You are currently viewing Η Βούλα τίμησε την Μικρασία της Καρδιάς μας

Η Βούλα τίμησε την Μικρασία της Καρδιάς μας

Για 4η συνεχή χρονιά ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, διοργάνωσε με επιτυχία τις εκδηλώσεις μνήμης ” Η Μικρά Ασία της Καρδιάς μας” το τριήμερο 14-15-16 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Σμυρνιός στην καταγωγή δήμαρχος 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλος άνοιξε τις εκδηλώσεις την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη με τα εγκαίνια έκθεσης Φωτογραφίας  «Σμύρνη, Πολύπαθη Πόλη – Το Χρονικό της Καταστροφής», σε επιμέλεια Στ. Χατζηστεφάνου.

Aμέσως μετά στην κατάμεστη στην πλατεία Ιμίων (κεντρική πλατεία Βούλας) έναντι του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη  ακολoύθησε το ιστορικό – μουσικοθεατρικό αφιέρωμα «Ημέρα Μνήμης – Αφιέρωμα στις Αλησμόνητες Πατρίδες» από την Εθελοντική Μουσικοθεατρική Ομάδα Μαθητών και Αποφοίτων του 2ου Γενικού Λυκείου Βούλας, και προβολή οπτικοακουστικού υλικού από το Αρχείο της ΕΡΤ, αφηγήσεις από τον ηθοποιό Κώστα Κόκλα, αφιέρωμα στις μουσικές και τους χορούς της Μικράς Ασίας με το μουσικό σχήμα «Τα 3μισι έγχορδα» της εθελοντικής μουσικοθεατρικής ομάδας μαθητών και αποφοίτων του 2ου Γενικού Λυκείου Βούλας «ΘΕΑΤΡΙΚΟ» και τη Νικόλ Σαραβάκου.

Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων των πολιτιστικών συλλόγων «Ευρυάλη» Βούλας και «Απολλωνία».

Γρηγόρης Κωνσταντέλος: Υπενθύμιση προς τα παιδιά μας

Οι εκδηλώσεις αυτέ είναι χρέος και φόρος τιμής στους προγόνους μας, αλλά και μια υπενθύμιση από εμάς την τρίτη γενιά των Μικρασιατών πρός τα παιδιά μας και αυτά στα δικά τους, τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλος. Πρν 93 χρόνια 44 οικογένειες από τα παράλια της Ιωνίας, ήρθαν εδώ κυνηγημένοι από Τούρκους και Ελληνες, σε ένα χώρο αφιλοξενο, άνυδρο με έλη, αλυκές και καλαμιές. Ρίζωσαν εδώ, δημιούργησαν αυτή την όμορφη πόλη, έφεραν μαζί τους τα ιερά και τα όσια της πατρίδας τους. Για  4η συνεχή χρονιά η Βούλα δεν ξεχνά την Μικρασία της καρδιάς μας.

Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με τη μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου «Μάνα μου, Ελλάς» με αναφορές στη Σμύρνη και το χαμό της Ιωνίας. Οι φετινές εκδηλώσεις   αφιερώθηκαν  στη μνήμη του αμερικανού πάστορα Ειζα Τζένιγκς ο οποίος βοηθησε στη σωτηρία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων της Μικρασίας.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Βούλας, χωροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Ιωνίας.

Κειμήλια του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης (Βαρκίζης) κ.Παύλος, Σμυρνιός και ο ίδιος στην καταγωγή αναφέρθηκε στη μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου, διαβάζοντας αντιπροσωπευτικά κείμενα του αλλά και στην προσωπική μαρτυρία του πατέρα του για τα βασανιστήρια του.

Συγκινούμαι βαθύτατα κάθε φορά που αναφέρομαι στη μνήμη του Αγίου, καθώς έγινα μέτοχος των βασανιστηρίων από την μαρτυρία του πατέρα μου, ο οποίος είδε με τα ίδια του τα μάτια το δράμα του Αγίου. Ο πατέρας μου στην καταστροφή δεν πήρε τίποτα μαζί του παρά μόνο 5 εικόνες, τις 3 τις πέταξαν στη θάλασσα οι άσπονδοι φίλοι μας… Το εγκόλπιο που φορώ  σήμερα είναι ακριβές αντίγραφο αυτού που φορούσε ο Αγιος Σμύρνης και στη Μητρόπολή μας φυλάμε και άλλα κειμήλια, όπως ένα μικρό Ευαγγέλιο που χρησιμοποιούσε (έκδοση Βενετίας 1870), ένα σταυρό και τον σάκο του, ένα μεγάλο άμφιο που προσπαθούμε να συντηρήσουμε, έγγραφα δικά του και σπάνια βιβλία. Είμαι περήφανος  που θα κλείσω τα μάτια μου και θα έχω εκπληρώσω την επιθυμία του πατέρα μου και θέλω να σας ευχαριστήσω για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων μνήμης αλλά και για τη μικρασιατική συνείδηση που διαθέτετε, τόνισε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Παύλος.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  8  =