You are currently viewing Η Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων έκοψε τη πίτα της

Η Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων έκοψε τη πίτα της

poths1

Πλήρης η αίθουσα των Δυτικομακεδονικων σωματείων όπου στις 7 Φεβρουαρίου κόπηκε η βασιλόπιτα της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ. Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ.κ.Μεθοδιος Αλεξιου.

Και την  έκοψαν μαζί ο επίτιμος πρόεδρος κ., Πέτρος Τσιφουντουδης και ο πρόεδρος κ. ελευθέριος Χατζόπουλος. μεταξύ των παρισταμένων ήταν και ο πρόεδρος του Μακεδονικού αγώνα Ελλάδας-Αυστραλίας κ. Μιχαήλ Χρυσανθοπουλος.

poths2

Ο κ. Αθανάσιος Τρικούπης που ανέπτυξε το θέμα <<μουσικός πολιτισμός του θρακικού ελληνισμού στα μέσα του 19ου αρχές 20ου αιώνα >> καθήλωσε το κοινό με την αφηγηματικότητα του, το φωτογραφικό υλικό και με τα στοιχεία που παρουσίασε ανέδειξε μια άλλη σελίδα της αποσιωπημένης ιστορίας του θρακικού ελληνισμού. Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε οι προσπάθειες του για έρευνα και παρουσίαση να στέφονται πάντοτε από απόλυτη επιτυχία. Προσωπικότητες σαν του φίλτατου Αθανασίου Τρικούπη πρέπει να προβάλλονται και να αξιοποιούνται από τους πολιτιστικούς φορείς και όχι μόνον, για τη διάσωση και προβολή  της ιστορίας μας.

poths3

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. στον χαιρετισμό του επεσήμανε:
Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των συλλόγων μελών της ΠΟΘΣ αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι με τον ερχομό του καινούργιοι χρόνου ευχές ακούστηκαν έπο κάθε γωνιά ,απε σαπαν απε σακατ, απε σαπερα απε σαδοθε
σουρβα, σουρβα
γερο κορμι, γερο σταυρι
και του χρον γουλ γεροι

χέρια απλώθηκαν και η προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο ζωγραφίστηκε και πάλι στα πρόσωπα όλων. Όλοι κάνουν  τους υπολογισμούς τους και όλοι προγραμματίζουν. Η Π.Ο.Θ.Σ. έκανε κι αυτή τις δικές της ευχές και προγραμματισμούς και ζήτησε από τον καινούργιο χρόνο να την οπλίσει με δύναμη, με περισσότερη  γνώση, υπομονή, και ευελιξία ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει το παρελθόν, να διδαχτεί  μέσα από τα λήθη της για να μπορέσει να χαράξει μια πορεία ακόμα πιο δυναμική και να περάσει το μήνυμα της ενότητας στο θρακικό ελληνισμό ,επισημαίνοντας ότι κανένας μας δεν περισσεύει και ότι για τη Θράκη αξίζει και πρέπει να κάνουμε πολλά η να κάνουμε σχεδόν τα πάντα. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη  φορά . πρέπει να δοθεί η μάχη για τις πολιτισμικές αξίες, τα ηθη, τα έθιμα για τη διατήρηση  της παράδοσης. Η λαογραφία μας δεν μπόρει να είναι απλά ένας μύθος, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να είναι λόγος και ερμηνεία , να συνδέει  τη μια εποχή με την άλλη, δείχνοντας έτσι τη συνέχεια της Ζώης  του θρακικού ελληνισμού. Μόνο  έτσι μπορούν να λάμψουν οι ρίζες και ο πολιτισμός μας, σε μια εποχή που οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη δεν λογαριάζουν ούτε έθιμα, ούτε τις συναισθηματικές άξιες που έχει μια φυλή με τον τόπο της και δεν διστάζουν να αποδεκατίσουν ολόκληρα έθνη. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε στην ισοπέδωση και την ομοιομορφία. Το χρωστάμε στον κόσμο μας, στον κόσμο μας που έφυγε αλλά δεν ξεχάστηκε.
Η παρουσία σας αγαπητά μας μέλη και αγαπητοί μας φίλοι, μας ενισχύει και μας δίνει τη δύναμη εκείνη που είναι αναγκαία για να συνεχίζουμε ώστε να ήμαστε χρήσιμοι και όχι άπλα ευχάριστοι.
Τέλος τόσο εγώ προσωπικά όσο και τα μελή  του Δ.Σ. σας ευχόμαστε από τα βάθη της καρδίας μας
ΓΕΡΟΣΥΝΗ – ΚΑΛΟΣΥΝΗ – ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΠΕΡΕΚΕΤΙΑ
και στέλνουμε τα δέοντα σε όσους δεν μπόρεσαν να είναι σήμερα μαζί μας.

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Πρόεδρος.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  81  =  91