You are currently viewing Η κεντρική εκδήλωση μνήμης για την 102ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η κεντρική εκδήλωση μνήμης για την 102ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

poreia
Με πολιτική εκδήλωση, πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι, η κεντρική εκδήλωση μνήμης
για την 102ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.
 
Η φετινή εκδήλωση σηματοδοτήθηκε από την 30η Επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1987.
 
 Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 και ώρα 11:30 π.μ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Παλλάς, η κεντρική πολιτική
εκδήλωση μνήμης για την 102ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. Η
φετινή εκδήλωση σηματοδοτήθηκε από την 30 η Επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1987.
papadim
 
Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, εκφώνησε ο κ.
Σταύρος Αμπαριάν, ο οποίος αναφέρθηκε στο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του
Αρμενικού λαού τονίζοντας πως «… δυο συγκρίσεις αποτυπώνουν την κλίμακα της
εκκαθάρισης. Α) Το 1914 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο αρμενικός πληθυσμός ήταν σχεδόν 2 εκατομμύρια, σε σύνολο 16-20 εκατομμυρίων κατοίκων. Σήμερα στην Τουρκία έχουν απομείνει μόνον 60,000 αρμένιοι. Β) Από τις 2500 αρμενικές εκκλησίες και τα 450 αρμενικά μοναστήρια, σώζονται σήμερα μόνον 40 εκκλησίες…». Ο κ. Αμπαριάν αναφέρθηκε στο θέμα της υπενθύμισης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Λαού, τονίζοντας πως αποκαλύπτει ορισμένα πράγματα σχετικά με τους ζωντανούς και ρίχνει φως στο σύγχρονο πολιτισμό και ορισμένες από τις αποτυχίες του.
Έναν πολιτισμό που όχι μόνον δεν απέδωσε δικαιοσύνη στα θύματα, αλλά ανέχθηκε έναν αιώνα άρνησης του εγκλήματος από την Τουρκία. «Αυτή η έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο οδήγησε και σε άλλες γενοκτονίες, όπως των Ασσυρίων, των Ελλήνων του
Πόντου και της Ιωνίας, το Ολοκαύτωμα του εβραϊκού λαού και «μη αποδεκτών ομάδων», όπως τσιγγάνων, ομοφυλόφιλων, κομμουνιστών, αναπήρων, της Γενοκτονίας του Νταρφούρ, των Καμποτζιανών και Τούτσι».
amanatidis
Στην εκδήλωση την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο
Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης. Ο Υπουργός καταδίκασε το αποτρόπαιο
έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τονίζοντας πως «χρέος όλων μας δεν είναι μόνο να
θυμόμαστε, αλλά και να αναλαμβάνουμε όλες εκείνες τις δράσεις, έτσι ώστε να μην
επιτρέψουμε την εμφάνιση ανάλογων φαινομένων στις κοινωνίες».
Ο κ. Αμανατίδης υπενθύμισε πως το 2019 θα είναι τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και μνημόνευσε την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας, για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τονίζοντας και τη δική του παρουσία στο διήμερο εκδηλώσεων μνήμης. Τέλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κοτζιά στην Αρμενία, και σε όλες τις κοινές διεργασίες των δυο χωρών, που ενδυναμώνουν σταθερά το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Προέδρου κ. Βούτση, και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Αρμενίας κ. Σταματάκη Ελένη, η οποία αναφέρθηκε στα δικαίωματα των λαών να ζουν ελεύθερα στις χώρες τους, ειρηνικά και να απολαμβάνουν την ευημερία που τους προσφέρει η ζωή.
dourou
 
