ΗΠΑ: «Σεβαστείτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο»

Να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να επιτρέψει την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, καλούν την Άγκυρα με ψηφίσματα-επιστολές προς το πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσγκτον, η Πολιτειακή Βουλή και η Πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάταν, μίλησαν για την πρωτοβουλία των δύο νομοθετικών σωμάτων της Νέας Υόρκης ελληνικής καταγωγής πολιτειακοί βουλευτές και γερουσιαστές, όπως επίσης ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και στελέχη του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι επιστολές

Και τα 62 μέλη της Γερουσίας της Νέας Υόρκης και 144 μέλη της Βουλής (96%) υπέγραψαν τις επιστολές, με τις οποίες διαμαρτύρονται για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της «Άγιας Έδρας», για τα εκατομμύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σ’ όλο τον κόσμο, ζητώντας παράλληλα από την τουρκική ηγεσία να σεβαστεί χωρίς «καμία διάκριση» τα «αναφαίρετα δικαιώματα» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις θρησκευτικές ελευθερίες και να προχωρήσει στην απρόσκοπτη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Η πρωτοβουλία για την έγκριση των σχετικών ψηφισμάτων-επιστολών σε Γερουσία και Βουλή της Νέας Υόρκης ανήκει στους ομογενείς γερουσιαστές Ντιν Σκέλος και Μιχάλη Γιάνναρη και στις βουλευτές Αραβέλλα Σιμωτά και Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Και οι τέσσερις τους παρέστησαν και μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου. Μαζί τους, εκτός από τον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, ήταν οι άρχοντες του Τάγματος του Πατριαρχείου Δρ. Αντώνης Λυμπεράκης (πρόεδρος), Τζον Κατσιματίδης και Νικηφόρος Μάθιους.

Σε δήλωσή του ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τόνισε ότι «τα δυο αυτά ψηφίσματα-επιστολές υπερασπίζονται την ελευθερία θρησκευτικής εκφράσεως του Πατριάρχη και την εφαρμογή των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου μας. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, γιατί ακολουθούν ήδη και άλλες πολιτείες στην Αμερική, ζητώντας από την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

www.ethnos.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  23  =  24