You are currently viewing Ιδρυση Εταιρείας Μεσογειακού Πολιτισμού

Ιδρυση Εταιρείας Μεσογειακού Πολιτισμού

 

emepol-logo

 

Εδώ και μερικούς μήνες -το καλοκαίρι του 2013 -καμμιά δεκαριά άτομα, που δεν έχουμε ξεχάσει την καταγωγή και τις ρίζες μας, είτε δεύτερης, είτε τρίτης γενιάς Μικρασιάτες, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, ώστε μέσω αυτής να ενώσουμε τις δυνάμεις, νοσταλγίες, μνήμες οράματα, προκειμένου να μην σβήσει το καντήλι, ή ακόμα και η σπίθα που σιγοκαίει ,είτε μέσα μας , είτε ακόμα και στα Μικρασιατικά παράλια, αλλά και στην ενδοχώρα, κρυμμένη σε κάποια βαθειά υπόγεια εκκλησία της ψυχής κάποιων ανθρώπων απέναντι.

 

Υπάρχει μια κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιερών Σκηνωμάτων στα μαρτυρικά χώματα της Παμφυλίας, της Πισιδίας, της Λυκίας,της δυτικής Κιλικίας που σήμερα περιλαμβάνονται στην διοικητική περιφέρεια της Αττάλειας.

 

Είναι τεράστια η άοκνη και εργώδης προσπάθεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας κ.Σωτηρίου Τράμπα κατά την τελευταία τριετία, στην προσπάθεια επαναποκτήσεως, αναστηλώσεως και εξοπλισμού του Ιερού Ναού των Αγίων Αλυπίου και Παύλου στην Αττάλεια. Όλοι ασφαλώς αισθανόμαστε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση των έργων που έγιναν και για το γεγονός ότι ο ιερός αυτός ναός λειτουργεί κανονικά απόδιετίας, με μόνιμο ιερέα, και οι εκεί παρεπιδημούντες σλαβόφωνοι ορθόδοξοι χριστιανοί , όπως και οι συχνοί Ελληνες προσκυνητές έχουν την δυνατότητα να εκκλησιάζονται και να λατρεύουν άνετα τον Θεόν.

Από τα περασμένα Χριστούγεννα άρχισε να λειτουργεί κάθε μήνα και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Βουνού στην Αλάγια (σημερινή Alanya), όπου έχουν εγκατασταθεί άνω των τριών χιλιάδων σλαβόφωνοι και άλλοι, προερχόμενοι από Ορθόδοξες χώρες. Η χαρά και η συγκίνησή τους για την επαναλειτουργία του ναού δεν περιγράφεται. Ο πράγματι προοδευτικός Δήμαρχος της πόλεως, έχει ξεκινήσει την προσπάθεια για την ανακαίνιση του ναού, η οποία υπολογίζεται να αρχίσει σύντομα.

 

Προσπάθεια γίνεται, για την απόκτηση καταλλήλου χώρου προς τέλεση θείων Λειτουργιών και στην ιστορική Σίδη. Ελλείψει οικονομικών πόρων εκκρεμεί ακόμη η ανακαίνιση του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων στο Νησί της λίμνης Εγίρδιρ.

Για να υπάρξει η δυνατότητα εξασφαλίσεως πόρων, για τα μελλοντικά έργα αλλά και για την λειτουργία των ναών, ιδρύθηκε, όπως προαναφέραμε, η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», με έδρα τον Υμηττό Αττικής (Κωνσταντινουπόλεως 16).

Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της η Εταιρεία έχει εκδώσει το βιβλίο: ΑΤΤΑΛΕΙΑ-Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, με πλούσιο φωτογραφικό υλικόαπό την Αττάλεια και Πισιδία, και το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ τοίχου, του έτους 2014.

Τα έσοδα από την διάθεσή τους θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς που επιδιώκουμε όλοι.

Κοινή επιθυμία όλων μας είναι, με κάθε δυνατό τρόπο,να συντελέσουμε στην ευόδωση των ευγενών επιδιώξεών μας.

Στηριζόμαστε στην δική σας συνεργασία και συμπαράσταση για την επιτυχία και αυτής της προσπάθειας.

