You are currently viewing Η προσφυγομάνα Νίκαια τίμησε τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Η προσφυγομάνα Νίκαια τίμησε τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Χιλιάδες λαού παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις για την 95η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής που πραγματοποιήθηκαν στην Νίκαια την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, τιμώντας την μνήμη του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου και όλων των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής από τα τουρκικά στίφη.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νικαίας τελέσθηΑρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτουΝικαίας κ. Αλεξίου, παρουσία πλήθους πιστών, ιδίως δε νεολαίας από τα κατηχητικά σχολεία και τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Νίκαιας κ. Αλέξιος μεταξύ άλλων περιέγραψε το φρικτό τέλος του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, ο οποίος κατακρεουργήθηκε ζωντανός από τον τουρκικό όχλο. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος προσέφερε τον εαυτό του ως ιερό σφάγιο, σημείωσε ο κ. Αλέξιος, παραμένοντας κοντά στο ποίμνιο  του τις δύσκολες ώρες, παρόλο που μπορούσε να επιλέξει τον δρόμο της διαφυγής, για να γίνει άξιος μιμητής του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ το 1821.

Τις ημέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής βρήκαν επίσης μαρτυρικό θάνατο οι Μητροπολίτες Ικονίου Προκόπιος,Κυδωνιών Γρηγόριος, ΜοσχονησίωνΑμβρόσιος καιΖήλων Ευθύμιος, μαζί με πολλούς άλλους κληρικούς.

«Η θυσία των Αρχιερέων και του λοιπού κλήρου κρατά ψιλά την εθνική μας υπερηφάνεια και αποτελεί εγγύηση ότι σε δύσκολες ώρες η Αγία μας Εκκλησία θα συνεχίσει την λαμπρή παράδοση να προσφέρει τους Λειτουργούς της θυσία ζωής. Οι νεομάρτυρες κληρικοί μας πέθαναν με θάνατο ταπεινωτικό αλλά είναι ζωντανοί. Σφαγιάστηκαν αλλά δεν χάθηκαν. Έγιναν σύμβολα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Με το τίμιο και αθώο αίμα τους λυτρώνουν από τον πνευματικό θάνατο και σηματοδοτούν την πορεία μας προς τα άνω στην αληθινή δικαιοσύνη και την ανυπόκριτη αγάπη», είπε ο Μητροπολίτης Νίκαιας.

«Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας ήταν ευσεβείς και είχαν πλήρη συναίσθηση ότι αυτό που τους κρατούσε σε ένα τόσο αφιλόξενο περιβάλλον ήταν η Εκκλησία και οι Ελληνορθόδοξες ιερές παραδόσεις μας. Συνεχιστές αυτής της κληρονομιάς, οι πρόσφυγες από τους ευλογημένους εκείνους τόπους έφεραν εδώ μαζί τους τα ιερά κειμήλια, τις άγιες εικόνες, τα καντήλια και τα απέθεσαν στα εικονοστάσια τους και στην συνέχεια στους Ιερούς Ναούς που οικοδομήθησαν με στέρηση, με εγκαρτέρηση, με όραμα και πίστη. Μείνανε σε παράγκες, σε φτωχικά σπιτάκια που τα στόλιζαν Μικρασιάτισσες με τα κεντήματα τους. Οι γειτονιές και οι δρόμοι ασβεστώθηκαν και γρήγορα κατάλαβαν όλοι ότι οι αδελφοί μας πρόσφυγες ήταν φορείς πολιτισμού τον οποίον μπόλιαζαν με τις εδώ συνθήκες», πρόσθεσε ο κ. Αλέξιος.

