Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) τίμησε τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

«90 χρόνια από τη φονική καταιγίδα που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορική πορεία του Νεότερου Ελληνισμού, βρισκόμαστε εδώ, στην αίθουσα της Αδελφότητας Προκοπιέων Μακεδονίας-Θράκης, «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος», στη Θεσσαλονίκη, για να αποτίσουμε, μέσα από  μια εκδήλωση λόγου τον ελάχιστο φόρο τιμής στις στρατιές των σφαγιασμένων και των εκτοπισθέντων, στα αθώα θύματα του «πιο διαβολικού σχεδίου που όμοιό του δεν είχε στοιχειώσει ποτέ τη φαντασία του ανθρώπου», όπως εύστοχα έχει γραφτεί. Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος  αποδεικνύει με τις δράσεις της, με τη δυναμική παρουσία της σε όλη την Ελλάδα, πως η ιστορική μνήμη παραμένει ολοζώντανη. Και δίνει απόψε το βήμα σε τέσσερις διακεκριμένους επιστήμονες, προσηλωμένους στην ιστορική έρευνα, και στη συστηματική αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας».

Με τα λόγια αυτά ο δημοσιογράφος Σταύρος Οραήλογλου, άνοιξε την εκδήλωση που οργάνωσε η ΟΠΣΕ το απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου στη φιλόξενη αίθουσα της Αδελφότητας Προκοπιέων, η θαυμάσια δίφωνη χορωδία της οποίας είχε προηγουμένως «ζεστάνει» την ατμόσφαιρα αποδίδοντας τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί του νέου προέδρου της ΟΠΣΕ, του υφυπουργού αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, του αντιδημάρχου Αμπελοκήπων Μ. Ιωαννίδη  και διαβάσθηκαν μηνύματα του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου και του υφυπουργού ενέργειας Σταύρου Καλαφάτη.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Ιντζεσίλογλου. Ο καθηγητής της Ιστορίας του Ελληνισμού στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ Αθανάσιος Καραθανάσης, ο λέκτορας της Νομικής Σχολής Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και ο ιστορικός Χάρης Τσιρκινίδης, αξιωματικός ε.α.

Τέσσερις προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης που δεν συμβιβάζονται, δεν «συνωστίζονται», αρνούνται την επιχειρούμενη εθνική αμνησία που προσπαθεί να μας επιβληθεί, προσδοκούν δικαίωση, περιμένουν υπομονετικά την ευλογημένη ώρα, που όπως γράφει ο Ελύτης, «τα όνειρα θα λάβουν εκδίκηση».

Τις εισηγήσεις των ομιλητών παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  73  =  76