You are currently viewing Η ‘Πνοή’ ταξιδεύει με την αύρα του Πειραιά…

Η ‘Πνοή’ ταξιδεύει με την αύρα του Πειραιά…

1

Στο πρώτο λιμάνι σήκωσε άγκυρα για ένα μαγικό ταξίδι το μυθιστόρημα ‘Πνοή – Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…’ της Λίτσας Καποπούλου από τις εκδόσεις ‘Δίαυλος’.
Υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 ξεκίνησε στις 20:00 στο κατάμεστο Αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης μια διαφορετική βιβλιοπαρουσίαση, που άφησε τις άριστες των εντυπώσεων στο εκλεκτό κοινό με εκπροσώπους επιστημονικού και καλλιτεχνικού χώρου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιά, επιχειρηματιών και πολιτών με αισθητική.

5
Το βιβλίο παρουσίασε με εκφραστική δεξιοτεχνία και απαράμιλλη ρητορική δεινότητα ο Επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Μελισσάρης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις συζητήσεις για μεταφορά του στο θέατρο, για κινηματογραφική ταινία ή τηλεοπτική σειρά.

10
Χαιρετισμό απηύθυνε ο γνωστός Λαογράφος – Μουσικολόγος Παναγιώτης Μυλωνάς, ο οποίος με το παροιμιώδες προσωπικό του ύφος διατύπωσε την δική του άποψη για την παράδοση σε σχέση με το πόνημα της συγγραφέως.
Η συγγραφέας ευχαρίστησε τους αξιόλογους παρευρισκόμενους για την τιμητική παρουσία τους και δήλωσε τους σκοπούς και τη σημασία της συγγραφής.

4
Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο, ζωντανό γλυπτό μνήμης και συναισθημάτων από κεφάλαια του βιβλίου. Η αρχή έγινε με το τραγούδι ‘Τα παιδιά του Πειραιά’ σε πιάνο, προς τιμή της φιλοξενούσας πόλης, και του πρώτου κεφαλαίου, που παρουσιάστηκε αμέσως μετά με τίτλο ‘Ταξίδι’, που αναφέρεται σ΄ ένα ταξίδι άγνωστο, μαγικό για τις απέναντι ακτές, με αφετηρία την όμορφη ατμόσφαιρα της Πειραϊκής χερσονήσου.

3

Οι εικόνες, σύγχρονες και εποχής, η ανάλογη μουσική από το πιάνο, η μοναδική αφήγηση από την ηθοποιό Κλεοπάτρα Ροντήρη, ο κατάλληλος φωτισμός από προβολείς, οι ηθοποιοί και η πετυχημένη σκηνοθεσία της Κάτιας Ραμπαούνη καθώς και όλοι οι συντελεστές συνέβαλαν να ταξιδέψει η ‘Πνοή’ με την αύρα του Πειραιά και να παρασύρει στο ταξίδι της το επίλεκτο κοινό, που απόλαυσε ένα ψηφιδωτό εποχών, ιστορίας, τόπων, αισθημάτων, χαρακτήρων. Η ψήφος εμπιστοσύνης εκδηλώθηκε με θερμά χειροκροτήματα και επαινετικά σχόλια στους συντελεστές, που εργάστηκαν με μεράκι και στόχο ένα ποιοτικό θέαμα. Η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός των παρακολουθούντων εκφράστηκε με επιθυμία και ευχή να δουν το έργο στο θεατρικό σανίδι στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.
Οι σκηνές, που διαδραματίστηκαν, ήταν κατά σειρά οι εξής με βάση τα ομότιτλα κεφάλαια του μυθιστορήματος:
Σκηνή 1η Ταξίδι
Σκηνή 2η Δήμος και Φυντάν
Σκηνή 3η Επιβεβαίωση
Σκηνή 4η Κιτρινισμένα γράμματα
Σκηνή 5η Πεπρωμένο
Σκηνή 6η Αποκάλυψη
Σκηνή 7η Πνοή
Οι άνθρωποι, που ζωντάνεψαν αυτό το πρωτότυπο όσο και θαυμάσιο γλυπτό μνήμης και συναισθημάτων είναι:
Θεατρική επιμέλεια: Κάτια Ραμπαούνη
Πιάνο – Επεξεργασία Ήχων: Μιχάλης Τασσόπουλος
Επεξεργασία εικόνων: Γιώργος Πολυζωίδης
Τεχνική Επιμέλεια Ήχου και Εικόνας: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος
Φωτογραφικό Υλικό: Ολυμπία Ορνεράκη
Αφήγηση: Κλεοπάτρα Ροντήρη
Έπαιξαν: Γιάννης Λογοθέτης (Δήμος, εγγονός)
Κάτια Ραμπαούνη (Κλαίρη)
Το ταξίδι της ‘Πνοής’ με την αύρα του Πειραιά ήταν συναρπαστικό…

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

81  +    =  85