Ολοκληρώνοντας αναφώνησε: «Αιωνία η μνήμη των μαρτύρων της Μικράς Ασίας! Ο Πανάγιος Θεός να ευλογεί τους απογόνους τους που κρατούν με καμάρι τα λάβαρα των μικρασιατικών και ποντιακών σωματείων και αγωνίζονται να προοδεύσουν και να δοξάσουν την πατρίδα. Η σκέψη μας θα στρέφεται πάντοτε στις πατρίδες της καρδιάς μας, στις αλησμόνητες πατρίδες, τις φωτισμένες με το αίμα των μαρτύρων οι οποίοι θα μας εμπνέουν στη σταθερή πίστη προς τον Τριαδικό Θεό, την αφοσίωση προς την Μητέρα Εκκλησία, την προσήλωση μας προς τα αναλλοίωτα ήθη και έθιμα του Ελληνισμού, τον σεβασμό μας προς τους προγόνους, την καρτερία στις δυσκολίες και την ελπίδα αναγέννησης του Ελληνισμού. Ένα έθνος υπάρχει όσο θυμάται τις ρίζες του και σήμερα εμείς θυμόμεθα τις ρίζες μας. Ζήτω το ευλογημένο έθνος και ο υπερήφανος ελληνικός λαός μας!».

Ακολούθησε με την συμμετοχή πλήθους λαού η Λιτάνευση της Εικόνας των Μικρασιατών Μαρτύρων στους δρόμους γύρω από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νικαίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αλέξιο και τον βοηθό Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως Προκόπιο.

Την λιτανεία συνόδευσε μουσικά η μπάντα της Πυροσβεστικής, ενώ έδωσαν το παρόν με τις σημαίες, τα λάβαρα και τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους μαθητές σχολείων της Νίκαιας και τα μέλη των σωματείων: Αδελφότητα Βιθυνών, Σύλλογος Νησιού Πισιδίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Ένωση Δαρδανελιωτών, Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, Ένωση ΡενκιωτώνΝικαίας «Ο Άγιος Γεώργιος», Ένωση Κρητών Κορυδαλλού – Νικαίας – Αγ. Ιωάννου Ρέντη «Άγιος Ανδρέας Κρήτης».

Η περιφορά της εικόνας των Μικρασιατών Μαρτύρων ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Η πολυπληθής παρουσία απέδειξε για άλλη μία χρονιά ότι οι κάτοικοι της Νίκαιας και των προσφυγικών συνοικιών του ευρύτερου Πειραιά τιμούν τις ρίζες τους.

Από τον πολιτικό κόσμο παρόντες ήταν οι Βουλευτές Β΄ Πειραιά Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ) και Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ).

Εκδήλωση στο Δημαρχείο Νίκαιας

Στη συνέχεια έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Νίκαιαςεκδήλωση για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Βιθυνών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω)κ. Νικόλαος Ουζούνογλου με θέμα: «Η σημασία της στενής σχέσης των απογόνων προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τους τόπους καταγωγής τους στην Ανατολή».

Ο κ. Ουζούνογλου τόνισε την ανάγκη να υπερβούμε το τραύμα της «χαμένης πατρίδας», αφού όπως σημείωσε δεν υπάρχει χαμένη πατρίδα,ενώ διάβασε το ψήφισμα που είχαν εκδώσει οι πρόσφυγες σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο τον Ιανουάριο του 1923 πριν υπογραφεί η Συνθήκη της Ανταλλαγής Πληθυσμών, την οποία χαρακτήρισε αίσχος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το μήνυμα που εξέπεμπε το συγκεκριμένο ψήφισμα ήταν «κανένας νόμος καμία σύμβαση δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα ενός ανθρώπου να ζήσει στον τόπο που γεννήθηκε».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που αρχίζει η Οι.Ομ.Κω. με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, να ψηφιοποιηθεί ένα πολύ πλούσιο χειρόγραφο αρχείο που αποτελείται από 4.000 τόμους για την καταγραφή της προσφυγικής περιουσίας που άφησαν οι Έλληνες στην Ανατολή, ώστε να μπορεί κανείς να εκτιμήσει με αντικειμενικό τρόπο, ποια περιουσία αφέθηκε εκεί.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Βιθυνού Βασίλη Κυρλίδη, με θέμα την Προσφυγιά και τίτλο «Θυμάμαι», όπου παιδιά Μικρασιατών προσφύγων πρώτης γενιάς που ζουν στην Νίκαια, περιγράφουν τις μαρτυρίες των γονέων τους από τον ξεριζωμό.

kanaliena.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

75  +    =  83