Η κρίση στην Τουρκία αγγίζει τον Ερντογάν

 

erdogan

Η κρίση στην Τουρκία αγγίζει πλέον τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Ερντογάν θα πρέπει να παραιτηθεί. Βολές μεγατόνων εναντίον του πρωθυπουργού της Τουρκίας από τον υπουργό Περιβάλλοντος ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, όπως ο ίδιος με δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί.

Ειδικότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το υπουργικό και το βουλευτικό αξίωμα υποστηρίζοντας ότι «τα πολεοδομικά σχέδια,που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα, έγιναν με οδηγίες του πρωθυπουργού».

Η παραίτηση του Μπαϊρακτάρ ήταν πιο ηχηρή από την παραίτηση των υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών αφού εμπλέκει άμεσα τον πρωθυπουργό Ερντογάν.

Στη δήλωση που έκανε, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με όποιον υπουργό θέλει. Αλλά δεν δέχομαι να μου ασκείται πίεση με την προτροπή: “παραιτηθείτε εξαιτίας της επιχείρησης η οποία περιλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς και προβείτε στην ανακοίνωση που θα με ανακουφίσει”»,πράγμα με το οποίο, ο Μπαϊρακτάρ δηλώνει ουσιαστικά ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί.

Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης ότι «δεν δέχομαι την πίεση διότι μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν, μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού» και τόνισε:

«Ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό».’Αλλη σημαντική εξέλιξη σήμερα ήταν η παραίτηση του βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν.

Είναι ο τρίτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τότε που εμφανίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Στις 30 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ και στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, ο πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ.

Προς το παρόν δεν έχει παραιτηθεί ο τέταρτος υπουργός που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς, ο υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς.

Εκκρεμεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αφού πέρα από τις σημερινές παραιτήσεις, υπάρχουν και τρία μέλη του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου που ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

imerisia.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *