Η καρδιά των Μικρασιατών χτύπησε στη Νέα Αρτάκη

You are currently viewing Η καρδιά των Μικρασιατών χτύπησε στη Νέα Αρτάκη

Αντάμωσαν με επιτυχία και φέτος οι Μικρασιάτες. Το πανέμορφο λιμάνι της προσφυγούπολης Νέας Αρτάκης στην Εύβοια πλημμύρισε το βράδυ του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου 2023, από τους ήχους των αγαπημένων τραγουδιών από τις Αλησμόνητες Πατρίδες και από τα χορευτικά τμήματα των δεκάδων Συλλόγων της δύναμης της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στους απογόνους των αειμνήστων προγόνων τους, οι οποίοι κατοικούν σε όλη την Ελλάδα, να ανταμώσουν.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, οι συγκεντρωθέντες του 4ου Πανελλήνιου Ανταμώματος, υπολογίστηκαν στους 4000 ενώ για περίπου τρείς ώρες 650 χορεύτριες και χορευτές, με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, από 50 Συλλόγους, παρουσίασαν ένα μοναδικό θέαμα, το οποίο απόλαυσαν και άλλοι επισκέπτες του πανέμορφου θέρετρου.

Την ευθύνη της επιτυχημένης διοργάνωσης είχαν οι διοικήσεις των τριών Συλλόγων μας της Νέας Αρτάκης, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών, το Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Αρτάκης «Παναγία Φανερωμένη» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Παντάνασσα» με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών τους.

Αρωγοί στην προσπάθεια τους ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο Δήμος Χαλκίδας. Μάλιστα τόσο ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, όσο και η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, συνοδευόμενοι από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη και τον Αντιδήμαρχο Νέας Αρτάκης Χαράλαμπο Κώσταρο, τίμησαν με την παρουσία τους την όλη εκδήλωση.

Το απόγευμα ξεκίνησε η εντυπωσιακή πατινάδα των χορευτικών τμημάτων σε μια διαδρομή δίπλα στη θάλασσα και κατέληξε το σημείο της εκδήλωσης το νέο λιμάνι της Αρτάκης.Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου της ΟΠΣΕ Αντώνη Οραήλογλου και ακολούθησε η τελετή παράδοσης και παραλαβής των λαβάρων και της εικόνας του ανταμώματος από τον Δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, που επίσης τίμησε με την παρουσία του το αντάμωμα των Μικρασιατών, στην Δήμαρχο της Χαλκίδας.

Νωρίτερα στο δημοτικό κατάστημα της Νέας Αρτάκης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση των προέδρων και εκπροσώπων των διοικήσεων Συλλόγων της δύναμης της ΟΠΣΕ και παράλληλα παρουσιάστηκε επίσημα άλλη μια δράση της Ομοσπονδίας, η κινητή έκθεση «Δεν ξεχνώ την Μικρά Ασία», για μαθητές δημοτικού και Γυμνασίου, η οποία, μέσω των Μικρασιατικών Συλλόγων μας, θα «ταξιδέψει» σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, καθώς οι εξαιρετικοί μουσικοί δεν σταμάτησαν μετά την εκτέλεση του προγράμματος των χορευτικών συγκροτημάτων, αλλά συνέχισαν με κέφι για να χορέψουν όλοι οι παρευρισκόμενοι, οι Μικρασιάτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το καλοκαίρι του 2024, στο 5ο αντάμωμα, ο τόπος του οποίου θα αποφασιστεί το προσεχές διάστημα καθώς έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους για την διοργάνωση του, δύο σύλλογοι της ΟΠΣΕ.