσάς μάθαμε να εργαζόμαστε ακούραστα για τηνΕκκλησία μας. Να σπείρουμε στις καρδιές των ανθρώπων τους καλούς σπόρους της αγάπης, της ειρήνης, του αλληλοσεβασμού, της συγγνώμης, της αγιότητος. Από Εσάς είδαμε στην πράξη πως είναι, πως γίνεται να αγαπάει κανείς όλους τους ανθρώπους, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ θρησκειών, εθνών, γλωσσών, χρώματος.
Από Εσάς, όμως, μάθαμε και ένα άλλο μεγάλο μάθημα, το οποίο γιατην σημερινή ημέρα είναι τόσο επίκαιρο. Και αυτό είναι η αγάπη γιατην καταγωγή μας, ο σεβασμός για τις κοιτίδες των προγόνων μας. Ητιμή στη μνήμη των πατέρων μας που άφησαν την τελευταία τουςπνοή στα ιερά χώματα της Μικρασίας, της Βιθυνίας, της Τριγλίας.
 
Και όλα αυτά, Παναγιώτατε, μας τα μεταδώσατε με έναν τρόπο πουδεν είχε ίχνος εχθρότητος και αρνητικών αισθημάτων προς κανένα. Αντιθέτως, η αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων μας εκφράστηκε πάντα ως ειρηνοποιός γέφυρα αγάπης και συνεργασίας μεταξύ των λαών, διότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούμε όλοι μας να συνεχίσουμε τον κοινό βίο μας με δημιουργικότητα, πρόοδο και ανέφελη συνύπαρξη. 

Σε αυτή τη δράση και σε αυτό το πνεύμα του Πατριάρχη μαςοφείλουμε, μεταξύ άλλων, και το κλίμα εμπιστοσύνης πουεδραιώθηκε, ώστε να είναι δυνατή η αναβίωση, βήμα–βήμα, τωνιερών Μητροπόλεων που είχαν ερημώσει μετά την ανταλλαγή τωνπληθυσμών του έτους 1923».
 
Καταλήγοντας εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του τόσοπρος τις τοπικές αρχές για την πρόθυμη παροχή των απαραιτήτωναδειών, όσο και προς τον λαό της περιοχής για την πάντοτε φιλόξενηδιάθεση προς τους προσκυνητές και τους τουρίστες και για την εκτίμησημε την οποία περιβάλλουν το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Προύσης.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οιΑρχιερείς, οι επίσημοι και ο πιστός λαός εν πομπή και με τη συνοδεία τηςφιλαρμονικής του τοπικού Δήμου μετέβησαν στην προκυμαία τηςΤρίγλιας όπου ο Παναγιώτατος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού τωνυδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.
 
Στα παγωμένα νερά της Προποντίδας βούτηξαν αρκετοί νέοι από την ΝέαΟρεστιάδα, τον Βόλο και τη Νέα Τρίγλια αλλά και Ουκρανοί, στους οποίους ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε ιερά ενθύμια ως ευλογία.
 
Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

11  +    =  17