 

Μερικά λόγια για τους σκοπούς της εταιρείας :

Οι σκοποί της Εταιρείας είναι αποκλειστικά κοινωφελείς, πολιτιστικοί, ανθρωπιστικοί και περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

 

α. Την σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ ανθρώπων που αγαπούν την Μικρά Ασία και ιδιαίτερα το νοτιοδυτικό τμήμα της (Παμφυλία, Πισιδία, Λυκία, δυτική Κιλικία), που φθάνει μέχρι τις ακτές της βορειοανατολικής Μεσογείου.

β. Την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής για την πρόληψη από την περαιτέρω καταστροφή και την διατήρηση και αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων της περιοχής. Ιδιαίτερα όσων προέρχονται από την ελληνική αρχαιότητα, τούς βυζαντινούς χρόνους και τους μετέπειτα αιώνες της ρωμιοσύνης.

γ. Την παροχή τεχνογνωσίας αλλά και πάσης φύσεως οικονομικής και υλικοτεχνικής συνδρομής σε τοπικούς φορείς των παραπάνω περιοχών, που αναλαμβάνουν την αναστήλωση και αποκατάσταση μνημείων και μάλιστα χριστιανικών ιερών ναών, που ζητούν αυτή την βοήθεια.

δ. Τον εξοπλισμό κτιρίων και μάλιστα ιερών ναών με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία τους, πάντοτε φυσικά με την άδεια των τοπικών αρχών και παραγόντων.

στ. Την κάλυψη δαπανών για μετακινήσεις προσώπων που θα μεταβαίνουν στην περιοχή με ειδική αποστολή προς εκπλήρωση των σκοπών της Εταιρείας.

ε. Την ανάπτυξη και τόνωση του ενδιαφέροντος των καταγομένων από τις παραπάνω περιοχές αλλά και άλλων ομογενών, ώστε να επισκέπτονται τις αρχαίες αυτές κοιτίδες του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

ζ. Την διατήρηση της ιστορικής μνήμης των αλησμόνητων,ίσως κρυμμένων, πατρίδων και την πνευματική συμπαράσταση σε όσους χριστιανούς ορθοδόξους, ασχέτως καταγωγής, κατοικούν σε αυτές.

η. Την διεύρυνση των γνώσεων σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων της πολιτικής, των γραμμάτων,των επιστημών,της καθημερινής βιοπάλης, για τον πολιτισμό και την ιστορία που αναπτύχθηκε στις περιοχές αυτές και την διατήρηση και αναζωογόνηση πολιτιστικών παραδόσεων και εθίμων με οργάνωση διαλέξεων, μουσικών εκδηλώσεων, χορών, κλπ.

Η πραγματοποίηση των σκοπών της Εταιρείας, η οποία είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων των μελών της υλοποιείται με:

 

α. Με την διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και διαλέξεων

β.Με την έκδοση βιβλίων και λευκωμάτων σχετικών με την ιστορία,τον πολιτισμό,τα ήθη,τα έθιμα,τις παραδόσεις και την ζωή στις περιοχές αυτές.

γ. Με την διοργάνωση εκδηλώσεων με αναφορά στην μικρασιατική παράδοση (συναυλίες, παραδοσιακοί χοροί, συνεστιάσεις κλπ.)

δ. Με την διοργάνωση προσκυνηματικών επισκέψεων στις περιοχές αυτές, την συνεργασία με τουριστικούς φορείς και ταξιδιωτικά γραφεία για την υλοποίηση προγραμμάτων με προορισμό τις περιοχές αυτές.

ε. Με την συνεργασία με Μικρασιατικούς Συλλόγους και άλλους φορείς ή εταιρείες, που έχουν τους ίδιους με αυτήν σκοπούς.

 

Στοιχεία της Εταιρείας:

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κωνσταντινουπόλεως 16, Τ.Κ.172 37 Υμηττός Αττικής

Τηλέφωνο & Φαξ :210-76.10.111

Email: info.emepol@gmail.com

Iστοσελίδα: www.emepol.com

 

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

47  +    =  53