Ήταν λίγο πριν το μεσημεριανό της 13ης Σεπτεμβρίου 1922. Η δεσποινίς Minnie Mills κοσμήτορας του Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων στην Σμύρνη, κοίταξε έξω από το παράθυρο του γραφείου της και σοκαρίστηκε από το θέαμα που αντίκρυσε.
«Είδα με τα μάτια μου έναν Τούρκο αξιωματικό να εισέρχεται σε ένα σπίτι με μικρούς τενεκέδες βενζίνη» αργότερα έγραψε «Δευτερόλεπτα αργότερα, το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες» Η Minnie Mills ανησύχησε περισσότερο όταν και τα γειτονικά σπίτια έπιασαν φωτιά. Καθώς η φωτιά μεταδιδόταν από κτίριο σε κτίριο, οι φλόγες άρχισαν να ζυγώνουν και το Αμερικανικό Κολέγιο.
Η Minnie Mills κοίταξε έξω από το παράθυρο και αντίκρυσε σκηνές βίας. Ο άτακτος στρατός των Τούρκων επέδραμε στον Αρμένικο μαχαλά και δολοφονούσε τους κατοίκους. « Είδαμε πολλοί να σκοτώνονται ομοίως μπροστά στα παράθυρά μας και μπροστά στο κατώφλι του Ινστιτούτου. Τα πτώματα κείτονταν στους δρόμους για μία, δύο ημέρες και συχνά ήταν ακρωτηριασμένα.» Σε κάθε γωνία έβλεπε «ακρωτηριασμένα πτώματα και οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από άγριους Τσέτες (άτακτο τουρκικό στρατό) φορτωμένους με λάφυρα … Επίσης παρατήρησε μικρές φωτιές να ξεσπούν στα κοντινά σπίτια. Επειδή φοβόταν για την ασφάλεια του Κολεγίου, ζήτησε από τους Τούρκους πυροσβέστες να προστατεύσουν τα κτίρια. «αλλά εκείνοι αρνήθηκαν».
Στις 13 Σεπτεμβρίου, η πυρκαγιά πήρε μία παράξενη τροπή. «Είδα έναν Τούρκο αξιωματικό ένστολο να βγαίνει από ένα σπίτι, κρατώντας τενεκέδες με πετρέλαιο τους οποίους τοποθέτησε στις εξωτερικές σκάλες ενός άλλου σπιτιού.» Με ραγδαία διαδοχή, το ένα σπίτι μετά το άλλο τυλίχθηκαν στις φλόγες.
Το πρωταρχικό καθήκον της δεσποινίδος Minnie Mills ήταν να προστατεύσει το Κολέγιο. Έδωσε οδηγίες στους πρόσφυγες να ψεκάσουν τις σκεπές και τους τοίχους με νερό. Αλλά εξαναγκάσθηκαν να σταματήσουν όταν οι Τούρκοι στρατιώτες στους δρόμους απειλούσαν να τους σκοτώσουν εάν συνέχιζαν.
”Η άγρια σφαγή από τους στρατιώτες κα αξιωματικούς του τακτικού τουρκικού στρατού ήταν μία από τις πιο εξευτελιστικές περιστάσεις της σύγχρονης Ιστορίας έγραψε η Δεσποινίς Minnie Mills.
Minnie Mills: Μια γυναίκα που άφησε το σημάδι της στην ελληνική εκπαίδευση
Η δεσποινίς Minnie Mills υπηρέτησε ως κοσμήτορας του Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων στη Σμύρνη από το 1902 έως το 1914. Υπήρξε μια δυναμική ηγέτις που εργάστηκε για να βελτιώσει την εκπαίδευση των γυναικών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η δεσποινίς Mills γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1842 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Μετακόμισε στην Ελλάδα το 1866 και παντρεύτηκε τον Έλληνα διπλωμάτη Στέφανο Μιλτιάδη. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, αλλά ο σύζυγος της δεσποινίδος Mills πέθανε το 1890.
Η δεσποινίς Mills άρχισε να εργάζεται ως δασκάλα στο Βρετανικό Σχολείο Αθηνών το 1870. Σύντομα έγινε γνωστή για τις καινοτόμες εκπαιδευτικές της μεθόδους και για το πάθος της για τη μάθηση. Το 1874, ίδρυσε το δικό της σχολείο, το Σχολείο της Δεσποινίδος Mills, το οποίο απέκτησε γρήγορα μεγάλη φήμη.
Το 1902, η δεσποινίς Mills διορίστηκε κοσμήτορας του Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων στη Σμύρνη. Το κολέγιο ήταν ένα από τα λίγα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που παρείχε τριτοβάθμια εκπαίδευση στις γυναίκες. Η δεσποινίς Mills εργάστηκε σκληρά για να βελτιώσει το κολέγιο και να το καταστήσει ένα κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως κοσμήτορα, η δεσποινίς Mills αύξησε τον αριθμό των φοιτητών και των προγραμμάτων σπουδών του κολεγίου. Ίδρυσε επίσης ένα νέο οικοτροφείο για να φιλοξενήσει τις φοιτήτριες από την επαρχία.
Η δεσποινίς Mills ήταν επίσης μια δυναμική υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των γυναικών. Πίστευε ότι όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους ή την κοινωνική τους τάξη, πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Η δεσποινίς Mills αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σμύρνη το 1914, μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια με τη μικρασιατική καταστροφή το 1922. Πέθανε στο Λονδίνο το 1934.
Η επιρροή της δεσποινίδος Mills στην εκπαίδευση των γυναικών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν τεράστια. Το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων στη Σμύρνη συνέχισε να είναι ένα σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για τις γυναίκες στην Τουρκία μέχρι το κλείσιμο του το 1982.
Μikrasiatis