‘Ἡ Πόλις Ἑάλω” εκδήλωση μνήμης στο Αιγάλεω

Ο Δήμος Αιγάλεω και ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» σας προσκαλούν στην παρουσίαση της εκδήλωσης με τίτλο «Ἡ Πόλις Ἑάλω», το Σάββατο 26 Μαΐου 2012, στις 20.00 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι – Γ. Βρανάς»,
στην Ιερά Οδό 154 και Νάξου, (σταθμός μετρό Ελαιώνας).
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει το Εργαστήριο Τέχνης και Πολιτισμού.

 

Το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού σας καλωσορίζει στην εκδήλωση «Η Πόλις Εάλω». Έμπνευση για την παράσταση αυτή είναι  η άλωση της Κωνσταντινούπολης  την 29η Μαΐου 1453 μΧ, ένα γεγονός πού σημάδεψε την ιστορική ροή, τόσο του  χριστιανικού όσο και του μουσουλμανικού κόσμου.  Μέσα από την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, το τραγούδι, το χορό, τις εικόνες και τα θεατρικά δρώμενα  προσπαθούμε να μεταφέρουμε την απόκοσμη φωνή μια πόλης που στάθηκε προμαχώνας της Ελευθερίας, κέντρο της Ορθοδοξίας και πηγή της Τέχνης. Με την φωνή και τη  γλώσσα του σώματος, θέλουμε να νιώσουμε και να μεταφέρουμε την αγωνία των κατοίκων της Πόλης όσο ένιωθαν την συμφορά να πλησιάζει, τον αγώνα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου να  κρατήσει μέχρι την τελευταία στιγμή τα τείχη απόρθητα τις τελευταίες εκείνες στιγμές που όλα έχουν χαθεί.. Θέλουμε να παρακολουθήσουμε  την πορεία του γεγονότος  της χαμένης Βασιλεύουσας στους αιώνες, γεγονός που  ο ελληνικός λαός  έκανε σύμβολο και τραγούδησε, ώστε να διατηρήσει την  πίστη και τον πολιτισμό του στα χρόνια της μακράς σκλαβιάς.

 

Σας παρουσιάζουμε την Πόλη όπως την είδαν και την αποτύπωσαν γνωστοί συγγραφείς καταλήγοντας στο Χρονικό της Αλώσεως. Μνημονεύουμε τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον τελευταίο βυζαντινό αυτοκράτορα που η παράδοση μας θρήνησε όσο κανένα άλλο πρόσωπο. Ταξιδεύουμε με το τραγικό νέο της Άλωσης σε διαφορές ελληνικές περιοχές με χορούς και τραγούδια και ολοκληρώνουμε το ταξίδι αυτό με την βεβαιότητα ότι δεν θα αφήσουμε την ιστορική μνήμη να χαθεί.

 

 

Ελπίζοντας να μοιραστούμε μαζί  την συγκίνηση και τον σεβασμό που πηγάζουν από τη ιστορία  μας σας καλούμε να «ταξιδέψετε» μαζί μας στην αναζήτηση για την Βασιλεύουσα….

Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού

 

 [mappress mapid=”62″]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

9  +    =  11