You are currently viewing Η πρώτη συγκέντρωση μελών της Ενωσης Μικρασιατών Σάμου!

Η πρώτη συγκέντρωση μελών της Ενωσης Μικρασιατών Σάμου!

mikrasamos5

Με μεγάλη προσέλευση και επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη συγκέντρωση του Νέου Συλλόγου της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου για ενημέρωση και εγγραφές μελών.

Συγχαρητήρια στα μέλη της προσωρινής επιτροπής της  Ένωσης Μικρασιατών Σάμου, Γεώργιο Σακερλή , Άννα Ψαρρά – Ασβεστά και Ευδοκία Μαθιού  για την άριστη οργάνωση και ενημέρωση.

 

Την Δευτέρα  το βράδυ στην αίθουσα του ξενοδοχείου Σάμος ο κόσμος ανταποκρίθηκε με συγκινητικό τρόπο στο κάλεσμα της προσωρινής επιτροπής της  Ένωσης Μικρασιατών Σάμου σαν να περίμενε από χρόνια την ίδρυση αυτής της ένωσης που συμπληρώνει το παζλ στην πολιτιστικό χάρτη της Σάμου. Κόσμος που έχει ρίζες από την Μικρά Ασία η είναι πρόσωπα που επιδοκιμάζουν τους σκοπούς της Ένωσης και επιθυμούν να συμβάλλουν στην προαγωγή και ανάπτυξη του έργου της.

Το ταξίδι φόρου τιμής στις ρίζες μας προκειμένου να ανακαλύψουμε την Μ.Ασία της καρδιάς μας άρχισε.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από ανθρώπους που είχαν δίψα να ακούσουν να μάθουν να φέρουν στο νού αναμνήσεις και στιγμές που έχουν δεθεί με τον ιστορικό βίο της φυλής μας.

Μια συνάντηση που κύριο λόγο είχε μια πρώτη γνωριμία και εγγραφή μελών στην Ένωση Μικρασιατών Σάμου.

Κύριοι ομιλητές αυτής της συνάντησης ο πρόεδρος κος ΣΑΚΕΡΛΗΣ Γεώργιος και η αντιπρόεδρος  κα ΑΝΝΑ ΨΑΡΡΑ ΑΣΒΕΣΤΑ . Έγινε αναφορά στον πολιτισμό των προγόνων  μας, που ξεριζώθηκαν από τα πάτρια εδάφη τους και αναγκάστηκαν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους στην πρόοδο και στην διαμόρφωση της ταυτότητας της Ελληνικής κοινωνίας.

Αλλά και αναφορά στα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής τον διωγμό, σφαγιασμό και ξεριζωμό την γενοκτονία των Ελήνων της Μικράς Ασίας που έφεραν μαζί τους στην πατρίδα Ελλάδα δώρα καρδιάς, ήθη και έθιμα, συνήθειες, γνώσεις έναν ολάκερο πολιτισμό.

Ο πρόεδρος κος ΣΑΚΕΡΛΗΣ Γεώργιος τόνισε ότι η ιστορία μας έχει να επιδείξει ότι ακόμα και στις πιο τραγικές στιγμές βρίσκουμε τον τρόπο να ορθοποδήσουμε αρκεί να είναι ζωντανή η ιστορική μνήμη κρατώντας τις ψυχές μας αδούλωτες και τις ρίζες μας αναλλοίωτες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Σάμο που είχε προσανατολιστεί οικονομικά και πολιτιστικά προς την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη και γενικά στην Μ.Ασία αναπτύσοντας ποικίλες δραστηριότητες.

Το 1923 καταγράφηκαν 23.000 πρόσφυγες  που πολλοί εγκαταστάθηκαν οριστικά στο νησί και έχτισαν συνοικίες τα προσφυγικά.

Οι πρόσφυγες έφεραν στο νησί γνώσεις μεθόδους καλλιεργειών έναν ολόκληρο πολιτισμό και εργάστηκαν στις καπνοβιομηχανίες ως φθηνή εργατική δύναμη.

Εκφράστηκε η αμέριστη αλληλεγγύη της ένωσης Μικρασιατών στους Σύριους πρόσφυγες που φτάνουν στην χώρα μας με την ελπίδα να βρουν ασφαλές καταφύγιο  με προορισμό τους κυρίως τις χώρες της κεντρικής ευρώπης,που επιχειρούν το δύσκολο ταξίδι  σε αναζήτηση ενός καλύτερου  μέλλοντος και μιας καλύτερης ζωής μακριά από τον πόλεμο.

Η Ελλάδα της προσφυγιάς δεν γυρίζει την πλάτη στην ιστορία της, δεν ξεχνά τα παραμύθια της γριάς από το Αιβαλί και τις λησμονημένες πατρίδες  που υμνούν τα ρεμπέτικα τραγούδια δεν αφήνει στο χθές το φαινόμενο της μετανάστευσης, έχομε την ευαισθησία και διακατεχόμαστε από το πνεύμα της αλληλεγγύης πρόθυμοι να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε είπε μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης.

Από την γραμματέα της Ένωσης κα ΜΑΘΙΟΥ Ευδοκία αναπτύχθηκε ο σκοπός της ένωσης που πέρα από κάθε σκοπιμότητα είναι η ανάδειξη, διάσωση και μεταλαμπάδευση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελληνικών πατρίδων της Μ.Ασίας, η έρευνα η μελέτη και η προβολή όλων των στοιχείων που συγκροτούν την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιάτικου Ελληνισμού  καθώς και τα μέσα με τα οποία μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός.

Χαιρετισμό απηύθυναν  ο παρευρισκόμενος Δήμαρχος Σάμου κος Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο δάσκαλος ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Ιωάννης.

Ενώ την πρόσκληση του νέου συλλόγου τίμησαν με την παρουσία τους και ευχήθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πυθαγορείου κ. Βαλκαμλής Βασίλειος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σάμου κ. Δημήτριος Βογιατζής και ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης ΙΡΑ Σάμου Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Γεώργιος Αβραμίδης ο οποίος και ως πρόεδρος Ποντίων Σάμου και επίτιμος πρόεδρος Συλλόγου θρακομακεδόνων Σάμου ευχήθηκε στα μέλη της προσωρινής επιτροπής της  Ένωσης Μικρασιατών Σάμου καλή συνέχεια και δύναμη στο μακρύ ταξίδι αναμνήσεων και στιγμών από  τον ιστορικό βίο των Μικρασιατών  που ξεκίνησε ο Νεοσύστατος Σύλλογος.

Κ ατά την προσέλευση του κόσμου ακουγόταν μικρασιατικά τραγούδια συνοδευόμενα με προβολή σχετικών βίντεο όπως σχετικά βίντεο προβλήθηκαν και κατά τις ομιλίες των κύριων ομιλητών. Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο κόσμος παρακολούθησε καθηλωμένος στο τέλος αυτής της συνάντησης βίντεο όπου η  αείμνηστη Φιλιώ Χαιδεμένου 102 ετών που είχε έλθει με τον διωγμό από τα Βουρλά  Μ.Ασίας μιλά με νοσταλγία για τα χρόνια της παιδικής  και εφηβικής της ηλικίας για την καθημερινή τους ζωή.

Γ.Αβραμίδης

mikrasamos1mikrasamos2mikrasamos4mikrasamoslogo

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

8  +  2  =