Η Μικρά Ασία μέσα από τη ζωή και το έργο του Κλεμάν Λεπίδη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων,

σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τη διάλεξη

της καθηγήτριας  Γαλλικής Φιλολογίας,

διδάσκουσας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,

κ. Αικατερίνης Σπυροπούλου

με θέμα: «Η Μικρά Ασία μέσα από τη ζωή και το έργο

του Κλεμάν Λεπίδη».

Η διάλεξη  γίνεται στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών

«Πνευματικοί άνθρωποι της μικρασιατικής διασποράς»

Η εκδήλωση θα γίνει στη Βιβλιοθήκη της Ενώσεως  Σμυρναίων

(οδός  Καρύτση 3, Αθήνα) τη Δευτέρα  5 Μαρτίου 2012, ώρα 19.00.

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γεν. Γραμματέας

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ                                  ΝΙΚΟΣ ΒΙΚΕΤΟΣ

« Ενώ δεν μιλώ την ελληνική γλώσσα,
ο πατέρας μου μού έμαθε να σκέφτομαι ελληνικά.

Κουβαλώ μέσα μου μία ολόκληρη κληρονομιά ».

ΚΛΕΜΑΝ ΛΕΠΙΔΗΣ

Γιος μετανάστη, με πατέρα ανυπότακτο του οθωμανικού στρατού ο οποίος έφυγε λίγα χρόνια πριν από τη Μεγάλη Καταστροφή του 22, ο Κλεμάν Λεπίδης γεννήθηκε στο  Παρίσι το 1920, στη συνοικία Μπελβίλ, τη « μητρόπολη στρατηγών και γιγάντων του παπουτσιού από τη Μικρά Ασία ».

Γράφει  στη γαλλική γλώσσα μην έχοντας  ποτέ γνωρίσει την ελληνική, την  πατρική γλώσσα. Ωστόσο, σημαντικό  μέρος του έργου του αναφέρεται στην ελληνική πραγματικότητα και τα μυθιστορήματά του εκτυλίσσονται  στο Αιγαίο, στη Μακεδονία, στην Κύπρο, στη Μικρά Ασία.

Η ταυτότητα  των ηρώων του είναι βαθιά ριζωμένη στη γη των προγόνων τους και οι οποίοι δεν παύουν στιγμή να αγωνίζονται για την πατρίδα.

Aν και ο συγγραφέας δεν έχει παιδικές αναμνήσεις και εμπειρίες από την Ελλάδα ή τη Μικρά Ασία, αντλεί το μυθιστορηματικό του υλικό από τις ιστορίες που είχε ακούσει μικρός από τον πατέρα του αλλά και από τα ταξίδια του στην Ελλάδα.

Ο Λεπίδης συντηρεί μνήμη εκπατρισμένη, απομακρυσμένη από τις ρίζες, παραλλαγμένη μέσα από το φίλτρο ξένων πολιτισμικών στοιχείων.

Η διάλεξη  της κ. Αικατερίνης Σπυροπούλου θα επικεντρωθεί στη ζωή του Λεπίδη αλλά και στο πώς η μυθοπλασία, ως κατασκευή φανταστικού πολιτισμικού χώρου, συμβάλλει στην αναζήτηση ταυτότητας αναδεικνύοντας, με κριτικό τρόπο, τη σχέση του συγγραφέα με την ιστορία και τις ρίζες του.

Αικατερίνη  ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΟΥΔΕΣ

2002-2006: Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στο πανεπιστήμιο Paris13-Nord, στο εργαστήριο CENEL (Centre de Nouveaux Espaces Littéraires) με τίτλο

«Les métamorphoses identitaires identitaires de Clément Lépidis».

2001-2002: Μεταπτυχιακές σπουδές στο Εργαστήριο « Etudes francophones littéraires et compareés» του Πανεπιστημίου Paris13-Villetaneuse, με τίτλο «La littérature grecque francophone à travers les trois vagues d’exil à destination vers Paris».

1996-2000: Πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας στην Ελληνογαλλική Σχολή  « ΚΑΛΑΜΑΡΙ », Θεσσαλονίκη.

Διδάσκουσα Γαλλικής Γλώσσας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών ως Εξωτερική συνεργάτης του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).

[mappress mapid=”44″]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  32  =  36