You are currently viewing Η Μικρά Ασία της καρδιάς μας. Tριήμερο εκδηλώσεων μνήμης στη Βούλα

Η Μικρά Ασία της καρδιάς μας. Tριήμερο εκδηλώσεων μνήμης στη Βούλα

Tριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για το Μικρασιατικό Ελληνισμό με τίτλο, «Η Μικρά Ασία της καρδιάς μας» διοργανώνει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου (ΟΑΠΠΑ), για τρίτη συνεχή χρονιά στις 8 9 & 10 Σεπτεμβρίου,  στην Πλατεία Ιμίων της Βούλας.

Το τριήμερο θα περιλαμβάνει ιστορικά αφιερώματα, θεατρικά δρώμενα, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και Αρχείου της ΕΡΤ, , εισηγήσεις και αφηγήσεις σχετικές με το προσφυγικό ζήτημα,συναυλίες , χορευτικά δρώμενα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τη μεγάλη συναυλία με τη Γλυκερία, με τίτλο, “ Σμυρνέϊκο Μινόρε” .Μαζί της η διάσημη τουρκάλα τραγουδίστρια DILEK KOÇ  και μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών.

 

Η Γλυκερία και η παρέα της επί σκηνής  θα μας ταξιδεύψουν με μοναδικές ερμηνείες και ethnic διάθεση, στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής. Από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας και τα καφέ-αμάν έως την Αγιά Σοφιά, μεταφέροντας μας τη μουσική ατμόσφαιρα από τις ελληνο-αρμενικές γειτονιές, πριν από τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922.


Παράλληλα κατά τη διάρκεια του του τριημέρου θα λειτουργεί έκθεση λαογραφικού περιεχομένου με τίτλο « Κειμήλια- Μαρτυρίες- Μνήμες”,  με την επιμέλεια, υλοποίηση του κου Στ. Χστζηστεφάνου.

Στα εγκαίνια της  έκθεσης θα  γίνει  η παρουσίαση του βιβλίου, της Eιρήνης Βεκρή, “Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες  να αννθίσουν”,εκδ.ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ

Η έκθεση θα λειτουργεί στην Πνευματική Εστία (Ζεφύρου 2)

Ώρες   10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00. 

Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη…

Χορηγοί Επικοινωνίας:     ΕΡΤ,   Πρώτο Πρόγραμμα, Δίκτυο Μικρασιάτης.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  ΜΝΗΜΗΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

8 9 & 10 Σεπτεμβρίου 2017

Πλατεία Ιμίων – Κεντρική πλατεία Βούλας  Δημοτικός χώρος (έναντι  Ι. Ν. Αγ.Ιωάννη)

8/9 Ημέρα Μνήμης – Αφιέρωμα στις Αλησμόνητες Πατρίδες

 ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ  20:30

 • Ιστορικό λογοτεχνικό οπτικοποιημένο αφιέρωμα.
 • Θεατρικό  δρώμενο από το  εργαστήρι Κύκλος Αμαρύνθου Ευβοίας,  με τίτλο
  «Η ιστορία ενός αιχμαλώτου» ,του Στρατή Δούκα.
  Δραματικές  διηγήσεις  όσων  δεν μπόρεσαν να διαφύγουν έγκαιρα από τη
  Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, σε σκηνοθεσία Μιλτιάδη Παπανάγνου.
  Ηθοποιοί  Αντώνης Λαζάρου, Δημήτρης Μουσελίμης  και η νεαρή ηθοποιός
  Βάσια Κακόγιαννη.
  Σκηνογραφία, κοστούμια, μακιγιάζ: Θ. Ε. Κύκλος Μουσική επιλογή: Μάντω Μπόικου

 • Εισήγηση του Λουκά Χριστοδούλου,προέδρου Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ), με θέμα, “Η άφιξη των προσφύγων, στην Αττική”.

 

 • Προβολή από το ιστορικό- οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ

 

 • Αφήγηση καταγεγραμμένων μαρτυριών και λογοτεχνικών αποσπασμάτων από τον Τάκη Χρυσικάκο
 • Μουσικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, με σκοπούς και τραγούδια από τη Σμύρνη    έως την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη,  με την Καίτη Κουλλιά, τον Χρήστο Τσιαμούλη και τον Κυριάκο Γκουβέντα. Συμμετέχουν  ο πολιτιστικός σύλλογος γυναικών, “Απολλωνία” και ο  Επιμορφωτικός Σύλλογος  Βάρης. 

 

 

9/9 Συναυλία με τη Γλυκερία, με τίτλο, “ Σμυρνέϊκο Μινόρε”. Μαζί της η DILEK KOÇ  και ο Βασίλης Προδρόμου

 ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ  21:00

Η Γλυκερία και η παρέα της επί σκηνής μας ταξιδεύουν με μοναδικές ερμηνείες και ethnic διάθεση, στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής. Από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας και τα καφέ-αμάν έως την Αγιά Σοφιά, μεταφέροντας μας τη μουσική ατμόσφαιρα από τις ελληνο-αρμενικές γειτονιές, πριν από τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922.
Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Στέλιος Φωτιάδης

 

10/9   Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα τηςΜικρασιατικής καταστροφής, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γλυφάδος κ.κ. Παύλου και κατάθεση στεφάνων, στο “μνημείο της Ιωνίας”.

 

8,9, 10 /9 Παράλληλη εκδήλωση

Έκθεση λαογραφικού περιεχομένου με τίτλο « Κειμήλια- Μαρτυρίες- Μνήμες”,  με την επιμέλεια, υλοποίηση του κου Στ. Χστζηστεφάνου.

Στα εγκαίνια της  έκθεσης θα  γίνει  η παρουσίαση του βιβλίου, της Eιρήνης Βεκρή, “Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες  να αννθίσουν”,εκδ. Αστάρτη. Το βιβλίο θα προλογίσουν οι Λουκάς Χριστοδούλου και Μαριάννα Μαυραγάννη.

Η έκθεση θα λειτουργεί στην  Πνευματική Εστία (Αγ. Ιωάννη 3)

Ώρες   10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  1  =