You are currently viewing Η συμβολή των Μικρασιατών Προσφύγων στη διαμόρφωση της Νέας Ελλάδας

Η συμβολή των Μικρασιατών Προσφύγων στη διαμόρφωση της Νέας Ελλάδας

Την Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023 και ώρα 18.00, υποδεχόμαστε στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Αγ. Σοφίας 1, Νέο Ψυχικό), το φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα, που θα μας μιλήσει για ένα ενδιαφέρον θέμα, για το οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα:

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Ελληνισμός το 1922-23 έπαθε τη μεγαλύτερη καταστροφή της ιστορίας του και συρρικνώθηκε στη δυτική πλευρά του Αιγαίου, με πολύ σοβαρές και πρωτόγνωρες συνέπειες. Μπορεί να χάθηκαν για πάντα πανάρχαιες ιστορικές πατρίδες της Ρωμιοσύνης, ιερά και όσια αιώνων, ιδιωτικές, κοινοτικές και εκκλησιαστικές περιουσίες, έργα τέχνης, βιβλιοθήκες και ιδρύματα κάθε είδους, αλλά η ευρωπαϊκή Ελλάδα ωφελήθηκε πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως με τον ερχομό ενάμισι εκατομμυρίου προσφύγων.

    Οι πρόσφυγες ήταν φορείς οικονομικής, πνευματικής και πολιτισμικής ανάπτυξης. Ανέπτυξαν το εμπόριο και τη ναυτιλία, την αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή, είχαν πολύ μεγάλη μόρφωση και στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν φορείς δημοκρατικών ιδεών, που επηρέασαν θετικά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

     Αλλά και η συμβολή τους στα γράμματα, στις επιστήμες και στις τέχνες είναι τεράστια και καθοριστική για τον ελληνικό πολιτισμό του 20ού αιώνα. Οι Μικρασιάτες σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα σε κάθε τομέα και συνέβαλαν ουσιαστικά στη γενική ανάπτυξη της Ελλάδας. Μπόλιασαν πολύ γόνιμα το εδώ τμήμα του Ελληνισμού και όλοι μαζί σήμερα -πρόσφυγες και ντόπιοι- αποτελούν ένα και αξεχώριστο έθνος.

Σας περιμένουμε για ν’ ακούσουμε πώς ακριβώς επιτεύχθηκε όλο αυτό το τεράστιο επίτευγμα από τον Θοδωρή Κοντάρα, έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διατήρηση της μνήμης, των εθίμων, των παραδόσεων και της κουλτούρας των χαμένων πατρίδων μας.

Αγγ. Ζαννή

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

4  +  1  =