«Η Σμυρνιά!» η γυναίκα που υμνήθηκε όσο και η Πατρίδα της στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών

Με την εκδήλωση που έγινε στο θέατρο PIERCE, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Πνευματικό Κέντρο, έκλεισε το διήμερο εκδηλώσεων Μνήμης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Αττικής.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν:

«Η Σμυρνιά!» η γυναίκα που υμνήθηκε όσο και η Πατρίδα της.


Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Αττικής κ. Παρασκευή Παπαγεωργίου η οποία αναφέρθηκε στους δεσμούς του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με τη Σμύρνη και τους Σμυρναίους, αφού το Κολλέγιο ιδρύθηκε στη Σμύρνη το 1875 και μετά την καταστροφή μεταφέρθηκε στην Ελλάδα στο Ελληνικό και στη συνέχεια στην Αγία Παρασκευή.

Δεσμοί, τόνισε, που ο Πρόεδρος Dr. David Horner και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος δεν ξεχνούν και συνεχίζονται και σήμερα με τη στήριξη του Κολλεγίου προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ανατ. Αττικής που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή.

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος.

Τέλος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 135 χρόνων από την ίδρυση του Κολλεγίου στη Σμύρνη την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Dr. David Horner.

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ το οποίο περιελάμβανε περιγραφές από συγγραφείς, λογοτέχνες, ιστορικούς, ποιητές, και άλλες προσωπικότητες που επισκέφθηκαν κατά καιρούς την Σμύρνη (από την Αρχαιότητα μέχρι το θλιβερό Σεπτέμβρη του 1922), με εγκωμιαστικά σχόλια για το εξαίσιο κάλλος των γυναικών της Σμύρνης, την μόρφωσή τους και τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τον ρόλο τους στη θρησκεία, την κοινωνία, την οικογένεια, τον πολιτισμό.

Τέλος έγινε αναφορά στη γυναίκα της Μικράς Ασίας που έζησε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, διώχτηκε, εγκατέλειψε τα υπάρχοντά της και ρίζωσε στη νέα πατρίδα.

Τη Μικρασιάτισα που έφερε μαζί της την ιστορία της, τον πολιτισμό, τις αξίες της, την αρχοντιά της τη λάμψη της και το σπόρο που φύτεψε στη νέα της γη, αυτή της μητέρας Ελλάδας, καθώς επίσης και την προσφορά της στην ιστορική αναγέννηση της χώρας, στον πολιτισμό, στις τέχνες, στα γράμματα και στην εργασία.

Μετά το ντοκιμαντέρ, έπαιξε με το ακορντεόν του ο μικρός Μιχάλης Σπύρου (παιδί 3ης γενιάς Μικρασιατών) Μικρασιάτικη μουσική και η εκδήλωση τελείωσε με τα παιδιά του χορευτικού ομίλου του Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που χόρεψαν Μικρασιάτικους χορούς.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Λαζαρόπουλος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Σκουλάς, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Αντώνης Σιδέρης (Πόλη για τους Πολίτες), Γιάννης Σταθόπουλος ( Συνεργασία Πολιτών), κ. Βασίλης Ζορμπάς (ΑΚΕΠ), η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κα. Αλεξάνδρα Κιμουλάκη και ο Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Μυλωνάκης (Πρόεδρος Οργανισμού Άθλησης), κ. Άννα Γάκη (Πρόεδρος Παιδικών Σταθμών πρώην ΙΒΣΑ), κ. Μιχάλης Γαβράς ( Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων) και Νίκος Φωτόπουλος, ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Κολλεγίου κ. Χάρης Δασκαλοθανάσης, ο συγγραφέας Γιώργος Καπράνος και εκπρόσωποι Συλλόγων, της Ομοσπονδίας προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, του Συλλόγου Βετεράνων Πολεμιστών του 1974, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων κύριος Βασίλης Καρβουνιάρης, η Υπεύθυνη του Λυκείου Ελληνίδων Αγίας Παρασκευής κα. Έφη Καρασαββίδου, στελέχη του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος και πλήθος κόσμου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  78  =  87