«Ήμουν κι εγώ πρόσφυγας» στην Μηχανή του Χρόνου … (video)

Prosygas-mtx_trailer-3-700x393

Η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, εγκαινιάζει νέο κύκλο επεισοδίων στην ΕΡΤ1 με ένα αφιέρωμα στους πρόσφυγες της Μικρασίας. Με μαρτυρίες, ντοκουμέντα και αφηγήσεις ιστορικών περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο προσφυγικός πληθυσμός της Μικρασίας μετά την καταστροφή. Ενάμιση εκατομμύριο ψυχές ήρθαν κυνηγημένες σε μια Ελλάδα πεντέμισι εκατομμυρίων κατοίκων, που προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε  μια πτωχευμένη χώρα, που θρηνούσε χιλιάδες θύματα μετά από πολέμους που κράτησαν σχεδόν δέκα χρόνια…

Η εκπομπή παρουσιάζει τα δύο πρόσωπα του προσφυγικού ζητήματος. Τους ντόπιους που τους υποδέχθηκαν με αγάπη και αυτούς  που τους έβριζαν τουρκόσπορους και τουρκομερίτες. Τους κατοίκους που προστάτεψαν τα ορφανά και αυτούς που τα εκμεταλλεύτηκαν. Τους πατριώτες που άνοιξαν τα σπίτια τους να τους φιλοξενήσουν και αυτούς που υπερχρέωναν τα ενοίκια. Τις εφημερίδες που έκαναν εράνους για την αποκατάστασή τους και αυτές που πρότειναν να φοράνε περιβραχιόνιο για να τους ξεχωρίζουν. Τους δημόσιους υπαλλήλους που τους εξυπηρέτησαν και αυτούς τους ελάχιστους, που έφθασαν να ζητούν ερωτικά ανταλλάγματα από τις προσφυγοπούλες για να τους εκδώσουν νόμιμα χαρτιά.

Η χαοτική κατάσταση της πολιτείας και τα πολιτικά πάθη, άφησαν ένα κενό ενημέρωσης που κάλυψε η παραπληροφόρηση και η διασπορά ψεύδους. Η απειλή ότι οι πρόσφυγες θα πάρουν δημόσιες και  ιδιωτικές εκτάσεις προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ γηγενών και προσφύγων με νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Τα πολιτικά παιχνίδια, τους χώρισαν και έγιναν κομμάτι της εθνικής διχόνοιας. Η «Μηχανή του Χρόνου» φέρνει στο προσκήνιο και το ρόλο των φιλανθρωπικών οργανώσεων όπως η Near East Relief, που βοήθησαν ουσιαστικά, ειδικά τα πρώτα χρόνια, που το κράτος έλαμπε δια της ανοργανωσιάς του….

 
Δείτε το 1ο επεισόδιο

Δείτε το 2ο επεισόδιο

mixanitouxronou.gr

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *