Tekirdağ λέγεται σήμερα η πόλη της πάλαι ποτέ Ραιδεστού στην Ανατολική Θράκη, που οι ρίζες της ίδρυσής της φθάνουν στον 6ο π.Χ. αιώνα και στην αποικία των Σαμίων στην ακτή αυτή της Προποντίδας, με το όνομα Βυσάνθη. Η Ραιδεστός μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ακολούθησε την κακή τύχη ολόκληρης της Ανατολικής Θράκης και οι Έλληνες κάτοικοί της έζησαν τη θλιβερή μοίρα της προσφυγιάς.
Σήμερα, στο Tekirdağ δεν υπάρχουν πια ίχνη ούτε από τους Σάμιους ούτε από τους Αθηναίους άποικους που εγκαταστάθηκαν μετά στη Βισάνθη. Μόνο τα ευρήματα των ανασκαφών, βαθειά στη θρακική γη, επιμένουν να αποδεικνύουν την ελληνικότητά της. Κανένα από τα βυζαντινά μέγαρα και τις εκκλησίες που κτίστηκαν κατά τη μακραίωνη περίοδο του χριστιανισμού δεν υπάρχει. Μόνο μερικά κομμάτια από σκαλισμένο λευκό μάρμαρο στο τοπικό μουσείο είναι οι μάρτυρες της ιστορίας του όπως και τα σχολεία στους λόφους. Αντιπροσωπευτικά νεοκλασικά πέτρινα κτήρια τα «Θεοδωρίδεια» και το «Γεωργιάδειο» χρησιμοποιούνται ακόμη ως σχολεία αλλά χωρίς την ελληνική τους ταυτότητα που αφαιρέθηκε από τους νέους ιδιοκτήτες με τεχνικές επεμβάσεις στις ιδρυτικές επιγραφές των εισόδων τους.
Κάποια από τα χαρακτηριστικά ξύλινα αρχοντικά των Ρωμιών που έζησαν και μεγαλούργησαν στο εμπορικό αυτό λιμάνι της Προποντίδας μέχρι το 1922 μένουν ακόμη όρθια, έτσι όπως τα άφησαν πίσω τους οι Ραιδεστινοί στα στενά δρομάκια με τα καλντερίμια, σαν δείγματα από την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ανατολικής Θράκης και την αρχοντιά των ανθρώπων της. Ανάμεσά τους, εκεί στο Φραγκομαχαλά και η οικία Μαυρίδη, χτισμένη το 1908 από τον παππού του κ. Δημήτριου Μαυρίδη, συγγραφέα του βιβλίου με τον τίτλο: ‘’Από την Κωνσταντινούπολη στη Ραιδεστό’’ και υπότιτλο: ‘’Σε αναζήτηση της νεοελληνικής ταυτότητας’’, Θράκη 2003, καθώς και διαχειριστή της αξιόλογης σελίδας του facebook ‘’Φωτογραφίες από τη Μικρασιατική εκστρατεία’’.
Σήμερα στην οικία Μαυρίδη (φωτ. 1), ιδιοκτησίας του Δήμου της κεντρικής περιοχής του Tekirdag, πρόκειται μετά από τις εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου να ιδρυθεί το φωτογραφικό μουσείο της πόλης με τη μεγάλη συμβολή του κ. Δημήτριου Μαυρίδη και της πλούσιας φωτογραφικής συλλογής των 1500 φωτογραφιών της Ραιδεστού από το 1860 μέχρι σήμερα. 94 χρόνια μετά ο κ. Δημήτριος Μαυρίδης γεφυρώνει έτσι την ιστορία της πάλαι ποτέ Ρεδαιστού με το σημερινό Tekirdağ με τη γενναιόδωρη αυτή απόφαση συνεργασίας στα πλαίσια της οποίας ο Δήμος θα εκδώσει στην τούρκικη και αγγλική γλώσσα το βιβλίο του. Μετά και την υπογραφή της συμφωνίας αυτής (φωτ.2) με το δήμαρχο κ. Ekrem Eşkinat ο κ. Μαυρίδης δηλώνει: «Είμαι ευτυχής γιατί κατά κάποιο τρόπο ρίχνω μια γέφυρα και επανακτώ το οικογενειακό μου σπίτι».
ΜΜ