Τον χαιρετισμό της Περιφέρειας Αττικής, απηύθυνε η Περιφερειάρχης Ατικής, κα. Ρένα
Δούρου η οποία τόνισε πως απευθύνεται στους παρευρισκομένους, όχι μόνον ως εκπρόσωπος της συνδιοργανώτριας αρχής της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά ως Ελληνίδα Ευρωπαία πολίτις. «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις αφορούν τη μεταλαμπάδευση της γνώσης, για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά η φρικαλεότητα. Ισχυρίζομαι ότι η μεταλαμπάδευση της γνώσης, σε συνδυασμό με την ανάληψη εκείνων των πρωτοβουλιών, εκείνων των πολιτικών αποφάσεων, που στοχεύουν, όχι στη λήθη και την άγνοια, αλλά το διάλογο και την επικοινωνία, αποτελεί σήμερα, 102 χρόνια μετά, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση του αύριο.
Γιατί οι βάσεις για το αύριο μπαίνουν μέσα από τη μνήμη και όχι από την παραχάραξή της».
Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας
κ. Φατέι Τσαρτσογλιάν.
poreia2
Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αρμέν Ατζεμιάν.
Στο ειδικό αφιέρωμα για τα 30 χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 1987, παρουσιάσθηκε αναμνηστικό βίντεο, από τις
ιστορικές στιγμές στο Στρασβούργο, την ψηφοφορία και το πλήθος του συγκινημένου κόσμου, καθώς και στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις και διεκδικήσεις των Αρμενίων, σε όλο τον κόσμο.
Ως κεντρικός ομιλήτης της εκδήλωσης ήταν προσκεκλημένος ο Αντιπρόεδρος του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο ομιλητής τόνισε πως «Ένας πολύ μεγάλος αριθμός κρατών έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και πολλοί δήμοι, περιφέρειες και πολιτείες των χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το ελληνικό κράτος, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αναγνώρισε μέσω της Βουλής των Ελλήνων την Γενοκτονία των Αρμενίων τον Απρίλιο του 1996, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια δεκαετία σχεδόν νωρίτερα, το 1987, είχε υιοθετήσει ψήφισμα που καλούσε σε πολιτική επίλυση του αρμενικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας εκ νέου το 2015 την γενοκτονία και καλώντας το τουρκικό κράτος να πράξει ανάλογα.
Είναι σχεδόν απίθανο η Τουρκία, ειδικά με την παρούσα πολιτική ηγεσία, να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων. Η «νευρικότητα», η εμπρηστική ρητορική και αυταρχική στροφή της τουρκικής κυβέρνησης, το «κυνήγι μαγισσών» της κυβέρνησης και του Προέδρου Ερντογάν, που κορυφώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για βελτίωση του κλίματος και ενδυνάμωση του διαλόγου.
Παρόλα αυτά, ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οφείλω να τονίσω πως οι
προσπάθειες που καταβάλλουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι διαρκείς, κινούμενες προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων και της ενίσχυσης του διαλόγου, με τελικό στόχο η τουρκική κοινωνία -κυρίως- να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει τη σημασία τέτοιων κομβικών γεγονότων στην ιστορία της χώρας, να συμφιλιωθεί με εγκλήματα του παρελθόντος, και να προχωρήσει σε ένα καλύτερο αύριο, μακριά από συγκρούσεις και τυφλούς εθνικισμούς».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος
Κακλαμάνης, εκ μέρους του Προέδρου της Ν.Δ ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος,
ο τέως Υπουργός και τέως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αρμενίας-Ελλάδας Φώτης Κουβέλης, ο βουλευτής της Ν.Δ Θεόδωρος Φορτσάκης, εκπρόσωποι των Υπουργείων  Εξωτερικών και Αμύνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης,

εκπρόσωποι κομμάτων και αρχηγοί πολιτικών νεολαιών, ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ Συνταγματάρχης Νίκος Δελατόλας, ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος
Αντιπλοίαρχος Αθανάσιος Λαμπρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελλ. Αστυνομίας Δ/ντης Αναστάσιος Δημαράς, απ’ τη Σχολή Ευελπίδων ο Ταγματάρχης Εμμανουήλ Μανώλης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Εύη Αποστολάκη, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής
Αγγελική Λεβέντη, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά, οι
εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος πρώην Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση Πρέσβεις και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι και
διπλωματικοί εκπρόσωποι της Ρωσίας, Ινδίας, Βραζιλίας, Ουκρανίας, Σερβίας, Κροατίας.
Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των συλλόγων Ποντίων, των Ασσυρίων, Κυπρίων
και Ισραηλιτών.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαΐν»
υπό τη διεύθυνση του Μικιρδίτς Κρικοριάν.
syntagma
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο
του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.
Στεφάνι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων,
της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων καθώς επίσης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Βαρυθυμιάδης Γεωργιος, και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος.
Ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη.
 
 
ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

84  +    =  86