Σμάρω Στεφανίδου – Η σπουδαία Μικρασιάτισσα Ηθοποιός

You are currently viewing Σμάρω Στεφανίδου – Η σπουδαία Μικρασιάτισσα Ηθοποιός

Η ηθοποιός Σμάρω Στεφανίδου, ήταν μικρασιατικής καταγωγής από τους γονείς και τους παππούδες της από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1913 και από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την κλίση της στο θέατρο.

Η αρχή της καριέρας της

Η Στεφανίδου σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, κρυφά από τους γονείς της, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στην ιδέα να γίνει ηθοποιός. Μετά την αποφοίτησή της, το 1937, ξεκίνησε να εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο, όπου παρέμεινε για τα επόμενα 15 χρόνια.

Στο Εθνικό Θέατρο, η Στεφανίδου ερμήνευσε μια μεγάλη γκάμα ρόλων, από κλασικούς μέχρι σύγχρονους. Ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη σε κωμικούς ρόλους, όπως η Μαρία στο έργο “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” του Νίκου Καζαντζάκη, η Κυριακούλα στο έργο “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και η θεία Σεραφίνα στο έργο “Ο θείος Βάνιας” του Άντον Τσέχοφ.

Σμάρω-Στεφανίδου-2

Η καριέρα της στον κινηματογράφο

Η Στεφανίδου έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1951 στην ταινία “Τέσσερα σκαλοπάτια” του Αλέκου Σακελλάριου. Ακολούθησαν πολλές άλλες επιτυχημένες ταινίες, όπως “Η κυρά μας η μαμή” (1956), “Μανταλένα” (1960), “Αλοίμονο στους νέους” (1962), “Ο τρελός τα ‘χει 400” (1964), “Ο χιτώνας” (1964) και “Μια γυναίκα στην άμμο” (1965).

Στον κινηματογράφο, η Στεφανίδου ερμήνευσε κυρίως κωμικούς ρόλους, οι οποίοι της έδωσαν την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο της για το χιουμορ και την αυτοσαρκασμό. Ωστόσο, απέδειξε ότι μπορούσε να αντεπεξέλθει και σε πιο απαιτητικούς ρόλους, όπως η μητέρα του Χριστού στην ταινία “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” (1957).

Η Στεφανίδου ήταν μια χαρισματική ηθοποιός με πλούσιο υποκριτικό ρεπερτόριο. Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα γνωστή για τη χαρακτηριστική φωνή της, η οποία ήταν εμποτισμένη με τις μουσικές και γλωσσικές επιρροές της Μικράς Ασίας.

Η φωνή της Στεφανίδου ήταν ένα από τα στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίζει από τις άλλες Ελληνίδες ηθοποιούς της εποχής της. Η ιδιαίτερη χροιά της και η άρτια χρήση της δημοτικής γλώσσας την έκαναν να ακούγεται αυθεντική και οικεία στο κοινό.

Η υστεροφημία της

Η Σμάρω Στεφανίδου πέθανε το 2010 σε ηλικία 97 ετών. Η απώλειά της αποτέλεσε μεγάλη απώλεια για το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η Στεφανίδου θεωρείται μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς του 20ού αιώνα. Η καριέρα της διήρκεσε πάνω από 60 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άφησε το στίγμα της στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η Σμάρω Στεφανίδου ήταν μια ηθοποιός με πλούσιο ταλέντο και προσωπικότητα. Η φωνή της, η υποκριτική της δεινότητα και η αγάπη της για το θέατρο και το ραδιόφωνο την έκαναν να αγαπηθεί από το κοινό και να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή.

Η Σμάρω Στεφανίδου και η Δεσποινίς ετών 39

Η Σμάρω Στεφανίδου και η Δεσποινίς ετών 39

Η Σμάρω Στεφανίδου ερμήνευσε έναν από τους πιο εμβληματικούς ρόλους της καριέρας της στην ταινία “Δεσποινίς ετών 39” του Αλέκου Σακελλάριου. Στην ταινία, η Στεφανίδου υποδύεται την Χρυσάνθη, μια 39χρονη γυναίκα που εξακολουθεί να είναι ανύπαντρη. Ο αδερφός της, ο Τηλέμαχος (Βασίλης Λογοθετίδης), προσπαθεί να την παντρέψει, αλλά η Χρυσάνθη δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τον τρόπο ζωής της.

Η ερμηνεία της Σμάρω Στεφανίδου στην ταινία ήταν άκρως επιτυχημένη. Η ηθοποιός κατάφερε να αποδώσει με ρεαλισμό και χιούμορ την αγωνία της Χρυσάνθης να βρει τον έρωτα, αλλά και την προσκόλλησή της στην ανεξαρτησία της.

Η ταινία “Δεσποινίς ετών 39” κυκλοφόρησε το 1954 και έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η ερμηνεία της Σμάρω Στεφανίδου στην ταινία την καθιέρωσε ως μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες κωμικές ηθοποιούς.